Alla inlägg under mars 2008

Av Lycka, en servicehund - 14 mars 2008 18:29


Först var vi med matte och gjorde några ärenden. Sedan gick vi på en långpromenad i det sköna vädret.


Jag fick springa efter snöklimpar som matte slängde ut i djupsnön. Dom klimparna som hamnade på gångbanan var jag inte intresserad av, bara dom som hamnade långt ute i snön så att jag kunde dyka!


Jag fick ha tjänstetäcket på mig mycket idag och hjälpa matte med lite olika saker: trycka på hissknappen, övergångsstället och lampknappen i farstun.


När vi kom hem så satte matte godisbitar i toarullar som vi fick öppna.
Vi har också fått träna "sök".


Här är Ruben INTE busig. Han är jätteduktig när "moster" klipper hans klor


Matte säger att Ruben har blivit väldigt busig sista tiden (på ett positivt sätt!). Han har mer energi nu när han är åtta år än han har haft någonsin.
Matte tror att det beror på att jag har kommit in i familjen, vissa äldre hundar blir visst livligare när det kommer en valp i huset. Han vill leka och leka. Jag tycker det är jättekul för då har jag alltid någon som vill leka med mig, vill inte Paula, så kan jag leka med Ruben och tvärtom...


Jag är oxå duktig, men jag vill stå så jag KAN fly om jag skulle vilja, men det vill jag inte...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 13 mars 2008 18:40


På förmiddagen tränade vi sök. Nu är Paula frisk så hon var med idag.
Efter lunch gick vi och handlade lite ingredienser till en kaka, eftersom matte ska få besök på kvällen.


När vi satt utanför affären så kom det fram en trevlig farbror och gav oss Frolic. Han berättade för matte att jag hade roffat åt mig alla godisar, även Paula och Rubens!


Idag när matte var ensam vid lunchtid så kom posten. Jag låg i soffan och sov, men när jag hörde posten så rusade jag upp, hämtade den och lämnade den till matte, helt utan att matte hade bett mig!  Matte hade ingen godbit att ge mig, men hon berömde mig jättemycket och så klappade hon mig så då var jag nöjd.


Matte säger att det märks att jag börjar bli äldre och mognare nu. Fast när jag inte jobbar så är jag väääldigt busig och det tycker matte är roligt för hon får skratta åt mig hela tiden...


Förutom sökträningen i förmiddags så blev det inte mer träning idag eftersom matte bakade efter maten och sen skulle gästerna komma. De har säkert med sig min hundkompis Moa så det blir nog roligt.


Paula i Moas bädd


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 12 mars 2008 21:55


Idag fick vi följa med matte och panta massa plastflaskor. Mattes assistent bar den ena påsen och det var inte så lätt för henne eftersom jag tycker att det är väldigt roligt att leka med tomflaskor! Jag hoppade hela tiden efter påsen och skulle absolut ha en flaska. Till slut tog matte en flaska och slängde den i snön så att jag fick hämta den. Och som vanligt fick jag aldrig nog av den leken...


Ute fick jag träna på att "uppföra" mig i trafiken. Vi höll till vid en väg som inte är så trafikerad. Där fick jag lära mig att hålla mig på trottoaren på vänster sida där matte också går. Paula och Ruben håller sig på rätt sida så då går inte jag heller över på andra sidan.


På eftermiddagen tränade vi som vanligt. Jag fortsatte min träning med att föra olika föremål till matte. Idag skulle jag försöka föra en clementin. Först ville jag inte hålla den i munnen för den smakade konstigt, men jag klarade ändå att föra den till matte på första försöket!


Paula söker godis...


När jag skulle hämta mitt tjänstetäcke så såg jag ut som om jag aldrig hade gjort det förut. När matte sa: "Täcket" ANDRA gången, då hämtade jag det och la det i mattes famn.


... Ruben söker godis...


Sen fick jag träna "kryp" och nu kryper jag en liiiten bit bredvid mattes rullstol, utan targetpinnen.


När jag låg och vilade efter jag hade tränat så kom Annonsbladet och då reste jag mig och hämtade det utan att matte hade gett mig något kommando! Sen sprang jag och gav det till matte.


När någonting far i golvet tex. en penna så hämtar jag det automatiskt och lämnar det i mattes famn, det tycker hon är jättebra och jag tycker det är så himla roligt. Att hämta grejer och lägga i mattes famn är nog bland det roligaste jag vet!


När vi tidigare var ute och skulle gå över vägen så sa matte "Tryck" vid övergångsstället och då tryckte jag på knappen. Det blev inte grönt på en gång och medan vi väntade så tryckte jag på knappen tre gånger helt spontant tills det blev grönt och vi kunde gå över.


Paula och Ruben fick träna på att lägga pennan i skålen. Paula behöver egentligen inte träna det så mycket eftersom hon kan det, men hon tycker det är en väldigt rolig övning. Hon lägger också pennan VÄLDIGT försiktigt i skålen och är väldigt noggrann att den hamnar rätt. Ruben däremot slänger fortfarande pennan så han måste träna på det lite mer. Ibland när han blir alltför ivrig så hamnar den utanför så han måste också bli lite mer noggrann.
Paula fick också krypa. Hon tycker det är så roligt så när matte säger "kryp" till mig så börjar Paula också krypa! Paula viftar också på svansen hela tiden när hon kryper.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 11 mars 2008 21:19


Idag har vi faktiskt inte hunnit träna nånting inomhus. Matte hade massa saker att göra inomhus och efter lunch skyndade vi oss ut i det strålande vädret!


Fast när vi är ute så dyker det ju upp tillfällen hela tiden där vi kan träna, tex. att INTE gå fram till alla människor vi möter(det har jag haft lite problem med förut), inkallning och hundmöten.


Idag tex. så passerade en hund och matte bad oss sitta när den gick förbi. När den hade gått förbi började jag springa efter den, men när matte ropade så vände jag tvärt och sprang till henne. Vilken tur att hon hade köttbullar med sig när jag var så duktig!


Överhuvudtaget så har min "vardagslydnad" blivit jättebra, jag kan för det mesta gå lös och jag bryr mig inte så mycket om det som händer omkring oss.


Jag har också sprungit som en galning idag. Dels efter dummyn och också efter snöbollar. Jag får aldrig nog, även fast jag är helt slut och tungan hänger. Det är matte som måste sätta stopp efter ett tag.


När vi kom in på eftermiddagen var jag så trött så att jag inte ens orkade äta, och jag som är en Golden Retriever! Vi är ju kända för att ÄÄÄÄääälska mat!


På kvällen fick vi vara själva en stund eftersom matte for iväg på något möte. Egentligen brukar vi vara på Brukshundklubben på tisdagar, men det andra mötet som matte hade var väldigt viktigt, så mattes kompis fick vara själv med barnen och deras hundar idag. Vi hade ju såklart föredragit att få vara på brukshundsklubben, men nästa tisdag ska vi ju dit


hoppas LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 10 mars 2008 21:12


Nu mår Paula mycket bättre, även om hon fortfarande är lite trött.
Hon har blivit piggare och piggare allteftersom dagen har gått.
I morgon är hon nog sig själv igen.


Efter att matte hade städat så for vi direkt till moster Katti.
Bran var där, men han är så gammal så han vill inte leka med mig.
Jag försöker få igång han lite grann när vi kommer dit, men det är ingen idé.


Pontus och hans kompisar lekte på baksidan och jag ville vara med och leka, men jag fick inte. Dom påstår att jag förstör deras "hoppbackar"!
Jag förstår inte vad dom menar, jag gräver ju bara LITE (enligt mig själv i alla fall)...


När vi kom därifrån så var klockan ganska mycket så vi åt och sen sov vi en stund. Sedan gick vi bara ut på våran vanliga kvällspromenad.


Ingen träning idag alltså! Men det hör ju som sagt till ovanligheterna.
Jag har blivit jätteduktig nu vid hundmöten (när jag går i koppel). Förut ville jag gärna hälsa på alla hundar jag såg, men nu tittar jag nästan bort när vi möter hundar. Jag har tränat väldigt mycket på det här och jag får MYCKET! beröm och en godisbit när jag lyckas.


Nu ska jag bli lika duktig vid hundmöten när jag går lös också! Men matte säger att det är en mognadsfråga också, jag är ju inte särskilt gammal ännu, bara 1,5 år.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 9 mars 2008 19:19


Tyvärr så är Paula fortfarande dålig så vi har inte varit ute så mycket. Paula går bara precis utanför dörren och kissar och sen vill hon gå in. Fast hon är lite piggare idag och har ätit lite fisk så matte tror nog att hon är frisk imorgon. Matte tycker att det är så tråkigt när Paula är så dålig för hon är annars den som märks mest i våran familj (aktiv och skällig!).


Hon har inte heller velat leka med mig och vi brukar ju i vanliga fall leka varenda dag. Fast jag märker att hon är sjuk så jag har inte ens försökt att få henne att leka. Jag busade en liten stund med Ruben efter maten.


Egentligen så gjorde det inte så mycket att Paula var sjuk idag eftersom det har kommit så väldigt mycket snö här i Kiruna och matte kan omöjligt ta sig ut med rullstolen.


Idag fick jag börja med att träna lite moment till LK1. Jag fick träna: Utgångsställning, läggande och apport. De här momenten kan jag sedan tidigare, men vi måste finputsa dem om vi ska tävla.


Jag fick också träna på mitt tjänstetäcke. Nu tar jag den från spiken och lägger upp den i mattes famn varenda gång! Nu ska jag börja träna det momentet på lite längre avstånd, just nu sitter matte alldeles bredvid mig. Så småningom så ska jag kunna hämta täcket och ge det till matte var hon än befinner sig i lägenheten.


Ruben fick träna på att lägga pennan i skålen, som Paula gör, och det verkar som att han till slut började förstå vad han skulle göra. Han är lite slarvig så han SLÄNGER pennan i skålen! Han fick också göra en övning som han inte har gjort på länge: Han sätter sig i badrummet med dörren nästan helt stängd. När matte säger: "Ruben kom" så öppnar han dörren, kommer ut från badrummet och stänger dörren efter sig!.


Matte försökte också få Ruben att rulla runt på golvet (Han har kunnat det förut), men det gick sådär...


Sen fick jag och Ruben söka godis.


Paula VILLE träna, men hon orkade inte. Hon låg i soffan och tittade på oss när vi höll på. När vi sökte godis, sökte hon också en stund, men hon åt inte upp de godisar som hon hittade.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 9 mars 2008 13:52


Hej allesamman!

Nu har min matte och "moster" fotograferat och skickat bilder till min bloggmaster och uppfödare UllaBritta. Hon kommer att publicera lite bilder, så framöver blir det det kanske både text- och bildbloggar.


Först lite vinterbilder, för vinter och snö är nästan det bästa jag vet, när jag inte arbetar med matte förstås.


Jag och min familj på vintermarknad i Kiruna


Snörullning är sååååååå skönt!


Jag gräver...


...och gräver...


...och ibland tar jag en kort paus.


Jag och min älskade dummy


Tjohooooooooo, det HÄR är skoj!


Testa vinterns möjligheter, vetja

hälsar

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 8 mars 2008 21:06


Den här dagen blev inte som matte hade planerat. Vi skulle ha gått på en långpromenad och sen skulle vi ha gått till en parkeringsplats och tränat. Tyvärr så blev Paula magsjuk imorse och är helt slut. Matte tycker inte om att lämna en hund och ta med två så det blev inte så mycket för oss idag.


Vi var i alla fall och gick, gick, gick på dagen och Paula satt då i mattes famn hela vägen och kunde på så sätt vila. Tur att hon är så liten!


På eftermiddagen blev matte lite orolig för Paula eftersom hon flåsar hela tiden och verkar väldigt trött. Om det inte är bättre imorgon så ska matte ringa till veterinären. Matte säger att Paula har varit magsjuk förut, men att hon inte har varit så hängig som hon är nu. Troligtvis är det inte så allvarligt.


Jag och Ruben var också ganska trötta nu på kvällen så vi har legat och vilat, det är skönt det också ibland.


Imorgon får vi hoppas att Paula mår bättre.

Ovido - Quiz & Flashcards