Alla inlägg under december 2008

Av Lycka, en servicehund - 9 december 2008 21:02


Igår, måndag förmiddag så tränade vi alla tre på positionsväxlingar. Vi fick också söka godis i lägenheten.


När vi var ute på dagen så kom Maggan körandes i sin bil. När hon hade kört förbi oss och parkerat på parkeringsplatsen så gjorde jag något jag aldrig har gjort förut; jag sprang efter bilen upp på parkeringsplatsen för att hälsa på Maggan! Matte och Maggan funderade på om jag kände igen billjudet eller om jag kände igen lukten av Acke och Leo?!? Jaja, det kan de ju fundera på!


Vi har också varit på Björkis och köpt ett blinkande halsband åt Paula. Jag och Ruben hade redan varsitt sådant. Det är alltid lika trevligt att vara där; man blir bjuden på godis och så brukar matte oftast köpa med sig ben hem, det gjorde hon även igår.


På eftermiddagen tränade jag på att hålla tidningen. Det börjar ju närma sig mitt sluttest så det måste fungera! Nog för att jag bär hem tidningen från kiosken då och då och det brukar inte vara några problem, men matte vill vara på den säkra sidan!


Paula och Ruben fick träna på att trycka på lampknappen; alltså, den "lösa", som jag också har tränat på förut. Fast de kommer ju aldrig nå upp till den "riktiga" lampknappen, men det är ju aktivering!


På kvällen så skulle ju matte på möte så då kom moster och hämtade oss. Paula ville INTE följa med, så moster fick ta koppel på henne och dra med henne! Oftast är det Ruben som strejkar, men han var först ut igår. När vi kom till moster så var det redan tre hundar där; Branny, Atlas och Alissa! Så det blev full fart! Fast Atlas och Alissa var lite trötta eftersom de redan hade busat tillsammans. Inomhus var vi lugna, men så fort vi fick gå ut på bakgården så började vi leka!


Idag, tisdag, så tränade vi sök. Vi fick också några paket. Och vi tycker att det är sååååå jobbigt att vänta medan de görs iordning!


Efter lunch var vi med matte på stan. Vi hade alla på våra blinkande halsband och såg ut som värsta discohundarna! Det var flera människor som gav komplimanger till oss, om våra fina halsband!


Och på kvällen så var det ju dags för Brukshundklubben. Idag var det dags att träna "Stå" och "Stanna kvar". Hundarna skulle stanna kvar i olika positioner; Stå, ligg och sitt. Och som vanligt var både barn och hundar jätteduktiga och tränade flitigt! Ett av de yngre barnen tränade också med mig och Paula. Och Ruben satt som vanligt i mattes famn!


Vi avslutade med att fika allesammans, både de yngre barnen och "mattes" nya ungdomar. Nu var det sista gången för det här året och vi börjar igen den 20:e januari. Så nu blir det julledigt några veckor!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 7 december 2008 10:49


De senaste dagarna har vi inte tränat desto mer!!! Matte har haft så mycket annat att göra, så hon har inte riktigt hunnit med någon träning.
Fast vi har iaf kunnat följa med henne för det mesta och så har vi promenerat mycket istället. Och så har vi hunnit med lite sökträning.


Häromdagen så var Atlas hos oss någon timme och när moster sedan kom för att hämta honom så fick vi allihop följa med eftersom matte skulle bort.
Sen kom matte och hämtade oss och vi promenerade hem, fast det var riktigt kallt ute!


Matte trodde att Ruben skulle tycka att det var FÖR kallt, men han hade på sig sitt nya, fina och varma fleecetäcke så han trivdes alldeles utmärkt!
Fast vi stannade inte och luktade på någon kissfläck så särskilt länge, eftersom det då blev det så kallt om tassarna...


När jag häromdagen bar min klövjeväska så hoppade jag ändå upp och tryckte på övergångsställsknappen! Matte bad mig inte göra det eftersom jag ju hade väskan på mig (och redan alltså jobbade!), men jag gjorde det iaf! Det var som nyligen, när jag bar väskan och tidningen samtidigt! Ja, ja, man är ju tjej och kan alltså göra flera saker samtidigt...


