Alla inlägg under maj 2008

Av Lycka, en servicehund - 10 maj 2008 19:30


10/5-08
På förmiddagen tog vi en snabbträning. Matte gömde godis inomhus och så fick vi "paket" som vi fick öppna.


Efter lunch kom mattes kompis och då fick vi bara vara. Det gjorde inte så mycket, vi var ganska trötta och låg och sov.


Innan matte började med middagen så tränade vi. Matte försökte att jag och Ruben skulle hoppa rockring, men när vi ser den så backar vi! Nåja, det är ju inte livsviktigt att kunna hoppa igenom den, det är nog mest matte som tycker att det ser skoj ut... Huvudsaken är ju att jag kan hoppa över hinder (ett moment i LK1) och det har jag gjort förut utan problem och det ska jag få börja träna mycket nu när det har blivit barmark.


Paula tycker iaf om att hoppa igenom rockringen och hon fick göra det några gånger. Sen fick hon fortsätta sin träning med att "städa" och nu är hon riktigt duktig. Hon fick idag börja med att städa bort flera olika leksaker.


Ruben började med att backa och han tar än så länge bara ett steg bakåt.


Jag började med att träna med cd-spelaren. Tidigare fick jag ju börja finslipa det momentet, eftersom jag fick för mig att trycka på radioknappen. Idag fick jag ingen belöning om jag tryckte på fel knapp utan matte sa ingenting och bara väntade. Eftersom jag är klickertränad så förstår jag att om det inte kommer någon belöning så måste jag prova något annat. Ja, det tog bara någon sekund innan jag tryckte på rätt knapp och då kom belöningen! Efter det skickade matte mig från längre avstånd för att sätta på cd-spelaren och nu tryckte jag på rätt knapp!


Sedan fick jag oxå stänga dörrarna i köket och nu var matte i vardagsrummet när hon bad mig göra det och jag sprang in i köket och puttade igen den dörr som var öppen. Jag fick oxå kämpa på med kylskåpsdörren och nu drog jag riktigt hårt, matte trodde nästan att jag skulle lyckas!


Paula och Ruben fick för sig att dom skulle träna tillsammans. När matte sa: "stäng lådan" så gjorde dom det samtidigt! Dom öppnade oxå boken samtidigt. Matte tror att Paula har sett hur Ruben gör för hon har aldrig tränat på det.


Vi fick avsluta med att krypa och "varsågod", alltså vi ligger på golvet med godis framför oss och får vänta på varsågod från matte.

Idag hann vi inte med någon långpromenad och det syntes på oss, vi blir så rastlösa! Imorgon ska vi iaf få vara ute ordentligt och om det är hyfsat väder så ska vi köra ett träningspass ute.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 9 maj 2008 20:49


9/5-08
I går när vi var och hälsade på Moa så blev det inte någon lekstund eftersom hon löpte och inte var på humör. Nåja, det blir bättre nästa gång vi ses.


På förmiddagen tränade vi en stund. Jag fick först träna utgångsställning och sedan positionsväxlingar. Det går fortfarande segt med läggandet. Fast Paula lade sig oxå förut långsamt, men nu kastar hon sig ner! Det är bara att träna vidare.


Paula och Ruben tränade samtidigt. Paula gjorde volter och Ruben backade. Ingen av dom använde sig av targetpinnen. Sen fick vi alla tre träna "Kryp" och sedan avslutade vi med att söka.


Efter lunch gick vi med matte på stan. Hon hade en massa ärenden att göra.Vi fick sitta bundna lite här och där, men det gör ingenting. Det är ganska spännande att sitta och titta på folk och andra hundar. Jag är så avslappnad att jag oftast ligger ned och väntar på matte. Fast vi blir överlyckliga när hon kommer tillbaka och jag och Paula börjar skälla som galningar!


På hemvägen släppte matte mig lös, så att jag fick släppa loss efter att jag hade arbetat. Vi passade oxå på att träna inkallning.


På eftermiddagen hade matte tvättstuga, men vi tränade så fort hon var färdig. Paula fick börja med att hoppa genom rockringen och hon har inga problem med det utan hoppar på kommando. Jag och Ruben däremot gillar inte riktigt den där rockringen! Sen gjorde hon volter och nu är hon riktigt duktig.


