Alla inlägg under maj 2008

Av Lycka, en servicehund - 19 maj 2008 21:55


I förmiddags var allt i sin ordning igen och vi sökte när vi hade varit ute. Eftersom vi inte hade gjort det på två dagar så var vi extra ivriga!
Sedan efter lunch hände det inte så mycket eftersom matte hade städdag.  Och nu behövs det verkligen, både jag och Paula har börjat fälla...


Direkt när matte var färdig så gick vi iväg för att handla. Medans vi väntade på matte så råkade jag sätta mig i något vått och rött, så när matte kom tillbaka så var jag röd på svansen, på bakbenen och på huvudet! Jag såg ut som om någon hade tappat en målarburk på mig!!! Nåväl, det var ganska lätt att torka bort det, men jag är fortfarande lite rosafärgad...


När vi hade ätit middag så satte matte sig i köket för att betala räkningar.
Men vi hade andra planer: Jag gick och satte på cd-spelaren och sedan började jag dra i kylskåpsdörren!


Samtidigt så satte sig Ruben bredvid matte och gnällde och Paula för sin del satt och stirrade. Allt för att få matte att förstå att vi ville GÖRA något!
Jaha, det var bara för matte att lämna räkningarna och träna med oss istället...


Vi fick alla göra samma saker: Stänga dörrar och lådor, krypa, lyfta skor och ligga. Jag fick även träna på att öppna kylskåpsdörren. Med det momentet går det inte framåt, men varken jag eller matte är dom som ger oss i första taget!


Imorgon kommer Leo på besök och han ska stanna till på onsdag. Det ska bli spännande och jag tror vi kommer att leka ganska mycket...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 18 maj 2008 19:38


I förmiddags var det som igår, vi var trötta efter att vi hade varit ute...
Matte fattar ingenting! Fast om hon hade tagit fram "träningsgrejerna" så hade vi säkert varit med på noterna!


Efter lunch så kom mattes kompis och de tittade på en film som handlar om klickerträning för valpar. På filmen är det barn som tränar valparna.
Jag tyckte det var ganska trist när de tittade på filmen, så jag satt på balkongen.


Sen när vi var ute så träffade jag min granne och vi busade, som vanligt. Det gick knappt att få stopp på oss!


Idag köpte matte en tidning och jag bar, självklart, hem den. Innan matte började laga mat så körde vi den dagliga sökövningen. Efter mat och rastning så fick vi träna, äntligen!!! Eftersom vi inte träna så mycket igår så var vi helt uppspelta idag.


Jag fick börja med att hämta tre olika föremål från badrummet och föra till matte. Det gick bra, men jag fick för mig att jag inte ville bära tandborsten(det var inga problem förra gången!).


Sen fick jag tömma tvättkorgen. Eftersom jag inte har gjort det på ett tag, så fick jag börja med att plaggen hängde över kanten. Men det var onödigt för sen när matte hade stoppat ner plaggen så var jag ändå där och kikade. Då sa matte: "Tvätten" och jag stoppade ner huvudet i tvättkorgen och plockade upp plaggen!


Efter det så bad matte mig att hämta tjänstetäcket och det gjorde jag. Idag satt det ordentligt på spiken(förut har matte placerat täcket långt ut på spiken för att underlätta för mig), men det var inga problem, jag lyfte bara av det och förde det till matte.


Köksdörrarna har jag heller inga problem med. Det enda problemet är att hinna stänga dörrarna innan Ruben hinner före!


Helt plötsligt fick jag för mig att hämta pennan från vardagsrumsbordet och lägga det i mattes famn! Jag brukar ju lyfta upp allt som hamnar på golvet i mattes famn, men det var första gången som jag tog något från ett bord och förde det till matte... Jag fick avsluta med positionsväxlingar, men där går liggandet fortfarande lite segt.


Ruben fick börja med att träna på att bära skorna. Först puttade han bara på skon med nosen, men sen lyfte han den flera gånger. Sen fick han hålla i apporten och han är nog snart redo att utöka tiden att hålla i den. Efter det fortsatte han sin träning med att backa. Han fick avsluta med att stänga köksdörrarna och kökslådan.


Paula började också med att tömma tvättkorgen och hon tycker att det är vansinnigt kul! Hon gjorde sedan volter i rasande fart! Efter det fick hon hoppa genom rockringen. Till slut så fick hon stänga kökslådan, eller rättare sagt, hon och Ruben gjorde det tillsammans!


Efter den träningen så var vi nöjda och jag och Ruben sprang in i sovrummet och busade med varandra en stund.