Idag, söndag, så var mattes kompisar och hälsade på. Jag blev, som vanligt, överlycklig när det kommer folk och ville, som vanligt, hålla något i munnen och visa åt dom! Jag fick en av deras vantar och sprang runt och visade stolt upp den, speciellt till deras hund (MIN kompis!).


Imorgon blir det ju inget besök på boendet eftersom matte ska på möte, men det blir ju på torsdag istället! När matte är på möte så ska vi vara hos moster. Fast jag börjar tycka att Atlas är lite jobbig, han vill busa HELA tiden! Matte säger att han är som jag var, i den åldern... Fast jag tycker om att leka med honom utomhus, för då kan vi springa och jaga varandra!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 5 december 2008 10:44


Igår, torsdag, så fick vi söka godis och öppna paket, när vi hade varit ute.
Vid lunch så kom moster och Atlas och hälsade på och vi började leka direkt, som vanligt ( jag och Atlas, alltså! ). Matte tycker att jag är ganska stor, men i jämförelse med Atlas så är jag minimal!!! När de hade åkt hem, så var det städdags. Och så fort matte var färdig så fick vi träna.


Jag började med att träna enkelmarkering ; stadgan är perfekt, men när jag skulle hämta dummyn första gången så blev jag distraherad av den där ripvingen och började gnaga på den istället! Men, som vanligt, så sa matte ingenting utan tog bara bort dummyn och så fick jag göra ett nytt försök. Och då gick det jättebra! Och sedan gjorde jag flera perfekta markeringar!
Efter det skulle jag ta träapporten och sätta mig i utgångsställning ; nu fick jag verkligen tänka till! "Ska detta föremål i mattes knä eller inte?!?". Men jag kom fram till rätt beslut : apporten ska INTE i mattes famn!
Sedan gjorde jag detta moment några gånger.


Efter det så tränade jag på positionsväxlingar. Nu gick det bättre med läggandet, inte alls lika segt som det brukar gå. Fast det tar nog ett tag innan jag kastar mig ner, som Paula gör! Och till sist tränade jag "Ställande under gång".


Ruben började med att träna " Vilken leksak? ". Han vet ju vilken som är "Trossen", men de andra två har han inte riktigt fått kläm på ännu! Sedan fick han krypa.


Paula började med att städa. Och hon tar föremålet från golvet, går mot bädden, hoppar själv i och släpper föremålet! Problemet är att eftersom hon själv hoppar i så brukar hon ibland tappa föremålet utanför bädden...
Fast matte väntar bara och då brukar hon böja sig över kanten och lyfta föremålet till bädden. Ett tag slutade hon med att själv hoppa i bädden, men har helt plötsligt börjat med det igen. Fast hon ser väldigt glad ut där hon sitter; "Titta matte, jag har städat bort mig själv också!".
Sedan fick hon också krypa.

På kvällen var vi iväg med matte en sväng och så tog vi en rejäl promenad. Jag fick också hoppa efter snöklimpar! Och så har jag även hunnit med att bära en massa böcker i min klövjeväska. Det är tur att jag kan bära böckerna eftersom det blir för tungt för ryggstödet (där matte förut hängde böckerna) på mattes rullstol!

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 3 december 2008 13:36


Igår, tisdag, så fick jag återigen apportera bollen som slängdes med bollslungan. Tyvärr så försvann en boll i djupsnön, men som tur är så har jag reservbollar! Matte räknar med att det försvinner några när de hamnar i djupsnön och ingen riktigt ser vart de hamnar... Jag söker ju efter bollarna, men ibland är de omöjliga att hitta! 


Och när vi kom in så fick vi söka godis.


Efter lunch så var vi med matte på stan. Matte lämnade oss utanför banken och när hon kom ut så trodde vi att hon skulle ta med oss, men hon gick förbi oss och vidare till en affär som hon skulle in på. Snacka om att vi blev snopna, t.o.m Paula blev alldeles tyst! Fast matte var bara borta några minuter och sen hämtade hon oss.