Till sist fick Paula "Städa" och i dag la hon leksaken flera gånger i korgen.
Jag blev lite trött på att vänta på min tur så jag satte på cd-spelaren hela tiden, typ 30 ggr!!! Så fort matte stängde av den så gick jag och satte på den igen...


Ruben började med att backa och nu behöver han inte alls targetpinnen. Än så länge så tar han bara något steg bakåt, men det är ju en bra början.
Sen fick han hålla i apporten och en av gångerna höll han den riktigt länge!
Efter det fick han "Putta boll". När matte ger han kommandot så springer han själv runt i vardagsrummet och letar efter bollen så han kan putta på den! Till sist fick han göra sin favoritövning: stänga dörrar.


Jag började med att hålla i apporten i utgångsställning. Jag tränar mycket på det just nu eftersom det är ett moment i LK1. Det går bra och jag håller den nog dom fem sekunderna som jag ska och släpper den först när matte säger: "Tack!".


Efter det fick jag oxå stänga dörrar och nu tar jag i ordentligt! I början när jag började träna detta moment så var jag såååååå försiktig.


I morgon kommer mattes kompis och hälsar på, så då får vi se hur mycket vi hinner träna.

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 8 maj 2008 17:18



8/5-08
Ja, igår var jag i Vittangi och testades till Assistanshund och det gick bra!
Nu hoppas matte att vi kan börja besöka något boende innan sommaren. Det finns ett äldreboende alldeles bredvid oss och där ska vi förhoppningsvis få komma på besök en gång i veckan.

Efter att jag hade testats så tränade vi oxå. Trots att vi var åtta hundar i ett och samma rum så låg alla så fint och väntade på sin tur! Jag fick träna olika moment till LK1 och det gjorde Paula oxå. Ruben tycker ju inte om att träna bland andra hundar ( förutom med mig och Paula förstås! ) så han fick sitta och titta på. När vi for hem så var jag så trött att jag glömde bort att jag är lite rädd att åka bil och la mig ned.

I förmiddags tränade vi sök inne eftersom vädret inte var det bästa. Efter lunch gick vi med matte till bla hjälpmedelscentralen för att pumpa däcken på hennes rullstol. Förra gången vi var där så blev det något fel med pumpen, den for i luften och lät FRUKTANSVÄRT högt! Idag var jag lite tveksam när vi skulle gå in, förut sprang jag in med glädje, men jag gick iaf in och medans matte pumpade däcken så satt jag still vid hennes sida. Jag var lite osäker, men matte tror att det kommer att gå över eftersom det gick så bra idag.


Precis som på biblioteket, så börjar personalen på hjälpmedelscentralen att känna igen mig och ler så glatt när jag kommer! Dom flesta brukar oxå prata med mig litegrann, men dom är väldigt duktiga som förstår att dom inte ska komma fram och klappa mig och störa mig i mitt arbete.

Innan vi gick hem så var vi ute och gick en stund och jag fick gräva i snön (den lilla som finns kvar). Jag hittade oxå min tross som jag lämnade häromdagen när jag hittade min gamla tennisboll, men den råkade jag glömma i snön igen...

När vi kom hem la vi oss för att vila. I kväll är matte bjuden på middag och vi ska åka dit allihop. Då får jag träffa en av mina hundkompisar, Moa.
Vi får väl se hur mycket vi busar i dag!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 6 maj 2008 21:04


6/5 - 08
Idag på förmiddagen fick vi söka utomhus, eller rättare sagt: JAG sökte och de andra satt och stirrade på matte! De fick köra lite träning istället, tex. "volt", "ligg" och "stå".


När jag sprang runt där på gräsmattan efteråt så gjorde jag världens fynd! Jag hittade min tennisboll som jag råkade slarva bort i vintras när det var så mycket snö! Det enda dumma med det hela är att jag tog tennisbollen, men lämnade kvar min tross istället! Fast matte säger att jag nog hittar den imorgon...


Efter lunchen skulle matte handla lite och då följde vi såklart med. När vi skulle hem och stod och väntade på taxin så hade jag och Paula dragkamp med mattes vante (som Paula först hade tagit från matte)! Det såg visst ganska roligt ut när vi höll på och kampade eftersom vi hade en liten publik!
Sen när vi kom hem så lagade matte mat till sig själv och så fick vi också mat och sedan for vi iväg till Brukshundsklubben. Det blev ingen träning där idag eftersom Margareta, Acke och Leo ju kom och besökte oss. Jag blev överlycklig när Leo klev in genom dörren! Oj, så vi busade med varandra direkt!


Först visade Acke några av sina färdigheter. Han backade på lite olika sätt: Baklänges bort från Margareta, stående bredvid Margareta, baklänges mellan Margaretas ben och sittandes bredvid Margareta när hon bytte riktning. Han trampade på musmattan, eller snarare: Han sprang med full fart mot musmattan och hoppade på den! Han visade även "snurr" och till sist la han ihop "backa", "snurr" och "backa mellan benen".

Efter det fick Leo visa hur han hämtade olika föremål. Margareta la tex. ett myggstift och en strumpa på bordet och bad Leo hämta och han sprang med full fart, hämtade föremålet, sprang till Margareta och satte sig i utgångsställning. Han fick också hämta två olika apporter: En stor i trä och en i metall. Han hämtade alla föremål med lika stor energi! Till sist hämtade han Margaretas kamera.


Barnen tyckte att det var jättespännande att titta på Acke och Leo. Margareta delade också ut varsin klicker till alla barnen och det tyckte de om!


När Margareta och hennes hundar var färdiga så lekte jag och Leo igen.
Imorgon ska vi allihopa åka till Vittangi där vi ska träffa Margareta och Sandra och deras hundar. Vi ska träna tillsammans, men det mest spännande är att jag ska testas till assistanshund. Om jag godkänns så kommer jag att börja besöka något slags boende så småningom. Det kan vara ett boende för människor med olika slags funktionshunder eller så kan det vara ett äldreboende.


Aston, mattes förra hund, var godkänd assistanshund och besökte ett boende en gång i veckan och han ÄLSKADE det! Jag tror nog att det är ett jobb som skulle passa mig också eftersom jag älskar människor!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 5 maj 2008 21:55


5/5-08
Idag på förmiddagen så sökte vi inomhus och så la matte godis i tidningspapper som vi fick riva. Vi tycker det är jätteroligt, särskilt Ruben! Han piper och gnäller medan matte gör iordning "paketen" (vi brukar få 3 st var). Sedan är han jättesnabb med att riva sönder sina paket och få ut godisbitarna!


Efter att matte hade städat så gick vi iväg. Egentligen skulle vi inte gå så långt, men matte kom plötsligt på när vi var ute att vi lika gärna kunde gå förbi Björkis och köpa ben. Det verkar som om matte har dåligt samvete ibland på måndagar, eftersom hon städar och inte hinner med oss...


När matte hade ätit middag, och vi också förstås, så var det träningsdags!
Jag fick börja med att tömma tvättkorgen. Först la matte plaggen lite över kanten, så att det ska underlätta och det var inga problem för mig.
Sedan när matte hade lagt tvättkorgen åt sidan tills vidare för att jag skulle träna annat, så gick jag till tvättkorgen, la ner huvudet i den och började rota runt! Då fick jag börja om på nytt och nu fick plaggen ligga kvar i tvättkorgen. Och jag, duktig som jag är, stack ner huvudet och tog upp plaggen, 5 st i rad! Matte tror att jag hade kunnat plocka upp hur många som helst eftersom jag var väldigt ivrig!


Sedan fick jag "backa" och det var som igår, jag tog några steg bakåt (med targetpinnen).


Paula gjorde först volter och nu är hon riktigt snabb! Efter det fick Paula prova på något nytt: matte gör en "ruta" av 4 höga föremål. Sedan skulle Paula ställa sig i mitten av rutan. Först provade matte utan någon hjälp, men Paula som aldrig har gjort det förut fattade inget. Då satte matte ner en post-it-lapp på mitten och Paula  sprang direkt och ställde sig på rätt ställe. När hon hade gjort det några gånger så tog matte bort lappen och Paula sprang även då och ställde sig i mitten!


Ruben fortsatte träningen med att "backa" och han gjorde också som igår, backade några steg utan targetpinnen. Ruben fick också träna på "rutan". Han har gjort det massor av gånger förut och vet vad han ska göra. Men han använder sig av musmattan och matte har aldrig provat att ta bort den. Det ska hon börja göra i veckan.


