Alla inlägg under februari 2008

Av Lycka, en servicehund - 6 februari 2008 22:42


Idag har vi varit med matte på biblioteket. Eftersom jag har tjänstetäcke så får jag följa med in. Personalen där känner mig eftersom jag brukar vara där lite då och då och dom blir alltid så glada när jag kommer. Dom andra besökarna som är där brukar också le och många kommer fram och pratar med matte och brukar tala om vilken fin hund jag är!

Paula och Ruben får tyvärr stanna utanför, men matte brukar ha med en varm, skön filt som dom får sitta på.

Vi fick gå hem våran favoritväg, genom "skogen" och jag har hoppat efter snöklimpar hela vägen hem. Det är väldigt skoj att hoppa i djupsnön och bra motion är det också.

På eftermiddagen skulle matte ta nya bilder på oss så jag fick göra lite olika övningar: föra äpple och vante, hålla soporna och trycka på hissknappen. Än så länge kan jag bara hålla soporna inomhus, men jag lär mig fort så snart kan jag nog bära dom till soptunnan.

Ruben fick apportera pennan och stänga kökslådan.
Paula fick föra boken till matte.

Kolla mina bilder om några dagar för då ska dom nya ha kommit in!
Matte ska också sätta in nya filmer.

Av Lycka, en servicehund - 5 februari 2008 22:41


Idag har vi varit ute mycket fast det har varit kallt, bara man rör på sig går det ju bra.

Först promenerade vi till Coop och handlade och därifrån gick vi till Thorneus och köpte stora, härliga köttben. Sen tog vi en omväg hem så att vi skulle få springa lösa en stund. Ja, jag och Ruben i alla fall, för Paula går ju lös så gott som hela tiden.

När vi kom hem fick vi våra köttben och jag låg och gnagde på mitt nästan ända tills vi skulle åka till Brukshundsklubben. 

Eftersom det var så kallt idag så var det inte så många barn som kom så det blev lite sisådär med träningen. Barnen tränade lite hopp och lydnad och det gjorde jag och Paula också. Ruben tycker inte om att träna bland hundar han inte känner så väl, så han låg i mattes famn hela tiden.

Matte och den andra ledaren passade på att planera framtida aktiviteter och jag tror att jag är involverad i dem.

När vi kom hem la jag mig direkt och fortsatte att gnaga på köttbenet.

Av Lycka, en servicehund - 4 februari 2008 22:40


Idag är det måndag igen och då städar ju tyvärr matte

På eftermiddagen gjorde matte något väldigt ovanligt: Hon lämnade oss ensamma! Hon skulle visst på ett möte dit vi inte får följa med.
Paula brukar skälla precis när matte går, men tystnar fort. Sen väntar vi vid dörren tills hon kommer tillbaka.

Ja, i morgon är det tisdag och då ska ju vi allihop till Brukshundsklubben och träna med barnen och deras hundar.

Vi fick i alla fall avsluta denna dag med att söka godis inomhus

Av Lycka, en servicehund - 3 februari 2008 22:40


Det var så fint väder idag så vi var på långpromenad. När vi hade gått en bit så mötte vi Rubens släkting Kasper som också bor i Kiruna. Ruben som inte brukar leka med andra hundar annars blir överlycklig när han träffar Kasper.

Jag försökte också leka med honom genom att visa min tross, men han var inte intresserad. Sen tog jag mattes vante och försökte få igång honom med den, men det funkade inte heller! Efter en stund blev jag uttråkad och ville gå vidare.

När vi är ute och promenerar så brukar matte passa på att småträna oss hela tiden, t.ex inkallning, sitta när det går hundar förbi och "gå fint" (gå lös bredvid matte). Jag brukar "gå fint" självmant. Matte berömmer och belönar mig då och sen säger hon: "Spring iväg!". Efter en stund kommer jag och "går fint", får belöning och sen får jag gå iväg igen. Sådär håller jag på...

När vi var på väg hem stannade en kvinna och pratade med oss. Jag upptäckte att hon höll en tidning i handen och försökte ta den för att få bära den, men det fick jag inte.

Som tur var så gick matte och köpte en tidning som jag fick bära hem.
Jag är djupt koncentrerad när jag bär tidningen och ser väldigt stolt ut (det är matte också!).

På eftermiddagen fick jag träna "för" och med ett äpple igen. Matte tycker att jag är så rolig för jag bär äpplet mellan framtänderna i den lilla, lilla kvisten! Ja, ja, det funkar ju. Jag fick också träna lite lydnad.

Ruben och Paula fick göra en övning som är uppdelad i två moment: Först tar matte en godbit och sätter den på t.ex bokhyllan. Sen lägger hon ner en bok eller en boll på golvet. Sen ska hunden självmant öppna boken/putta bollen och får då ett "varsågod" och får själv hämta godbiten.
De fick också träna lite lydnad.

Av Lycka, en servicehund - 2 februari 2008 22:38


Idag hade dom plogat så matte kunde komma ut. Det var jätteskönt för då kunde vi springa lösa och få busa av oss ordentligt! Nu har jag börjat hålla mig mer och mer bredvid matte fast jag är lös och det tycker hon är toppen.

Jag har blivit riktigt duktig vid hundmöten. När vi möter hundar när jag har tjänstetäcket på mig så går jag alldeles bredvid mattes rullstol utan att dra och jag tittar knappt på den andra hunden. Utan täcket är det lite svårare eftersom jag inte jobbar då och inte är lika koncentrerad på matte. Men matte är övertygad om att jag kommer klara det så småningom, jag är ju inte så gammal ännu och har mycket bus i kroppen.

Idag fick jag också börja träna "föra", alltså att assistenten ger ett föremål till mig som jag sedan för till matte och lägger i famnen. Jag fick prova med ett äpple och fast det var första gången så klarade jag det efter en liten stunds träning.

Paula och Ruben fick träna grundfärdigheterna, stänga dörrar och öppna kylskåpsdörren.

Av Lycka, en servicehund - 1 februari 2008 22:38


Idag har det kommit jättemycket snö så matte har inte kunnat gå ut.
Mattes assistent har iallafall varit ute och rastat oss.

Vi har bara fått träna inne. Först fick jag träna på att lyfta upp tjänstetäcket i mattes famn. Tänk att det var så svårt för bara några dagar sen och nu lyckas jag varje gång. Det är som att det bara lossnar helt plötsligt!
Nu ska jag få gå vidare i träningen och försöka få av den från kroken i hallen.

Paula fick fortsätta träna "föra" med samma föremål som igår. Hon fick även träna "framåt" och det är bland det roligaste hon vet. Det måste nog vara för att det är en övning med mycket fart. Hon bara väntar bredvid matte på att få kommandot och får springa till mattes assistent.

Ruben fick också träna "framåt" och han älskar det lika mycket som Paula. Han fick även träna lite olika apporteringsövningar. Han är jätteduktig för han har inte hållit på med det så länge (matte trodde inte att Bologneser kunde apportera!).

Sedan fick vi avsluta med "leta" då matte gömde sig på olika ställen i lägenheten och vi fick leta henne. Jag vet inte riktigt vad vi gör för jag blir mest uppspelt och börjar hoppa och skälla, sen springer jag efter Paula och Ruben.

Ovido - Quiz & Flashcards