Alla inlägg under mars 2008

Av Lycka, en servicehund - 23 mars 2008 21:14


Vet ni vad, igår glömde jag att blogga! Jag får väl skylla på att det var påskafton.


Igår var vi ute ett par timmar på dagen. Vi lekte och så tränade vi inkallning. När jag tränar inkallning och får dummyn som belöning så kommer jag som ett skott! Det spelar ingen roll om det finns andra hundar i närheten, dummyn är det bästa som finns!


När jag skulle träna på att hämta tjänstetäcket så gjorde jag som jag gjorde förut: tog täcket från spiken, men släppte den på golvet istället för att lägga den i mattes famn. Då avbröt matte genast momentet.


Istället fick jag träna utgångsställning, tända lampan, stänga dörrar m.m
I träningen med att tända lampan och stänga dörrar, så har jag nu fått börja att utöka avståndet. I början stod jag helt nära lampknappen och dörren, men nu ger matte kommandot när jag står ungefär en meter ifrån.


Paula och Ruben fick också träna olika moment, t.ex utgångsställning, hålla apporten och kryp.


Idag var vi ute promenerade i solen. Vi träffade ett trevligt par som ville hälsa på mig och jag blev så glad så jag hoppade på dem! Jag som har slutat med sådana dumheter! Ja, ja, de var hundvana så det gjorde inget.


På kvällen fick jag prova igen med att hämta mitt tjänstetäcke. Igår gick det som sagt inte så bra, men idag gick det galant! Jag gjorde det jag skulle två gånger på raken.


Utgångsställningen går också mycket bra nu. Matte bytte position hela tiden och varje gång hon sa "fot" så satte jag mig i perfekt utgångsställning.
Jag får också träna mycket på att växla mellan "ligg" och "sitt". Mitt läggande går ganska sakta, helst så ska jag kasta mig ner, men det kommer nog med tiden och mycket träning.


Paula fick träna "kryp" och nu kryper hon en ganska lång bit innan hon får belöningen. Hon fick också träna på att växla mellan "ligg" och "sitt". Hon däremot kastar sig i läggande och sedan studsar hon upp i sittande!


Ruben fick fortsätta sin träning med att krypa, men han vill fortfarande gärna lyfta upp rumpan. Fast det tog ju lång tid innan Paula lärde sig krypa korrekt så Ruben klarar nog också det så småningom. Han blir också lite för ivrig (typiskt klickertränade hundar!) och då åker rumpan upp!


Sedan gömde matte KYCKLINGBITAR i lägenheten som vi fick söka och det var uppskattat!


GLAD PÅSK! önskar

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 21 mars 2008 20:43


Eftersom vädret inte var det bästa idag så fick vi träna inomhus ganska mycket. Vi började direkt efter att matte ätit lunch, i vanliga fall brukar vi alltid gå ut vid den tiden.


Jag började med att träna att komma i korrekt utgångsställning. Nu börjar jag bli riktigt duktig och ska utöka avståndet i morgon.


Sen fick jag träna på att bara sitta med apporten i utgångsställning. Så småningom ska ju dom två momenten sättas ihop. Jag har börjat lite med det, men eftersom det gick lite sisådär så har jag fått backa lite i träningen. Efter det så fick jag träna på att växla mellan "ligg" och "sitt".


Paula och Ruben fick också träna på samma moment som jag. Igår ville inte Ruben riktigt hålla i apporten, men idag höll han den i någon sekund.


Efter träningen hade vädret blivit lite bättre, så då gick vi ut. Jag sprang som vanligt som en tok!


Tänk, inomhus är jag så lugn, men ute blir jag som en annan hund! Fast matte tycker att det är helt perfekt och det är huvudsaken.


Jag söker godis!
När vi hade ätit så var matte upptagen i tvättstugan, men på kvällen när hon var färdig så fick vi avsluta dagens träning med att söka.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 20 mars 2008 20:10


Matte hade lite grejer att fixa idag också, som vanligt! Vi fick så klart följa med. När vi gick hem så var både jag och Ruben fast i mattes rullstol och fick gå bredvid henne tillsammans. Vi har aldrig gjort det förut (matte brukar bara ha en hund i taget fast i sin stol) så det var lite nytt. Fast efter några meter så förstod vi hur vi skulle gå för att inte trassla ihop oss. Paula använder inte längre koppel överhuvudtaget så hon brukar gå lite bakom eller framför matte.


På eftermiddagen tränade vi.


Nu får jag träna mycket utgångsställning, utan och med apporten. Bägge delarna går jättebra. Innan har jag suttit lite slarvigt = snett, men nu börjar jag få in snitsen.


Just nu tränar jag många moment i LK1 eftersom jag inte har tränat det alls förut. Matte tycker också att det är roligt att börja träna någonting nytt. Jag är ju så gott som färdig med mina servicehundsmoment, några ska finslipas och så ska jag träna in ett par nya.


Sen fick jag träna att plocka ur tvättkorgen. Det var ett tag sen jag gjorde det sist, men jag förstod direkt vad jag skulle göra. Nu ska matte börja lägga in kommandot "tvätten" åt mig.


Det är så roligt att träna pga att matte enbart använder sig av klicker (hon är ju klickerinstruktör). Det är ett sådant positivt sätt att träna på!


Paula fick också träna utgångsställning utan och med apporten. Idag när hon satt med apporten bredvid matte så gick hon iväg med den! Hon tyckte att den skulle ligga BAKOM matte!


Hon fick också träna med tvättkorgen och "kryp", som hon tycker är så roligt.


Ruben fick också träna utgångsställning och han har blivit riktigt duktig på det. Imorgon ska matte utöka avståndet för honom. Han tycker inte riktigt om att hålla i apporten eftersom den är av trä, men efter en liten stund så höll han den faktiskt.


Ruben i fönstret

Ruben brukar också ligga på fönsterbrädan och titta ut


Ruben har också fått börja träna "kryp". Han har gjort det förut och då har det inte gått så bra. Han vill också lyfta rumpan precis som Paula gjorde förut, men idag kröp han liiiiite, liite utan att lyfta rumpan!


När vi hade tränat färdigt så fick vi varsitt ben som vi låg och gnagde på en stund.


I påsk ska vi vara hemma i Kiruna för första gången på flera år. Vi brukar ju åka till landet, men i år ids inte matte.


Vi ska försöka att vara ute så mycket som möjligt, om vädret tillåter, och så ska vi träna och leka och busa och ha det roligt!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 19 mars 2008 21:40


Idag fick vi stiga upp lite tidigare än vi brukar. Matte skulle till frisören på förmiddagen och vi fick följa med. Tyvärr fick vi inte följa med in, inte ens jag, eftersom frisören var rädd att det skulle komma in någon kund med allergi. Fast matte hade tagit med våran filt, så vi satt på den, i solen så det var helt okej att vänta på henne.


Sen fick vi ju en promenad när vi gick hem och det är ju alltid roligt!


När vi kom hem åt matte lunch och vi fick vila en stund. Sen promenerade vi ner till Coop där matte storhandlade inför påskhelgen. Hon köpte köttbullar till oss som vi sedan ska få när vi ska träna.


Lycka på fönsterbrädan

Det här är en favoritplats, man ser allt som händer ute, och eftersom

jag är så liten och söt...


Lycka i fönstret

...kan jag t.o.m ligga på sidan utan att ramla ner...


Efter middagen så var vi på våran kvällspromenad (den näst sista rastningen för dagen, som alltid) och efter det var vi faktiskat ganska trötta.
Fast då kom matte på att hon ändå ville träna med oss. Just nu går det väldigt bra med våran träning så matte tycker det är så roligt.
Jag fick börja med att träna utgångsställning och nu har jag faktiskt blivit riktigt duktig på det!


Sen skulle jag träna med apporten, alltså att jag ska komma med apporten i munnen och sätta mig i utgångsställning. Nu är det bara andra dagen vi tränar det och jag kan hittills komma med apporten om jag börjar precis bakom matte. Allteftersom ska avståndet bli längre och längre.


Efter det fick jag träna på att stänga en dörr. Just nu stänger jag den med nosen, men jag försökte också att stänga med tassen (om jag ska stänga en tung dörr kommer jag att behöva använda tassen).


Paula fick också träna på utgångsställning, både utan och med apporten, men hon har inte kommit riktigt lika långt som jag med det momentet.
Sen tog matte fram en liten plåtburk som hon skulle försöka lägga pennan i. Hon har inga problem med att lägga pennan i skålen, men det var svårare med plåtburken eftersom den är mycket mindre. Fast det är bara bra hjärngympa för henne!


Här leker vi puttboll

Här leker vi puttboll


För första gången så ville Ruben inte träna!!!
Han bara låg ner, pladask på mage och snarkade så matte tvingade honom inte. Han är säkert piggare imorgon.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 19 mars 2008 16:39


Kolla dom!


Foto: Anna-Lena Kaati (Sfr) och bloggmastern


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 18 mars 2008 20:47


Idag har vi varit med matte och handlat massa ben till oss som ska räcka över påskhelgen.


Sedan fortsatte vi våran träning med att sitta i utgångsställning med apporten. Nu har jag börjat få kläm igen på utgångsställningen och apporten håller jag utan problem tills matte säger "tack". Då lägger jag den fint i hennes hand.


Nästa steg blir att matte slänger iväg apporten när jag sitter bredvid henne och sedan ska jag på kommando hämta apporten och sätta mig i utgångsställning.


Paula och Ruben fick också träna samma sak.


På kvällen var vi som vanligt, på tisdagar, på brukshundsklubben. Idag hade vi en ny medlem, en liten valp, det var spännande för oss andra.


Idag visade matte för barnen, för första gången, hur man tränar med klicker. Sen fick barnen "klicka in" sina hundar och så tränade vi inkallning med klicker.  Hundarna var jätteduktiga fast det var första gången för dem.


Vi fick också gå på en promenad så att vi fick rasta oss.