P.S Jag har blivit riktigt duktig på att trycka på hissknappen! D.S


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 17 maj 2008 20:14


Igår på eftermiddagen hände det spännande saker: Vi gick förbi det stället där jag i vintras tappade bort min dummy i djupsnön, och vet ni vad, jag hittade den! Och sedan fick jag apportera den massor av gånger, oj, så kul!


Men det bästa hände sedan: Jag hittade ett dike med djupt vatten! Jag bara slängde mig i vattnet och HELA jag var under ytan! I diket blev jag kvar en stund, jag sprang upp ur vattnet och kastade mig i igen, om och om igen... När jag till slut kom upp därifrån så var jag genomblöt och smutsig!
Nåja, roligt var det i alla fall.


När vi hade gått en bit till så mötte vi en annan hund. Den såg lite ilsken ut så matte kallade in oss för att koppla oss. Vi kom så duktigt alla tre och matte blev lite stolt, hennes kommentar var: "Oj, man kan ju tro att ni är lydiga!" Inte för att vi brukar vara speciellt olydiga, men Ruben är lite rädd för stora hundar så han vill gärna skälla på dem och jag vill ju leka med alla hundar jag ser!


På kvällen var matte trött så hon kände sig inte så jätteengagerad med att börja träna... Men hon gömde i alla fall godis åt oss igen och så fick vi några "paket". Sen när vi insåg att vi inte skulle få träna något mer idag, så la vi oss ner alla tre och gnagde ben.


Idag när vi hade varit ute på våran förmiddagstur så var vi så trötta så vi la oss ner... Vi som alltid brukar vilja träna när vi har varit ute (om vi inte har tränat ute förstås!).


När matte hade ätit lunch så gick vi upp till skogen som finns här i närheten. Där slängde matte en boll (som jag hittade) och min dummy så att jag fick leta bland träden. Sedan fick jag sitta bunden medan mattes assistent gömde mattes vante i skogen, sen sa matte: "Sök" och jag for iväg som ett skott! Det är verkligen en rolig sökövning!


Senare blev jag lite busig och tog vantarna från matte (från hennes händer, alltså!) och sprang iväg och la dom lite överallt så att matte knappt kunde hitta dom sedan...


När vi var på väg hem så mötte vi en schäfer som jag fick leka med. I början var det roligt, men den var lite "bossig", som dess ägare påstod, så jag blev lite rädd...


Efter maten hade matte tvättstuga så hon hann inte träna med oss så mycket. Vi fick i alla fall söka godis i lägenheten. Om matte inte hinner med så mycket annan träning så går det i alla fall snabbt att gömma godis och för oss är det alltid lika roligt att få söka!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 16 maj 2008 20:08


I förmiddags när vi hade sökt färdigt så blev det ingen annan träning! Matte skulle iväg sedan så hon tog tidig lunch idag.


När mattes assistent var på lunch så kom det en katalog i brevinkastet. Jag fick, som vanligt, bråttom till hallen för att hämta posten! Katalogen var lite otymplig, så det var lite krångligt att ta upp den, men med lite trixande så gick det. Och jag är ju inte den som ger mig så lätt, posten SKA till matte!


Sen satte jag katalogen i mattes famn och hon blev jätteglad, hon kunde titta i den direkt, utan att behöva vänta tills assistenten kom tillbaka.
Vilket otroligt "hjälpmedel" jag är!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 15 maj 2008 21:52


Efter förmiddagens sökträning så fick vi träna "varsågod". Vi tränade också "kryp".

Efter lunch hade matte pappersarbete att göra (hon förbereder klickerkursen) så det blev inte så mycket för oss. När hon var färdig så fick jag pälsvård. Jag har kommit in i fällperioden nu och  det yr hår! Jag ääällsskaaar pälsvård, det är så skönt och jag får aldrig nog!


Sedan gick vi ut. Först fick vi söka godis ute på gräsmattan. Jag fortsatte att söka fast matte sa att det var slut och gick därifrån... Fast jag håller ju alltid koll på matte, så hon hann inte så långt så sprang jag i kapp henne, Ruben och Paula (dom två är alltid alldeles i närheten av matte fast dom också springer lösa!).


Efter det så gick vi till en gammal sandlåda (det är bara sanden kvar) och där fick jag gräva! Jag gräver och gräver och sedan lägger jag mig i gropen.
Sedan gick vi in och åt middag. Efter det for matte på något möte så fick vara själva en stund, suck!


Direkt när matte kom tillbaka så gick vi ut en sväng. När vi kom in så trodde matte att vi skulle vara trötta, vi brukar vara det när vi varit själva, men det var vi inte. Vi ville träna! Jag gick och satte på cd-spelaren hela tiden och Paula och Ruben satt och stirrade på matte så att hon skulle hitta på något... Och väldresserad som hon är så fick vi träna!


Paula och Ruben backade. Jag fick börja med att dra i kylskåpsdörren.
Sedan fick jag och Ruben stänga dörrarna i köket och vi tävlade nästan vem som var snabbast! Efter det öppnade Paula och Ruben boken och stängde kökslådan. Dom gjorde det tillsammans! Jag fick också börja träna på att stänga lådan. Jag har gjort det någon gång förut för länge sedan så jag började genast att peta på lådan med nosen. Nästa steg är att jag ska trycka hårdare så att den åker igen litegrann.


Idag lyckades jag med att  hämta  tjänstetäcket  från hallen, när matte satt i köket och gav mig kommandot!!!


Ja, när vi hade fått träna en stund så kom vi till ro...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 14 maj 2008 20:09


Efter vårat sökpass så fick vi tre små paket var att öppna. Det är en väldigt rolig övning, för oss i allafall. Det är synd om den stackarn (mattes assistent!) som ska plocka upp efter oss. Överallt i vardagsrummet ligger det små, små bitar tidningspapper...


Ruben är helt galen när han ska öppna paketen, det går i en rasande fart!
Sedan när posten kom så hämtade jag den och gav den till matte. Det är så roligt att göra det och jag springer verkligen till hallen när den kommer! Belöningen den här gången var ingen godis (det fanns ingen i närheten), utan matte berömde mig med rösten och så pussade hon på mig.

Efter lunch gick vi med matte till biblioteket. Jag vill gå in genom dörren samtidigt som matte, så det blir väldigt trångt! Jag vägrar att går före matte och jag vägrar att gå efter. Jag ska gå bredvid henne! Väl inne på biblioteket så är det ingen som reagerar att jag kommer, inte ens dom andra besökarna. Det är som att det är helt naturligt att en hund är inne på biblioteket! Om någon någonsin har reagerat så har det varit med ett leende.

På eftermiddagen fortsatte jag träningen med att plocka upp hundmatsburkarna och lägga dom i papperspåsen. Först var jag intresserad av burken och lyfte upp den, men efter en stund gick jag därifrån och satte på cd-spelaren i stället! Ibland är det så att när jag ska börja med en ny övning så går det trögt i början, men sedan släpper det helt plötsligt och så går det jättebra.


Sedan fick jag träna "volt", men än så länge så vrider jag bara lite på huvudet.


Paula och Ruben fick också träna med burkarna. Paula har också gjort det en gång förut. Förra gången petade hon bara på burken, men idag tog hon lite i den med tänderna.


För Ruben var det första gången, men så fort matte satte ner burken på golvet så gick han fram och petade på den. Nästa steg för honom blir att han också ska ta i den med tänderna.


Efter det fick vi alla tre träna med apporten. Just nu gör ingen av oss speciella framsteg i det momentet... Jag håller den en liten stund, Ruben också och Paula fortsätter med att tycka att den är lite obehaglig (hon tar i allafall tag i den litegrann).


Vi fick avsluta vår träning för idag med att krypa.


Sedan kom moster för att klippa våra klor. Det är som sagt inget problem för någon av oss. Tänk att t.o.m Paula som har varit så bitsk när man skulle klippa klorna, har blivit så duktig att hon går till moster frivilligt med viftande svans. Det är inte klokt vad klickerträning kan göra!


Och sedan när Annonsbladet kom i brevinkastet så sprang jag naturligtvis och hämtade det och lyfte den till matte!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 13 maj 2008 23:14


Igår hann vi inte med så mycket träning eftersom det var den där "roliga" städdagen. Vi tränade bara lite moment som vi kan, tex. hålla apporten, volt och backa. På kvällen var vi iväg med matte en sväng och när vi kom hem så var vi jättetrötta.

Idag gömde matte blodpudding i lägenheten. Gissa om vi sökte i full fart?!?
Så fort har nog aldrig godiset tagit slut...


Nu har mina arbetsuppgifter blivit en del av vardagen: När posten kommer så springer jag och hämtar den, när matte ber mig sätta på CD-spelaren så gör jag det, när saker åker i golvet plockar jag upp dem osv.


Tex. igår när mattes kompis var hos oss så skulle hon kasta en plastficka i mattes famn. Den var så lätt så att den föll på golvet istället. Då pekade mattes kompis på plastfickan och sa till mig "Ta den!" och jag gjorde det såklart och lyfte upp den i mattes famn! Gissa om matte var stolt?!?!


Efter lunch var vi med matte på stan en stund. Vi stannade upp på en gräsmatta och tränade lite. Först fick jag träna på att hämta olika föremål som matte slängde iväg, tex. vante och sten. Jag tycker att det är jätteroligt för det kombinerar ju två av de bästa sakerna jag vet: att springa efter saker och att bära dem i munnen!


Sedan slängde matte godis på gräsmattan och så fick vi alla tre söka.
Ruben och Paula tycker att det är lite äckligt nu på våren när det är så blött i gräset, men idag var det ganska torrt så då sökte de också. Jag fick också träna inkallning. På sista tiden så har jag vägrat komma till matte när hon ska koppla mig! Nu har vi tränat några dagar som så att matte har ropat på mig flera gånger om dagen och när jag har kommit till henne så har jag fått belöning utan att bli kopplad. Nu är det problemet löst och jag kommer när matte ropar även om det innebär att jag blir kopplad!


På kvällen så var vi ju som vanligt på brukshundklubben. När vi stannade utanför klubben hade jag så bråttom ut att jag hoppade ÖVER mattes assistent, ut ur taxin, jag kunde inte vänta en sekund på att få komma ut!!
Idag hade barnen mycket teori eftersom de nästa vecka ska få ta Hundborgarmärket. Provet kommer att bestå av tio frågor som handlar om hundar. Barnen fick lära sig om valpens utveckling, hundens kroppsspråk och signaler och allmän hundkunskap (hur man hälsar på främmande hundar, att inte gå fram till bundna hundar osv).


Sedan tränade vi. Nu har barnen börjat att använda klicker vid träningen och idag fick de göra olika övningar för att lära sig att använda klickern på rätt sätt. Vi började med att träna inkallning. Sedan fick barnen också lära sig hur man använder targetpinnen. En av hundarna blev också inklickad på targeten. Efter det fick barnen lära sig hur man kan lära en hund att göra volter och backa med hjälp av targeten.


Till sist fick barnen träna med musmattan. Jag och Paula fick vara demonstrationshundar. Jag och en av de andra hundarna fick också leka en liten stund och när vi kom hem så var jag och Paula helt slut, men Ruben som hade legat i mattes famn på Brukshundklubben han började gnaga ben så fort vi kom hem...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 11 maj 2008 20:29


Imorse när matte vaknade så skrek hon: NEEEJ! Det var inte åt mig såklart, det var för att det snöade! Jag tyckte i alla fall att det var jätteroligt där ute i snön och det gjorde faktiskt Paula och Ruben också! Ingen av oss gillar ju värme.


När vi kom in så gjorde vi vårat sökpass och sen tränade vi. Nu gjorde vi bara lite småkonster. Vi kröp, gjorde positionsväxlingar, gjorde volter (inte jag) och backade.


Igår hann vi ju inte vara ute så mycket så idag gick vi ut som vanligt direkt efter lunch. Det var så skönt att få springa och gå omkring och nosa på alla pissfläckar. Vi alla tre blev alldeles busiga när det låg snö på marken och vi sprang runt och jagade varandra. T.o.m Ruben, som annars är så sansad (ute i alla fall), fick tokryck och hoppade och for!


På eftermiddagen efter att vi hade ätit och vilat så var det träningsdax. Idag fick vi igen göra lite nya saker. Matte har kommit på en ny övning till mig: att lägga hundmatsburkarna i återvinningspåsen. Nu första gången så behövde jag bara lyfta upp burken från golvet. Jag förstod direkt vad jag skulle göra och lyfte burken flera gånger. Nästa gång vi tränar det här så ska jag börja lyfta den upp mot påsen.


Sen fick jag fortsätta träningen med att hålla i apporten i 5 sekunder. Idag gick det lite sämre än det gjorde häromdagen, men det kan bli så... Det gjorde ju inte saken lättare, att Ruben kom och skulle ha mig att leka mitt i alltihopa!


Paula fick också träna på att lyfta plåtburken och hon petade på den, men lyfte den inte. Sen fick Paula hoppa upp på en liten pall. När hon satt där uppe så fick hon göra olika moment, tex. ligg och stå. Till sist fick Paula hålla i apporten.


Ruben skulle få lära sig att rulla runt på golvet. Han har gjort det när han var i ettårsåldern och då var han duktig. Idag fattade han inte riktigt vad han skulle göra, men det kommer. Efter det fick han också hoppa upp på pallen, men han tycker att den är lite läskig eftersom att den rör sig lite när man hoppar upp. Han gjorde det i alla fall, men tyckte det var ganska skönt att få hoppa ned!  Ruben fick också avsluta med att hålla i apporten.


När matte sen satt vid köksbordet så gick jag heeela tiden och satte på CD-spelaren. Efter träningen igår så trycker jag faktiskt nu på rätt knapp så gott som hela tiden! Till på köpet så får matte sig ett gott skratt!!!


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards