Alla inlägg under oktober 2008

Av Lycka, en servicehund - 15 oktober 2008 17:52


I söndags kväll så tränade vi ju en stund. Jag tränade med att plocka ur tvättkorgen. Och direkt matte satte ner korgen på golvet så for jag ner med huvudet och tog upp ett plagg och la det på golvet! Fast jag inte har gjort det på ett tag så visste jag direkt vad jag skulle göra! Det är en sak som är positivt med klickerträning; det man en gång har lärt sig, det sitter!
 

Sedan fortsatte jag min träning med att lyfta i hundmatburkarna i papperspåsen och i det momentet så lyfter jag än så länge bara upp burkarna från golvet.


Ruben och Paula fick också träna med att plocka ur tvättkorgen. Dem ligger också på samma "nivå" som de gjorde när de senast tränade det: De drar i plaggen när de ligger på kanten på korgen.


Sedan fick de träna en ny övning som matte hittade på (som inte kommer vara till någon nytta förutom aktivering!): Att lyfta upp en liten boll och lägga den i en burk. Eftersom de aldrig hade gjort det förut så klarade de såklart inte av det första gången, men de gick direkt fram till bollen och lyfte upp den i munnen!


I måndags så var vi till biblioteket med matte. Jag följde såklart med in!
Och jag är HELT koncentrerad på matte när vi är där, jag, som annars älskar människor, bryr mig inte om någon alls. Det är nästan så att jag vänder bort huvudet om någon kommer nära mig, jag JOBBAR!


På eftermiddagen så var det dags att besöka boendet. "Min" deltagare hade bett att matte skulle ta med sig även Paula och Ruben den här gången, eftersom hon ville träffa dem också. Så vi allihop for iväg och Paula och Ruben som aldrig varit där tyckte det var väldigt spännande!


Eftersom det var svårt att träna, pga mörkret så bestämdes det att vi skulle promenera hela timmen. Och det är inte så tokigt det heller!


Nästa vecka ska matte ta med sig min dummy (som just nu är utlånad) och så ska jag få träna enkelmarkering tillsammans med min deltagare.


Igår, tisdag, så tränade jag med visselpipan när vi var utomhus på förmiddagen. Nu har det blivit så att även Paula kommer rusande när matte visslar två gånger! Så hon har lärt sig det "av bara farten"!


Efter lunch så höll matte på att förbereda inför kvällens aktiviteter med barnen på Brukshundklubben. En stund gick det ju bra att vi fick vila under tiden, men efter en timme så tyckte vi att det blev lite tråkigt. Och vad gör vi då? Jo, vi sätter oss alla tre och stirrar på matte och försöker få henne att hitta på något roligt med oss! Och för det mesta lyckas vi också, men inte igår! Matte var tvungen att hinna färdigt, så det var bara för oss att vänta... Och vi som är så vana att gå iväg och göra något roligt efter lunch!


När matte var färdig så gick vi iaf ut på en kort promenad så att vi fick springa av oss och sedan gick vi in och åt middag.


Och på kvällen så bar det iväg till Brukshundklubben! Barnen och deras hundar fick gå en tipspromenad och var uppdelade i tre grupper. Varannan "station" var en fråga som gäller hundar och varannan "station" var en uppgift som barnen skulle göra tillsammans med sin hund. Det kunde tex vara: "sitt, stanna" eller linförighet! Jag och Paula gick med varsitt barn. Men eftersom vi hamnade i gruppen som gick före matte så hade barnen lite problem med att få oss att följa med; vi ville hellre vara med matte!
Så efter en stund så slet sig Paula från kopplet och sprang till matte och jag la mig i diket och vägrade komma upp därifrån förrän jag blev lossad från kopplet och kunde springa till matte! Och Ruben, han tänkte inte gå överhuvudtaget så han satt i mattes famn hela vägen. Så det slutade med att vi alla tre var tillsammans med matte i hennes grupp... När tipspromenaden var färdig och vi skulle vända tillbaka så fick alla som ville ha sina hundar lösa och det brukar vara de flesta! Så det blev en massa bus och spring i snön som hade kommit, HÄRLIGT! Och på tillbakavägen så ville till och med Ruben gå själv! Han blev till och med lite sprallig och sprang en ganska lång bit ifrån matte, tillsammans med några av barnen!


Idag, onsdag, så ska vi gå till Björkis och köpa en klövjeväska åt mig! Det ska bli jättespännande att få börja bära! Och så himla praktiskt att jag kan bära en del av vikten istället för att matte ska lasta allt på rullstolen!


Ikväll ska matte iväg utan oss! Vi slipper iaf att vara hemma ensamma eftersom vi kommer att få vara hos moster. Det ska bli kul att träffa Atlas!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 12 oktober 2008 16:51


Ja, igår, lördag, så var ju mattes kompis hos oss och det planerades aktiviteter för barnen och hundarna för några veckor framåt. Mycket spännande aktiviteter!


Jag som nu har blivit, som matte kallar det, "en arbetsmaskin" kunde naturligtvis inte bara ligga still, utan jag jobbade under tiden! Bl.a så drog jag i kylskåpsdörren och satte på musik! Fast det som är så bra nu, när jag har blivit äldre och mognare, är att jag riktar min energi på "bra" aktiviteter, såsom mina servicehundsuppgifter. När jag var yngre så blev det ju en del bus, om man säger så!


Matte förstår också nu att en del hundar som arbetar, som bl.a servicehundar, ibland behöver åka på semester utan sin ägare. Vi är ju faktiskt i tjänst under så gott som hela vår vakna tid! Vilken tur att det är så fantastiskt ROLIGT att arbeta!


Fast det är klart, när vi är i stugan så är det ju semester även för mig! Efter middagen, när det var dags för rastning,  så tog matte med sig visselpipan igen, för att jag skulle få träna. Jag fick träna både inkallning och stopp-signal. Och Paula blev som vanligt alldeles till sig när matte satte pipan i munnen! Vi fick också göra en sökövning.


På kvällen tränade vi inomhus. Jag fick träna på två moment som jag inte har tränat på ett tag; att bära soppåsen och att lägga hundmatsburkarna i en papperspåse. Även fast att jag inte har tränat det på länge så bar jag påsen. När jag senast tränade med hundmatsburkarna så hade jag kommit så långt att jag lyfte dom från golvet och det var vad jag också gjorde igår.
Nästa steg är att jag lyfter burken mot påsen och då kommer klicket och belöningen!


Paula och Ruben fick träna på att trycka på den lösa lampknappen och så fick dom träna "kryp". Sedan fick vi söka godis i lägenheten.


Vi avslutade träningen med att vi fick tre "paket" var som vi fick öppna. Det är en rolig övning och vi kan knappt vänta medan matte gör iordning paketen!


Idag, söndag, när vi var ute på förmiddagen så var jag en bit ifrån matte när det dök upp en hund i närheten av mig. Men jag bara tittade på den och sedan RUSADE jag till matte! Precis så vill matte att vi alla tre ska bete oss!
Och det gör vi ju, för det mesta...

Vi har tränat som så att när vi ser en annan hund så förknippar vi den med att vi ska till matte för att sedan få belöning!


Efter lunch så tog vi en promenad med matte när hon skulle gå och handla. Och på vägen mötte vi "min" deltagare från boendet. Gissa om jag blev överlycklig!?!


Ikväll ska jag fortsätta träningen  med hundmatsburkarna och så ska Paula och Ruben  få börja träna på något nytt moment, vad det blir återstår att se!

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 11 oktober 2008 12:29


Igår, fredag, lyckades jag äntligen med att öppna kylskåpsdörren!!!  Jippie!!! Egentligen höll vi inte på att träna, utan matte höll på att laga mat (kyckling, som jag älskar!) och jag var så sugen så att jag helt plötsligt bara öppnade kylskåpsdörren! Naturligtvis fick jag MASSOR av beröm och kyckling, såklart!


Vi var också ute och tränade in mig på visselpipan. Inkallningen har jag lärt mig nu, jag kommer som ett skott när matte visslar två gånger! Stoppsignalen tränar vi vidare på. Jag fick också träna några LK1-moment utomhus, bla. "Stå". Ruben och Paula tränade "Hopp" på en parkbänk.


När vi hade tränat så tog jag Paulas mössa och sprang iväg med den för att gräva ner den i sandlådan! Men det som är bra med mig nu är att jag kommer tillbaka med föremålen, tex. mössan, bollen mm. och sedan lägger upp dom i mattes famn, utan kommando. Alltså slipper matte hålla reda på var jag lägger mina grejer. Förut så slarvade jag ju bort massor med grejer!


Paula har blivit helt "tokig" i visselpipan! Bara matte stoppar den i munnen så börjar hon skälla som en tok och vifta på svansen... Hon förknippar den nog med belöning!


På kvällen tränade vi alla tre på att hålla tidningen. Jag håller den jättebra, fast det är all möjlig störning, tex godis framför nosen och petande!


De andra momenten som jag "misslyckades" med på testet funkar också perfekt; hissdörren och övergångsställsknapparna trycker jag på, oftast utan kommando. Och när matte säger: "Lampan" så letar jag efter en lampknapp att trycka på, oberoende av vart vi befinner oss. Så nu är det bara vänta på att det blir mars och jag får testa om mig på dom fyra momenten, matte är övertygad om att jag då blir godkänd servicehund!


Idag, lördag, så kommer mattes kompis och hälsar på efter lunch. Dom ska planera kommande aktiviteter med barnen och hundarna på Brukshundklubben. Sedan får vi se vad vi hittar på efter middagen, säkert kommer vi att träna något!  


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 9 oktober 2008 20:24


Imorse vaknade matte 06.40 av att jag satte på cd-spelaren! Jag tänkte att jag ville ha lite morgonmusik!  Och HELA dagen har jag satt på cd-spelaren, kassettbandet och radion, om vart annat! Om tex cd-spelarn redan var på så gick jag och pausade den och satte på den igen, jag tror att matte tycker att jag har blivit galen! Men jag tycker iaf att det är ett roligt moment, även fast matte nästan börjar ångra att hon lärde mig det!


På förmiddagen hann vi inte träna, typiskt! Och efter lunchen så fick Ruben all uppmärksamhet; Han bortsades och så klipptes det några tovor, snart är det dags för honom att klippas.


På eftermiddagen så träffade vi Maggan och Leo för att träna. Jag och Leo turades om med landmarkeringar. Leo med dubbelmarkering och jag enkel.
Fast idag gick det inte speciellt bra för mig! Jag hämtade dummyn i full fart, men när jag sedan skulle föra den till matte så "krånglade" jag; jag släppte den och rullade på den, släppte den och kliade mig osv! Fast när jag väl sprang till matte med den så avlämnade jag den perfekt i hennes famn, tack och lov att någonting blev rätt... Men, så är det att vara hund!
Nästa gång går det säkert bättre och igår gjorde jag ju tre perfekta markeringar!


Sedan skulle vi träna med korpen. Den lades ut och sedan skulle jag och Leo turas om att hämta den. Leo var jätteduktig, men jag har aldrig apporterat en korp (inte ens sett en!) så jag ville inte ens ta den i munnen! Så där ska jag få börja träna från början; Att först börja med att bara peta på den, sedan ta tag i den osv. Tydligen brukar också korp vara svårt att apportera, av någon anledning.


Efter det hämtade Maggan en and istället, eftersom jag inte haft några problem med att apportera en sådan. Jag har ju apporterat änder både på land och i vatten och tyckt att det har varit jätteroligt! Men idag var det ju en sådan dag; Jag ville inte ta den heller, till mattes stora förvåning... Så nu ska matte köpa hem lite vilt:  korp, kanin och and  och  så ska jag få träna det ordentligt och oftare

.
På kvällen  tog matte med sig visselpipan och så gick vi ut för att jag skulle få träna in mig på den. Matte blåste en gång när jag frivilligt satte mig vänd mot henne  =  stoppsignal. Hon blåste sedan två gånger när jag frivilligt sprang mot henne = inkallning. Nu ska jag få träna med visselpipan dessa två moment i några dagar så får vi se hur det går. Så småningom ska jag också få träna in närsök med visselpipan. Matte som tycker om att träna nya moment tycker att det är jättekul att börja träna med visselpipa. Överhuvudtaget tycker hon att jaktträning är otroligt roligt att hålla på med!


När hon fick mig hade hon ingen tanke på att träna jakt, men eftersom jag verkligen är en allroundhund och älskar allt jag håller på med så är hon glad att hon och jag tränar jakt tillsammans! Och det är jag också!

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 8 oktober 2008 20:08


I måndags var ju matte på utbildning hela dan så vi var med Atlas och hans husse. Jag och Atlas busade hela dagen och en gång så lastade Atlas husse in oss alla fyra och så for vi ut till Ön så att vi kunde springa fritt. På kvällen när vi hade kommit hem så var vi helt slut allihop så vi orkade inte med någonting mer den dagen!


Igår, tisdags, så var vi med matte på stan hela dagen. Hon hade en massa ärenden som skulle göras. Sedan var det att ruscha hemåt för att hinna äta innan vi skulle åka till brukshundsklubben. Nu har vi fått två barn till + två hundar, så vi är nu ca. 12 barn + hundar (dock inte 12 hundar, fyra barn är utan hund)!


Vi börjde med att ta en promenad så att vi hundar fick rasta oss ordentligt. Jag fick gå med två barn, som turades om att hålla mig och jag drar inte alls i kopplet längre. Paula fick också gå med ett barn, men Ruben vägrade och ville bara sitta i mattes famn!


Sedan gick vi in på plan och tränade agility. Jag och Ruben ville ju inte träna, som vanligt, men Paula tränade för fullt med två av barnen.


Idag, onsdag, så var jag jätteduktig när jag var ute på förmiddagen. Det passerade två hundar alldeles bredvid oss, men jag satt kvar bredvid matte, utan att knappt titta på hundarna! Och lös var jag också! Jag fick såklart flera godisar som belöning för att jag hade varit så duktig!


Efter lunch så var vi på Björkis. Matte köpte en visselpipa som hon ska använda när vi tränar jakt. Jag ska få träna stoppsignal, inkallning och närsök med hjälp av visselpipan. Tyvärr har vi inte hunnnit börja träna det idag, men förhoppningsvis hinner vi det imorgon!


Matte la också undan en klövjeväska till mig, som vi ska hämta nästa vecka. Matte har inte hittat någon lämplig pulka till mig så istället för att dra ska jag börja bära. Det är praktiskt med väska eftersom jag ju kan bära både vinter och sommar. Jag fick prova den och det var inga problem fast det var lite tyngd i den. Jag bara viftade på svansen och gick omkring med den som om jag hade burit en väska förut!


På kvällen så for vi och lämnade Paula och Ruben hos moster och sen gick jag och matte till boendet. Vi gick dit idag istället eftersom vi inte hann vara dit i måndags. Jag fick börja med att träna enkelmarkering. Jag gjorde tre markeringar och det gick jättebra; jag satt kvar tills jag fick kommando att apportera och kom till matte och avlämnade dem perfekt i hennes famn! Sedan gick vi på en promenad och satt även inne en liten stund.

Annars så jobbar jag på med mina servicehundsuppgifter; när posten kommer hämtar jag den, trycker på hissknappen och övergångsställsknappen osv. Nu är det inga som helst problem och eksemet är helt borta, skönt!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 5 oktober 2008 19:49


I torsdags åkte jag då hastigt och lustigt iväg med moster till Vittangi för att där träffa mommo och åka med henne hem till Kangos! Jag var där med mommo hela torsdagen och på fredag morgon bar det iväg mot Öjebyn. Resan dit gick jättebra, matte hade inte behövt oroa sig! Jag låg ner mest hela tiden och var inte alls orolig. Matte tror att det beror på att när jag åker i "vanlig" bil så kan jag se ut.


Sedan ögonlystes och röntgades jag. Svaret på röntgen kommer så småningom men svaret på ögonlysningen fick jag direkt; Bra ögon!
På hemvägen sov jag så gott som hela tiden eftersom jag hade fått lugnande medel inför röntgen. Jag och mommo stannade en natt i Kangos. Varje gång vi gick ut så sprang jag iväg till sjön. Dock ville jag inte bada, det kändes lite kallt!


På lördag kom jag hem igen, åh, så glad jag blev! Borta bra, men hemma bäst...


Direkt när jag kom hem så skulle matte iväg och vi följde så klart med! När vi skulle ut efter middagen, så KASTADE jag mig mot hissknappen och tryckte på den, jag tyckte att det var jättekul att få börja jobba igen! Jag tryckte även på lampknappen i farstun!


När vi kom in så var det träningsdax. Vi alla tre tränade på att hålla tidningen. Det går riktigt bra för mig; Jag håller i den fast matte viftar med godis framför nosen och petar på den!


Paula höll också i den en stund, hon brukar annars oftast ta i den och släppa den direkt eller ta den och springa iväg med den... Ruben tar den hittills bara i munnen utan att hålla i den värst länge! Men det kommer nog med tiden, han brukar ju bära omkring på andra saker (när HAN vill alltså!).


Idag, söndag, så var det snö på marken när vi skulle gå ut! Alla vi tre ÄLSKAR snö och blev jättebusiga! Efter lunch så gick vi på en långpromenad. Och på eftermiddagen, efter mat och rastning så tränade vi.


Vi började med att hålla tidningen. Sedan fick jag träna på att öppna skåpdörren i köket.


Paula och Ruben tränade med den lösa lampknappen, båda trycker nu på den med tassen. Jag behöver inte träna med den lösa knappen längre eftersom jag trycker på lampknapparna nu! Idag har vi också fått söka godis inomhus.


Imorgon ska vi vara med Atlas husse hela dagen. Han kommer och hämtar oss redan på morgonen. Matte ska på utbildning. Vi kommer inte att hinna besöka boendet imorgon, men vi kommer att gå dit på onsdag istället.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 2 oktober 2008 14:56


Igår, onsdag, så städade matte hela dagen...


Nu har jag iallafall fått tillbaka HELA min arbetsglädje och energi, äntligen tycker matte! När vi skulle gå ut på förmiddagen så sprang jag före och tryckte på hissknappen! Och sedan tryckte jag även på lampknappen i farstun, det var länge sedan och matte blev överlycklig! Det bästa av allt var att jag tryckte med tassen och inte med nosen som jag helt plötsligt fick för mig att jag skulle göra. Sedan är det ju inte så att jag bara trycker en gång på hiss- och lampknappen, utan jag trycker och trycker och trycker...
Inte förrän vi kliver in i hissen slutar jag!


När mattes assistent senare, på eftermiddagen, höll på att ställa undan disken så drog jag oavbrutet i kylskåpsdörren, såklart fick jag "Bra!" och belöning varje gång! Det är som att det inte går att stoppa mig nu när jag har blivit fri från eksem + löpning...


Eftersom vi inte hade hunnit träna på dagen så gick vi ut på en rejäl långpromenad på kvällen! Det var mörkt men vi alla tre hade blinkande halsband på oss så att vi skulle synas.


Idag, torsdag, så åker jag med moster till mommo i Masugnsbyn. Imorgon är det ju dags att åka till Öjebyn för att röntgas. Eftersom det var meningen att jag skulle åka iväg först imorgon så hade matte, Maggan och moster ju planerat att vi skulle träna landmarkeringar idag också, men vi ska göra det nästa vecka istället.


Jag vet inte om jag kommer hem imorgon eller på lördag, så  jag vet inte när nästa blogg kommer! Matte kommer nog tycka att det blir VÄLDIGT tomt utan mig, även fast hon ju har Paula och Ruben...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 1 oktober 2008 11:06


I måndags så var det så dags att besöka boendet igen! Redan i bilen på väg dit så sätter matte på mig mitt tjänstetäcke och då vet jag att det är något spännande på gång! Och som vanligt blev jag överlycklig när vi kom dit!Eftersom det var kallt och väldigt blåsigt så bestämdes det att vi inte skulle träna någonting (för kallt att stå still) så vi tog en långpromenad. Nu ser matte att jag är mig själv igen efter eksem m.m eftersom jag nu gick i rask takt och med svansen uppåt! Förra gången när vi promenerade med min deltagare så gick jag sakta, sakta och svansen slokade... Vi promenerade så gott som hela timmen och sedan gick vi in en liten stund. Flera av personalen på boendet, som hade hört talas om mig, kom in och hälsade på mig.


Igår, tisdag, så tränade vi sök utomhus på förmiddagen. Paula och Ruben tränade också "volt", "backa" och "stegra". Medan dom tränade så sprang jag runt omkring och nosade, grävde m.m. Jag har så mycket energi som måste få komma ut på förmiddagen! Vår morgonrastning vid 6:30-tiden sker ju i koppel och då får man ju inte busa och springa som man vill!


Efter lunch så var vi med matte på stan. Det är alltid spännande att vara där eftersom det är så mycket lukter, andra hundar m.m På hemvägen gick vi genom skogen så att vi kunde springa lösa.


På eftermiddagen efter att vi hade ätit så träffade vi moster och Maggan för att träna landmarkering. Leo som har gjort det här förut tränade dubbelmarkering, men  för mig var det alldeles nytt, så jag tränade enkelmarkering. Jag och Leo satt bredvid varandra och fick turas om. Vid första försöket så fick mattes assistent hålla lite i mitt halsband eftersom jag ville springa efter dummyn direkt när moster kastade den. När jag sedan fick kommandot av matte så for jag i full fart och hämtade dummyn och sprang tillbaka till matte. Tyvärr så droppade jag dummyn framför matte, men matte assistent lyfte upp den och då tog jag den och avlämnade den i mattes famn.


Vid andra försöket så droppade jag dummyn halvvägs till matte, men tog självmant upp den igen och avlämnade den snyggt i mattes famn. Då kom klicket och korv! Vid dom andra försöken så hämtade jag dummyn och avlämnade den perfekt i mattes famn, varje gång!


Vid dom senare försöken kunde jag även sitta lös vid mattes sida när dummyn kastades och hämtade inte den förrän jag fick kommandot. Det gick alltså väldigt bra på mitt första träningspass och det var otroligt roligt!


Efter att vi hade tränat så gick vi på en promenad; jag, Acke, Leo, Atlas, Paula och Ruben. Vi "stora" hundar sprang omkring tillsammans, men Paula och Ruben höll sig lite på sidan. Efter promenaden så tog vi även och promenerade hem (jag, matte, Paula och Ruben, alltså). Oj, oj så trött jag var när vi kom hem!


Fast imorgon, torsdag, ska vi träffas igen för att träna landmarkering.Det var inte bara jag som tyckte att det var otroligt roligt utan det tyckte även matte! Kanske ska jag också få prova på dubbelmarkering! Idag, onsdag, så blir det inte så mycket träning för oss eftersom matte ska städa. Men, vi hinner kanske träna lite på eftermiddagen.

Ovido - Quiz & Flashcards