Nu hade jag glömt att det var obehagligt att åka bil till Överkalix i Söndags och hoppade utan problem in i taxin.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 17 mars 2008 20:04


Igår var det en spännande dag för då var vi ju i Överkalix. Resan dit var inte så rolig eftersom jag tycker att det är jobbigt att åka bil så långt, jag blir orolig. Matte hade gett mig åksjuketabletter, men det hjälpte inte. Nåja, det gick bra, jag kom ju fram helskinnad.


Lycka, Helena och ass

Min matte och hennes ena assistent och jag, Lycka


Utbildningen som matte deltog i heter Hund för alla. Det är ett projekt som går ut på att människor med olika slags funktionshinder och av olika anledningar inte kan ha hund, ska ha möjlighet att träffa och umgås med hundar. Man har träffar fem gånger och har olika aktiviteter med hundarna, t.ex pälsvård, spår, agility. Man har också teori, t.ex om hundens språk och signaler. Att fika tillsammans och sitta och prata om olika saker är också en viktig del.


Matte tyckte att det var jättespännande och vill gärna starta en sådan verksamhet i Kiruna. Alla som deltog i utbildningen fick ett fint intyg efteråt.


Jag fick vara med i föreläsningssalen hela tiden. Som vanligt i sådana situationer så skötte jag mig som jag skulle. Medan matte lyssnade så låg jag bredvid henne helt lugnt.


Utslagen

Guuuuuuuud så långtråkigt...


Lycka vilar

...nu slumrar jag en stund så tiden går lite fortare...


Forelasning


När deltagarna åt lunch så fick jag även vara med i restaurangen och där gick det också jättebra!


I hotellets matsal

I matsalen på hotellet. Matte pratar med Björn Johansson, föreläsaren


Min uppfödare deltog också i utbildningen och efter lunch så ordnade hon så att min syster Vilja kom dit så vi kunde träffa varandra, det var roligt!
När vi kom hem på kvällen så var jag helt slut...


Knäppa systrar

Vi är INTE knäppa, bara lite glada...


Lycka och Vilja

...se bara, alldeles normala :-)


Helena, Vilja och Lycka
Se upp, Helena! Nu ska jag hälsa på syrran!


Syskon
Vilja pussar Helena


Syskon


Det var så skoj att träffa Paula och Ruben igen även fast vi bara hade varit ifrån varandra i några timmar.


Idag har vi fått träna på samma saker.


Jag började med att komma i utgångsställning. Jag har kunnat det bra förut, men har inte tränat det så mycket på sista tiden så jag har glömt lite hur man gör. Sedan fick jag träna på att hålla apporten i utgångsställning och det går jättebra. Nu är det viktigt att jag hamnar i rätt position eftersom det är noga med det om jag ska börja tävla i lydnad.


Paula fick som sagt också träna likadant som mig. Hon är väldigt duktig på utgångsställning, men det tog lång tid för henne att lära sig det. Hon håller också apporten i utgångsställning.


Ruben har precis börjat med att lära sig hålla i träapporten. Han är otroligt duktig och höll den tills matte sa: "tack".


Sedan fick vi avsluta med att träna "ligg, stanna"


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 15 mars 2008 20:06


Nu är det nästan så att man får vårkänslor! Vi har varit ute och gått hela dagen i det härliga vädret.


Jag fick börja med att ha tjänstetäcket på mig för att, som matte säger: inte bara träna kroppen utan även "knoppen" (det är ansträngande psykiskt att gå med tjänstetäcket eftersom jag är så koncentrerad då).


Matte hade med sig min dummy eftersom när jag blir "ledig från jobbet" så är det bara lek som gäller för mig!


Vi träffade en trevlig dam som gav oss lite godis. Hon sa att det syntes att jag är ung när jag for omkring som en galning med en pinne! Innan hon gick så hade hon lite dragkamp med mig och min pinne.


Paula och Ruben fick klappar av henne eftersom dom satt stilla brevid henne.


Efter maten så fick vi träna. Jag tränade på att bära soppåsen inomhus och det är inga problem. Ute klarar jag bara av att bära den en liten, liten bit.
Fast det var likadant när jag skulle lära mig att bära tidningen och det går ju bra nu.


Jag fick också fortsätta träningen med att öppna kylskåpsdörren, men det är svårt eftersom jag fortfarande är rädd för dörren sen jag fick den i huvudet när jag var liten. Till sist så tränade jag på att stänga dörrar. Det har jag inga problem med.  Ibland blir jag trött på matte för att hon inte tänker på att jag KAN det och glömmer bort att be mig göra det åt henne när hon behöver det!


Paula fick krypa och även hon fick stänga dörrar.


Ruben fick också stänga dörrar eftersom han tycker att det är så himla roligt. Han fick avsluta med att "puttabollen".


Sen fick vi tillsammans träna "varsågod". Då ligger vi bredvid varandra med godis framför och måste vänta på kommandot innan vi får ta godisbiten.


Imorgon ska jag och matte stiga upp väldigt tidigt på morgonen eftersom vi ju ska åka till Överkalix. Det ska bli väldigt spännande och rapport kommer på måndag, det blir alltså ingen blogg i morgon.


Nu kom "mommo" och hon ska vara med Paula och Ruben i morgon när jag och matte åker iväg.

LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards