Alla inlägg under februari 2008

Av Lycka, en servicehund - 22 februari 2008 18:52


I dag har det igen kommit jättemycket snö och matte har inte kunnat ta sig ut.
Hon har passat på att göra "tråkiga" sysslor inomhus,  t.ex tvätta mattor.


Vi har blivit filmade när vi gör lite olika saker och dom filmerna kommer att finnas på min hemsida  någon gång under nästa vecka.
Under filmningen  så blev det ju träning samtidigt.
Jag skulle sätta på cd spelaren, men jag är så snabb så vi fick filma flera gånger för att få ett bra klipp.


Vi har också fått träna "sök" (det gör vi så gott som varje dag) och lydnad.


Sen hade matte tvättstuga så det blev inte så mycket mer.


Vi får hoppas de har plogat tills i morgon, så att matte också kan komma ut. Hon brukar alltid hitta på något roligt att göra ute, t.ex kasta leksaker i djupsnön.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 21 februari 2008 09:19


Igår hann jag inte blogga. Vi var ute på vift med matte hela dagen och sen gick vi bara hem och åt och vilade en lite stund. Efter det for vi till mattes kompisar och var där hela kvällen.


Det är kul att vara där för min hundkompis Moa bor också där. Hon har en jätterolig igelkotte av gummi som vi brukar turas om att leka med. Paula som annars är så pigg låg bara i deras soffa och i Moas hundbädd eftersom hon varit magsjuk natten innan. Man kände inte alls igen henne, för annars är hon väääldigt intensiv och med på allt. Träningen blev det inte så mycket av heller igår, men vi fick iallafall söka och träna lydnad.


Idag har vi varit med matte på stan. Hon hämtade några biljetter eftersom hon visst ska åka till Brasilien i april. Utan oss!!!
Men hon har ordnat så att vi ska vara hos 2 olika hundvakter som vi känner så det går nog bra.


Matte hämtade biljetterna på Domus och det är spännande eftersom jag får följa med in dit. Jag är duktig och håller mig alldeles brevid matte och bryr mig inte alls om alla människor som går förbi, och jag som annars älskar människor. Ruben och Paula får vänta utanför och jag blir överlycklig när jag ser dom igen!


Idag fortsatte jag träningen med att tömma tvättkorgen.


Jag fick också träna "för" och idag lyckades jag med att föra en sko till matte. Jag har förut vägrat att bära skor, på kommando iallafall!


Sen tränade jag på att "städa", alltså att plocka upp mina leksaker och lägga dom i leksakskorgen. Det går lite sådär, men vi har inte hållit på med det så mycket.


Ruben fick hålla på med "framåt" och att "städa".


Paula tömde tvättkorgen och tränade "för". Hon ville däremot inte föra skon till matte, ändå HÄMTAR hon skorna från hallen när matte säger "skorna"!


Till sist fick vi träna i grupp. Först "sitt, stanna" när bollen rullade framför oss och sedan  "sitt, stanna"  när det knackade på dörren. Vi alla sitter kvar när bollen rullar, det är inga som helst svårigheter, men när det knackar på dörren så reagerar vi såklart! Jag och Ruben stannar iallafall kvar, men Paula rusar en bit mot dörren och skäller. Det är det där skällandet matte vill träna bort och helst ska ingen av oss rusa mot dörren. Det är en svår övning och det kommer att ta tid, men matte har tålamod så det kommer nog att lösa sig med tiden.

Av Lycka, en servicehund - 19 februari 2008 21:40


Idag har det varit en intensiv och rolig dag.
Först fick vi vara med matte och göra en massa ärenden och jag fick gå med tjänstetäcket så gott som hela tiden (matte brukar ta av den ibland så att jag får "vila" och kan rasta mig). Jag har blivit jätteduktig på att gå bredvid matte med alldeles slakt koppel. Matte brukar också "flexa" kopplet för att jag ska lära mig att gå bredvid henne fast jag kan gå längre ifrån och jag har börjat att mer och mer hålla kontakt med matte.


Ibland brukar jag gå iväg lite och nosa på någon fläck, men matte tycker inte att det gör så mycket. I framtiden så hoppas ju matte att jag ska kunna gå lös bredvid henne så som Paula gör nu.


Idag har jag också fått börja träna på att bära soppåsen ute. Det var ju en helt annan situation än att bära den inne, men jag förstod direkt vad jag skulle göra när matte höll fram soppåsen. Jag höll den i munnen, men jag ska träna på det några gånger innan jag ska börja att träna på att gå några steg med den.


Ja, på kvällen var vi ju på Brukshundsklubben.
Först fick barnen och hundarna promenera för att bli av med lite energi för att sen kunna koncentrera sig på träningen och för att rasta sig.
Sen fick de träna på flyktinkallning och även springa lösa en stund (inom inhägnat område) och hundarna kommer jättebra överens och har roligt tillsammans.


Inomhus fick jag visa barnen hur man lär hunden att öppna kylskåpsdörren och sen fick de andra träna på det. Barnen ville också att deras hundar skulle få "putta boll" och "öppna boken" och det fick Paula visa hur man gör eftersom jag inte har tränat det så mycket.


Några av barnen ville också lära sina hundar att "bära tidningen" och då fick jag såklart visa hur man gör eftersom jag är så himla duktig på det!


När vi kom hem så var vi såklart väääldigt trötta och gick och vilade direkt och så får vi se vad som händer imorgon.

Av Lycka, en servicehund - 18 februari 2008 21:27


Nu är det fritt från hundhår i lägenheten igen.
Idag gjorde det ingenting att matte städade eftersom jag var väldigt trött och sov så gott hela tiden, förutom att jag gick ut på balkongen några gånger. Fast alltid på måndagar så blir vi lite uttråkade och har massor med energi och som tur var så skulle matte iväg på stan sen så vi fick följa med och då fick vi springa av oss energi.


Vi fick träna lite sök när vi kom hem, men matte kände sig så trött idag så det blev inte så mycket mer.
Sen var vi också nöjda för idag trots att det inte blev roligare än så här.


Imorgon är det tisdag och då ska vi ju till brukshundsklubben och barnen och hundarna där och det är alltid lika spännande och roligt.
Matte brukar alltid försöka hitta på nåt nytt och intressant träna på. Imorgon ska barnen visst bl.a få lära sina hundar hur man öppnar en dörr.

Av Lycka, en servicehund - 17 februari 2008 09:36


Vi har varit en sväng på marknaden idag också eftersom matte skulle köpa något slags blinkande halsband till Ruben.

På hemvägen så fick vi springa lösa hela vägen. Det är så skönt att "rasa av sig" när jag har "jobbat" och varit så fokuserad på matte.


Matte hade tagit med sig ett nytt föremål som jag fick av "moster" igår. Det är ett föremål i tyg som jag kan bära omkring på och den fick jag hoppa i snön efter. Jag är väldigt duktig på att komma tillbaka med föremålen så att matte kan slänga dem flera gånger. Det är allra skojigast när jag får springa låångt ut i snön och leta efter det som blir ivägkastat.


Idag forsatte jag träningen med tvättkorgen och idag lyckades jag lyfta ur ett plagg!
Jag fick också forsätta träningen med "kryp" och även att "larma". Idag lyckades jag larma utan targeten.


Ruben och Paula tränade också att plocka ur tvätt och de fick också krypa och träna "framåt".


Sen fick vi alla tre göra något nytt: matte satte ner tre plastburkar på golvet (upp och ner) och där under la hon godis. Sen fick vi själva komma på hur vi skulle välta burken så att godiset kom fram. Jag har aldrig gjort det förut och det var otroligt roligt!


Vi har också agerat fotomodeller hela helgen så matte har många nya foton på oss. Hon ska ta lite fler innan hon sätter in dem på hemsidan.

Av Lycka, en servicehund - 16 februari 2008 10:09


Nu är det marknad i Kiruna.


Även fast vädret inte var det bästa, till att börja med i alla fall, så gick vi dit en sväng med matte.
När jag går i folksamlingar, med tjänstetäcket, så är jag HELT koncentrerad på matte och vart hon går. Det var många andra hundar där och de flesta ignorerade jag. Jag råkade bara gå fram till en hund som verkade väldigt trevlig.


Sen när vi kom därifrån var vi ganska trötta eftersom man är så koncentrerad när man går bland mycket folk, man blir som så trött i huvudet...


Efter att vi hade vilat och ätit så kom "moster" på besök. Ibland när hon kommer så betyder det kloklippning och så var det idag. Eftersom vi har blivit belönade när vi ska klippa klorna så går vi fram till "moster" med viftande svansar när hon tar fram klotången.


Tänk att Paula förut har bitit den som skulle försöka klippa klorna på henne! Fast det är ju inte så konstigt eftersom hon har bott på gatan i Spanien sitt första levnadsår och inte fått någon omvårdnad och därför inte heller någon vana med sådant. Och sedan har hon dessutom opererat båda bakbenen och efter det blivit ännu känsligare. Men som sagt: nu ser hon det som en mysstund.


Idag fick jag träna "kryp". Jag kan sedan innan krypa, men matte vill att jag ska kunna krypa bredvid henne när hon rullar framåt. Det var skoj eftersom "kryp" alltid har varit en av mina favoritövningar. När jag var yngre började jag krypa bara matte tittade på mig!


Jag fick också fortsätta min träning med att plocka ur tvättkorgen och nu lyfte jag nästan ur ett plagg.


Paula kan hålla på och plocka ur plagg ur tvättkorgen hur länge som helst, hon blir aldrig less! Hon fick också träna "kryp". Hon har också tränat det förut, men det var längesen och hon vill gärna lyfta upp baken, men det är bara att forstätta träna på det.


Ruben är på samma nivå med tvättkorgen som mig, han har börjat dra i plaggen, men ännu inte lyftit ur något.


Han fick också träna "kryp", men han har aldrig gjort det förut så det är helt nytt för honom. Han fattade ändå ganska fort vad han skulle göra och rörde sig framåt.

Av Lycka, en servicehund - 15 februari 2008 20:24


Idag väckte matte oss tidigt för hon skulle iväg på förmiddagen.
Hon och en kompis till henne var på raketskolan i en 2:a klass och pratade om brukshundsklubben och vad man kan ha hundar till.


De pratade om: skyddshundar, spårhundar m.m
Matte pratade förstås mest om servicehundar och då speciellt om mig. Tyvärr fick jag inte följa med den här gången eftersom det fanns allergier bland barnen. Men matte hade tagit med bilder på mig när jag tex. hämtar posten och så hade hon med sig mitt tjänstetäcke som hon visade för barnen.
Barnen hade många frågor om hundar och de tyckte det var jättespännande att höra vad man kan lära en hund.


Matte tyckte också att det var jätteroligt och matte och hennes kompis blev tillfrågade att komma till fler klasser.


En gång när matte var på Hjalmar Lundbohmsskolan och pratade så fick jag vara med. Efter en stund blev det ganska tråkigt så jag somnade, men matte påstår att det är precis så en servicehund ska bete sig, alltså kunna koppla av när det inte händer någonting.


I eftermiddags hade matte besök och tvättstuga så det  blev inte så mycket träning idag, men vi fick i alla fall söka och träna lite lydnad.


Nu har matte lånat en kamera igen så det kommer nya bilder snart, både på bloggen och i mina bilderböcker.

Av Lycka, en servicehund - 14 februari 2008 21:10


Idag gick vi först och handlade och sedan gick vi på en lååångpromenad. Matte tyckte att det var ganska kallt idag, men hon brukar "offra" sig för oss, som hon säger.
När vi kom hem var vi trötta och sov ett tag.


Idag fick vi lära oss nya saker: "bakom" (vi ska gå bakom matte när hon säger kommandot, t.ex över vägen, fjärrdirigering (vi ska gå åt det håll matte visar med armen och inte säger något kommando) och plocka ur tvättkorgen.


Matte tycker att det är tråkigt att träna samma saker hela tiden, så vi får ofta prova på nya saker. Vi tycker också att det är roligt att få göra massor med olika saker för då blir träningen aldrig tråkig.


"Bakom" och fjärrdirigeringen var ganska svåra. Det får jag nog öva på många gånger.


Att plocka ur tvättkorgen blir nog mycket lättare att lära sig. Jag kom så långt  att jag började dra lite i tvätten. Så småningom ska jag kunna dra ur tvätten ur korgen och lägga den på golvet eller ger den till mattes assistent när hon och matte sorterar tvätten.


Paula och Ruben hade också svårt för "bakom" och fjärrdirigeringen. Där behöver det också tränas mycket, men det var ju första gången för oss allihop.


Ruben kom lika långt som jag med tvätten.
Paula som är otroligt lättlärd, lärde sig att plocka ur tvätten, med kommandot: "tvätten",  på ca 3 minuter!


Efter att vi hade tränat på 3 nya övningar så var vi helt slut...

Ovido - Quiz & Flashcards