På kvällen så var det ju dags att åka till Brukshundklubben. På programmet stod två nya grundfärdigheter: "Ligg" och "Fritt följ". Vi började inomhus och barnen fick först träna en stund på sådant vi har gjort förut: "Fokus" och "Utgångsställning". Barnen hade tränat hemma och det gick mycket bra för alla! Sedan fick de träna "Ligg" och de hundar som kunde det innan, fick träna på att även stanna kvar. Efter det så gick vi ut till parkeringen för att träna vidare.


Jag och Paula fick vara lösa på vägen dit (Ruben äääälskar en av de andra hundarna, så han fick gå i koppel för att inte störa honom!). Och matte var så stolt över mig; jag gick inte fram till någon av de andra hundarna, fast de gick alldeles bredvid oss! Även fast några av dem hoppade lite i snön, och jag var sugen att vara med, så höll jag mig i närheten av matte. Just att kunna gå lös fast det är andra hundar i närheten är något vi tränar mycket på, eftersom matte så småningom vill att jag ska kunna gå lös hela tiden, framförallt när jag arbetar.


När vi kom fram till parkeringen så fick Paula först visa hur ett bra fritt följ ska se ut; hunden går på ägarens vänstra sida och har ögonkontakt med ägaren.


Sedan fick barnen låna en långlina av matte, istället för koppel och träna en och en. I början ville alla hundarna springa fram till de hundar som stod och väntade, men till slut så lyckades barnen få sina hundar att gå "Fritt följ" jättefint! När vi hade slutat och var på väg tillbaka så fick vi (jag, Paula och Ruben) agera "störning" för de som höll på med sin instruktörsutbildning. Nästa gång är det sista gången för det här året som vi ska vara på Brukshundklubben, men vi börjar igen 20:e januari.


Idag fick vi söka godis när vi hade varit ute och rastats. Matte brukar stänga in oss i sovrummet medans hon gömmer godiset, men nu har Ruben på sista tiden inte velat gå in i sovrummet. Så han får vänta i vardagsrummet och han är jätteduktig på att vänta, han börjar inte söka förrän matte har sagt att han får.


Och ikväll ska matte på julfest så vi kommer att få vara ensamma då. Egentligen hade matte kunnat föra oss till moster, men hon tycker gott att vi kan få vara hemma, det är vi ju så sällan annars!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 2 december 2008 10:22


Igår var ingen höjdardag för oss hundar! Inte under dagen iaf, eftersom det var möte och matte inte hade någon tid för oss... Matte var även "insnöad" på förmiddagen, så vi fick bara ta en snabbrastning med mattes assistent.  Nåja, man dör inte av att ha EN tråkig dag!


Fast på eftermiddagen var det ju dags att åka till boendet. Och matte hade med sig min nya bollslunga, kul! Igår var vi lite tidiga, så vi gick iväg med matte till en parkering och så fick jag springa och hämta bollen, som ju far iväg med väldans fart!


Paula och Ruben strosade runt och nosade medans jag lekte.
 

Sedan kom ju min deltagare ut och det blev som vanligt glada tillrop från henne och full fart, mot henne, från min sida!!! Nu blir Paula och Ruben också glada när de ser henne och hon tycker också att det är roligt när de följer med. Ruben har lyckats totalcharma henne, han brukar göra det med människor! Han märks inte så mycket, men han har något visst, när man väl lär känna honom!


Vi promenerade sedan iväg till en skolgård där deltagaren fick bollslungan och kastade iväg bollen åt mig. Oh, så kul vi hade! Och jag kommer direkt tillbaka med bollen och släpper den, efter att jag har tuggat lite på den!
När vi hade lekt en stund så tog vi en promenad. Min deltagare hade haft en dålig vecka, men berättade att hon mår så bra när vi kommer dit. Hon tycker att det är så trevligt att leka, träna och promenera. Och vi (matte, jag, Ruben och Paula) tycker detsamma! När vi hade promenerat så gick vi in en stund och vem dyker upp då; Jo, Leo, min favoritkompis! Tyvärr var det ju inte läge för oss att leka, men det var trevligt att träffa honom!


Nästa måndag så ska matte på möte, men vi kommer att åka till boendet på torsdag istället, inte vill vi ju missa någon vecka!


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards