Alla inlägg under februari 2008

Av Lycka, en servicehund - 13 februari 2008 09:13


Tidigare idag kom det ganska mycket snö så då passade matte på att borsta våra pälsar. Jag ääälskar att bli borstad och njuter som bara den.

Ruben tycker också att det är skönt, men Paula avskyr att bli borstad. Man får borsta henne väldigt försiktigt och om hon råkar ha tovor brukar matte klippa bort dem istället.


På eftermiddagen fick vi gå en liten tur trots vädret och när vi kom in tränade vi en stund.
Idag fick vi träna "hopp" allihop. Vi tycker att det är roligt eftersom det är mycket fart i det och Ruben hoppar otroligt tjusigt!


Jag fick börja igen med att öppna kylskåpsdörren. Det har gått lite trögt med det eftersom jag slog huvudet i dörren för ett tag sedan och nu har vi vilat från den övningen ett tag. Jag blir lite orolig när dörren rör sig, men det går nog över när jag ser att det inte är något farligt.


Ruben fick stänga dörrar och lådor och så fick han putta bollen. De tre övningarna är inte svåra för honom eftersom han kan dem, men han tycker att det är så roligt.


Paula fick också putta bollen och så fick hon också försöka sig på att öppna kylskåpsdörren (matte har bundit fast ett rep i dörren). Matte vet inte om hon kommer lyckas eftersom hon är så liten och dörren är tung, men hon försöker i alla fall.

Av Lycka, en servicehund - 12 februari 2008 21:23


I förmiddags kom matte på att vi skulle träna på att inte skälla och springa till hallen när det ringer på dörren. Nåja, Paula och Ruben måste träna på det, men jag håller inte på med sånt. Bara ibland springer jag efter dom och  kollar vem som kommer.


Matte bad oss att sitta och stanna kvar och sen gick mattes assistent ut till hallen och knackade på dörren. Såklart så sprang Paula och Ruben dit och matte sa: Nej!. Jag blev kvar bredvid matte och fick belöning.
Vi gjorde om samma sak flera gånger och efter ett tag så skällde Paula och Ruben bara till utan att springa till hallen och då fick dem jättemycket beröm och godis av matte! Vi avslutade när det gick bra och ska fortsätta en annan dag.


Vi har också varit på stan idag och jag har gått med mitt tjänstetäcke hela tiden och det är så skoj när alla tittar och ler mot mig...


På eftermiddagen fortsatte vi träningen med att bära soppåsen och nu bär jag den varje gång utan problem (inomhus alltså)! Vilken dag som helst ska vi börja träna utomhus.


Mitt tjänstetäcke som jag har haft problem med att hålla har jag nu börjat att lyfta upp och lägga i mattes famn och där ska vi också öka svårighetsgraden med att jag ska ta den från kroken i hallen.


Paula har också fått börja träna på att bära soppåsen och hon är som vanligt otroligt snabblärd. Problemet är ju att hon är så liten och soppåsen stor, så hon kan inte bära den utan hon SLÄPAR den till matte. Jaja, det går ju bra det också! Paula har också fått forsätta med "För" och nu med nya föremål i olika material.


Ruben fick också börja med "för" idag, men han har fått börja med att lyfta de nya föremålen från golvet, idag en liten bok. Han tycker verkligen att det är roligt för han viftar hela tiden på svansen. Ruben fick också fortsätta träningen med att hämta mitt tjänstetäcke, men han är alldeles i början så än så länge håller han den bara i munnen.

Av Lycka, en servicehund - 12 februari 2008 12:41


En liten tillbakablick:


    


   


    


    


    


    


Ja, jag vet! Ni vill se lite bilder i bloggen. Nu är det så att min matte inte har någon digitalkamera – ännu, så det är ganska besvärligt med bilder. Men hon fotograferar och en del bilder kan ni se i mina två album på min hemsida. Joodå, jag har en hemsida också!

Adressen är http://www.123minsida.se/Lycka

Kom gärna dit och titta i mina album och på filmerna som visar hur Ruben, Paula och jag tränar/arbetar.


Det kommer bilder i bloggen också, men än så länge får ni hålla till godo med mina tankar kring träning och vardagsliv OCH lite bilder från mitt liv som valp på Trollsångens kennel i Överkalix. Bilderna ovan är tagna 30 november 2006 och mina lekkompisar är cavaliertikarna Amanda (ruby) och Glittra (blenheim).


Kram på er alla,

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 11 februari 2008 00:34


Ja, då var det måndag igen och det vet ju alla vid det här laget vad det betyder, STÄDDAG...

Matte säger att det är väldigt viktigt att städa varje vecka eftersom hon påstår att vi hårar ganska mycket och hon ju faktiskt är allergiker!


Direkt efter städningen gick vi och handlade mat till matte (hamburgare eftersom matte inte orkade laga mat idag) och vi fick smaka, jag tror att det beror på att hon har dåligt samvete för oss på måndagar.


Senare fick vi träna extra länge eftersom jag blir så rastlös medan matte städar och inte har tid med oss.
Matte sätter fast 2 av oss åt gången och så får vi träna en och en i taget och ca 5 min åt gången. Sen tar hon nästa hund och så får den träna en stund, osv.

Det är ganska jobbigt att ligga och vänta på sin tur, men samtidigt så blir man extra ivrig att träna när det är ens tur.


Nu bär jag soppåsen genom hela vardagsrummet och till matte! Snart ska jag få börja träna att bära den utomhus, men när vi byter miljö så får jag börja med att bära den korta, korta sträckor igen och sen öka på.


Jag fick också börja träna på att "larma", alltså att påkalla mattes assistents uppmärksamhet. Paula och Ruben ska krafsa på assistentens ben, men jag ska lära mig att putta på benet med min nos eftersom jag är ganska stor och tung!


Nu har matte pratat något om att ev. anmäla mig till någon slags inofficiell hundutställning som äger rum i mars. Det är visst mest på skoj, men det blir nog väldigt spännande eftersom det blir första gången för mig.

Av Lycka, en servicehund - 10 februari 2008 21:14


Idag har det vart så härligt väder så vi har varit ute och rört på oss ett par timmar på dagen.


För första gången i mitt liv mötte jag en STOR häst! Jag var en bit bort när den kom emot oss, men jag sprang fort till matte för jag blev lite rädd...
Jag satt som förstenad och vågade inte gå förbi den, utan matte fick passera hästen och sedan ropa på mig och då sprang jag fort, fort!
Paula och Ruben har mött hästar tidigare så dom var inte så brydda. 

Senare mötte vi en hund och jag struntade i den och gick efter matte (lös) och fick jättemycket beröm av matte och en godisbit.


Jag måste träna mycket på hundmöten eftersom jag ännu är ung och väldigt nyfiken på andra hundar, men det ska nog lösa sig med tiden och mycket träning.

På eftermiddagen fick vi träna lite olika saker. Jag fick träna : lyfta upp tjänstetäcket i mattes famn, plocka upp saker som matte tappat på golvet, stänga dörrar och bära soppåsen. Idag var första gången som jag inte bara lyfte upp den utan också bar den några meter!

Ruben fick stänga dörrar, rätta till mattan och " Larma", alltså att gå till mattes assistent och slå med tassen på hennes ben för att få hennes uppmärksamhet om matte är lite längre bort och vill någonting.

Paula fick "Föra" olika föremål till matte, stänga dörrar och "Larma".

Av Lycka, en servicehund - 9 februari 2008 19:39


Idag fick matte besök efter lunch och det var roligt eftersom det följde med en 6 månaders valp. Vi lekte så gott som hela tiden. Hon är nästan lika stor som mig och lika busig.


Alltid när det kommer folk till oss så tar jag en av besökarnas skor och springer stolt omkring och ska visa den åt alla. Ibland lägger jag upp den i mattes knä och nu på vintern så blir matte alldeles blöt! Fast matte säger att det inte gör något eftersom det hör till mina arbetsuppgifter att lägga upp saker i hennes knä...

På eftermiddagen gick ut och promenerade och sprang lösa en timme. Igår fick jag börja träna "Trafikvett". När jag går lös och vi ska gå över en gata så säger matte : "Vänta". Då ska jag vänta på att matte kommer brevid mig och sen säger hon : "Sitt". Sen ska jag sitta tills matte säger : "Varsågod" och då får jag springa över gatan.

Både Paula och Ruben kan det och det underlättar för mig eftersom jag då ser hur dom gör och gör likadant. Jag vill ju inte springa över gatan själv! Jag är ganska duktig på det redan eftersom matte har tränat mycket "Vänta" och "Sitt" innan. Än så länge tränar vi bara vid små gator där det inte kör så många bilar.

Jag brukar ligga på fönsterbänken i vardagsrummet och sova! Det är ganska trångt så mina ben hänger utanför, men det är min favoritplats för där kan jag titta ut på hundar och människor som passerar. Mattes grannar brukar inte tro sina ögon; en stor Golden i fönstret!
Dom brukar tro att det är Ruben som sitter eller ligger där.

Av Lycka, en servicehund - 8 februari 2008 21:15


Idag har vi i alla fall fått träna direkt efter att vi hade vart ute på förmiddagsturen. Vi fick träna lydnad och sedan fick vi söka godis i lägenheten. Matte brukar stänga in oss i sovrummet medan hon gömmer godiset och det är jättejobbigt att vänta för jag blir så himla ivrig! Matte gömmer så   l  å  å  å  å  n  g  s  a  m  t   och sedan tar det bara några minuter för oss att leta upp allt. Fast det är klart, vi är ju tre stycken som alla är lika snabba att söka.

Efter lunch går vi alltid iväg någonstans och idag fick vi följa med matte och köpa nya, fräscha ben (alltså tuggben ;-)). Matte hade tvättstuga sen och då brukar hon fixa ben åt oss så att vi har något att göra under tiden.

Nu har jag blivit en riktig hejare på att bära tidningen. Idag råkade jag dock släppa den en gång p.g.a att jag kände en intressant doft på marken. Så fort jag hade luktat färdigt så ville jag ha tidningen direkt igen.

Idag kom matte ihåg (hon brukar glömma ibland) att ta med sig en leksak när vi gick ut och den fick jag leka med jättelänge. Matte brukar även använda den som belöning när jag har gjort något bra, det är tom bättre än att få godis.

Av Lycka, en servicehund - 7 februari 2008 19:21


Här bär jag ett äpple

Jag vill bara visa att jag kan bära ett äpple utan att bita i det. Det här äpplet ska matte få av mig. Om du vill se fler bilder från mitt "yrkesliv" som blivande servicehund kan du titta här: http://www.123minsida.se/Lycka 

Där hittar du länkar till bl.a mina album – ett privat och ett arbetsliv. Där finns också små filmsnuttar med mig, min bolognese-bror Ruben och min spanska syster Paula.


Idag har vi inte hunnit träna någonting och det är ovanligt.
Redan på förmiddagen for vi iväg till mattes kompis och var där flera timmar. den familjen finns det två hundar och den ena av dem brukar jag busa med lite grann.

Annars var det inte så spännande där eftersom matte och hennes kompis hade så mycket att prata om och planera.
Det var en liten flicka som kom dit och när hon såg oss så frågade hon: Har ni beställt dem?


Sen for vi hem och både vi och matte åt mat.


På eftermiddagen for vi till våran moster (mattes syster). Det var inte heller så kul där (ur vår synvinkel) för matte hade inte tid med oss där heller.  Hoppas vi får träna imorgon!

Ovido - Quiz & Flashcards