Imorgon kommer ju Margareta, Acke och Leo och besöker oss på Brukshundklubben och det ska bli spännande. Rapport kommer imorgon!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 4 maj 2008 21:08


4/5-08
Usch, vilket väder! Tycker iallafall matte, Ruben och Paula. Jag gillar ALLA sorts väder, huvudsaken är att jag får vara ute!


På förmiddagen när vi var ute så träffade vi på en annan hund (en bekant till matte). Ruben som är lite rädd för stora hundar, skällde till, och då blev jag nyfiken och sprang mot hunden, men när matte ropade så vände jag tvärt och sprang tillbaka till matte. Gissa om jag fick mycket beröm?!
På vägen in träffade vi min favoritgranne (en hundkompis, alltså) och vi fick som vanligt leka tillsammans. Vi jagade varandra hur länge som helst, men leken tog slut när jag ställde mig i en vattenpöl och ville att hon också skulle hoppa i. Där gick gränsen för henne...


Efter lunch hade matte lite pappersarbete att göra så vi fick ligga och vänta en stund. När hon var färdig så gick vi ut. Jag fick springa av mig och även söka (Paula och Ruben vägrar att gå i det våta gräset), men Ruben började att frysa så vi gick in efter en stund.


Direkt när vi kom in så fick vi träna. Först fick jag trycka på cd-spelaren några gånger i rad, eftersom jag några gånger har råkat trycka på radioknappen. Radion gick igång några gånger (knapparna sitter väldigt nära varandra), men det gick bra till slut.


Sedan ville matte kolla att momentet med att hämta tjänstetäcket  "sitter" och det gör det!


Paula och Ruben tränade samtidigt fast 2 olika saker! Ruben backade, samtidigt som Paula gjorde volter! Ruben fick också träna på att hämta mattes skor och idag bar han den en liten, liten bit. Till slut fick vi söka.


På eftermiddagen tränade vi igen. Jag började med att tömma tvättkorgen och det var ett tag sedan sist. Jag visste direkt vad jag skulle göra och drog ur plaggen. Sedan fick jag stänga skåpdörren i köket. Den här gången satt matte i vardagsrummet (i dörröppningen till köket) och sa: "stäng dörren". Jag tittade vilken dörr som var öppen och stängde den! Sedan öppnade matte en annan dörr och bad mig stänga den och det gjorde jag!


Efter det gjorde jag positionsväxlingar och nu är jag riktigt snabb, det är bara "ligg" som går lite trögt. Till sist fick jag prova på att backa med targetpinnen. Jag har aldrig gjort det förut, utan har lärt mig backa med hjälp av en vägg. Jag tog några steg bakåt så jag ska få fortsätta få träna "backa" med targetpinnen. Det är mycket lättare eftersom om man ska använda sig av en vägg så krävs det att väggen är ganska lång.


Paula fick också börja med att tömma tvättkorgen och hon kommer också ihåg vad hon ska göra (en fördel med klickerträning). Sedan "städade" hon och hon la leksaken i korgen 5 ggr på rad så matte tror nog att hon ska lära sig detta. Efter det gjorde hon volter och backade och båda momenten gjorde hon utan targetpinnen.


Ruben började med att hålla i apporten och han har verkligen blivit duktig på det dom sista dagarna. Sedan fick han "backa" och nu tog han något steg bakåt utan targetpinnen! Han fick avsluta med "ställande under gång" och nu kunde matte rulla en bit längre än igår utan att han tog ett steg framåt. Ruben är verkligen på hugget just nu!


Fast vi hade tränat ett tag så var vi inte riktigt nöjda utan stod och stirrade på matte  och undrade vad vi skulle göra härnäst... Ja, ja, matte tog då och gömde godis i lägenheten så att vi fick avsluta med att söka och SEDAN var vi nöjda.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 3 maj 2008 21:18


3/5-08
På förmiddagen fick vi söka utomhus, som vanligt. Snart har all snö tinat bort här utanför oss och då ska vi få börja följa personspår. Vi höll på med det mycket förra sommaren och det är himla skoj!


När matte hade ätit lunch så gick vi på en promenad. Vi var ute ett par timmar och som jag har sprungit! Och så smutsig jag blev! Jag såg en ganska djup vattenpöl och där la jag mig... Matte rös i hela kroppen (vattnet var inte särskilt varmt!), men jag tyckte bara att det var skönt!


Jag fick oxå springa efter min dummy och jag är jätteduktig på att komma tillbaka med den, fast avlämningen är inte så "snygg". Jag kommer inte med den i utgångsställning, men det har vi inte heller tränat på. Däremot, när jag ska komma med apporten så ska jag lämna av den korrekt.


När vi kom in och hade ätit så var vi alla tre dödströtta och gick och la oss.
Jag hoppade upp i mattes säng och där låg jag ett bra tag. Jag måste ha varit väldigt trött eftersom det är ovanligt att jag ligger i ett rum när matte är i ett annat,jag brukar vara med henne!


På eftermiddagen fick vi träna. Jag fick börja med att hålla apporten, sittande, i utgångsställning och det går galant. Men jag har problem med att komma i utgångsställning, med apporten, från avstånd. Fast jag har ju haft problem med andra moment, tex hämta mitt tjänstetäcke, och det har ju gått bra till slut, så det är bara att träna vidare.


Sen fick jag träna på att komma i utgångsställning, utan apporten, och utan att matte ger kommando (när matte står still så är det ett tecken till mig att sätta mig vid mattes sida) och det går jättebra. Efter det körde jag positionsväxligar och där behöver jag bara öva på att få upp farten.


Till sist tränade jag på musmattan och det var länge sen jag gjorde det.Men jag hade inga problem med att komma ihåg vad jag skulle göra: springa fram till musmattan och trampa på den med tassen.


Ruben fick börja med att hålla apporten och nu har han blivit jätteduktig, han håller den mycket längre än han gjorde förut. Sen fick han fortsätta sin träning med att hämta mattes skor. Idag lyfte han skon från golvet, där gjorde han oxå framsteg.


Efter det körde han oxå positionsväxlingar och han är riktigt snabb på det.
Hans träning med att backa går oxå bra. Nu backar han långt och med full fart, men än så länge med targetpinnen. Till sist fick han träna "ställande under gång" och han stannade fast matte rullade iväg en liten bit. En riktigt bra träningsdag för Ruben!


Paula fick börja med att "städa" och hon satte leksaken tre gånger i rad i korgen där leksakerna ska vara. Matte hade tänkt sluta med den övningen, men hon tycker ändå att det skulle vara bra att någon av oss kan det så förhoppningsvis så lär sig Paula det! Sen fick Paula träna "volt". Nu kan hon det helt utan targetpinnen och hon verkar tycka att det är himla roligt!
Till sist fick hon oxå göra positionsväxlingar och hon är jättesnabb!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 2 maj 2008 20:59


2/5-08

På förmiddagen så var vi ute länge eftersom det var så fint väder. Det är så väldigt mycket att lukta på nu när gräset kommer fram, så vi strosade runt för oss själva ett bra tag. Sen tyckte jag att det blev tråkigt, så då fick vi söka. Matte hade oxå tagit med sig min dummy så jag fick springa efter den. I dag tränade vi inte heller inomhus före lunch eftersom vi gör det utomhus istället pga att har varit så varmt och soligt.


Efter lunch gick vi med matte och handlade mat. Nu har jag blivit riktigt duktig när jag ser andra hundar, jag brukar knappt titta på dom (om dom inte går alldeles bredvid oss, förstås! ).


När vi kom hem så träffade jag min granne och vi lekte med varandra en lång stund. Först jagade vi varandra i full fart och sedan låg vi och brottades och bet varandra i struparna! 


Jag har blivit alldeles besatt av att bära tidningen från kiosken! Om mattes assistent bär den och matte glömmer att säga till assistenten att ge den till mig, så tar jag den själv! Det är tom så att om jag möter en person som bär en tidning så kan jag försöka ta den... Tur att alla människor är så glada och trevliga när dom ser mig så att dom bara tycker att det är charmigt!!!


På eftermiddagen hade matte tvättstuga så vi hann inte göra så mycket mer idag. Vi hade iaf tid att träna lite hopp. Matte har skaffat en rockring som vi ska hoppa igenom. Det var väldigt längesedan vi gjorde det så det gick sådär...Jag tyckte att den var läskig (det är över ett år sedan sist jag hoppade genom en rockring) och vägrade att ens GÅ igenom den.


Ruben tyckte oxå att det var läskigt först, men han gick genom den några gånger och sedan hoppade han. Paula hade som vanligt inga problem, utan hoppade direkt när matte sa "hopp". Nu ska jag och Ruben få träna det här mycket så att vi så småningom klarar av det.


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards