Alla inlägg under november 2008

Av Lycka, en servicehund - 6 november 2008 12:03


Gammelmatte har lånat några bilder från Lokes hemsida för att alla ska få se min fine norske bror.


Loke i sitt rätta element


Loke visar valparna leksakerna


Om du får en puss pappa Loke, får jag då det du har i munnen?


Så här går det när man är för nyfiken...


Ståndöron är rätt tufft, eller hur! Man får ta till alla medel för att kunna flyga :-))


Se vilket fint fritt följ med matte Eva


Fler fina bilder och videosnuttar från Lokes tävlingar, träningar och vardagsliv finns på hans hemsida:

http://www.aandal.net


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 5 november 2008 14:51


I måndags så var det också kallt när vi var ute på förmiddagen så Ruben  ville absolut inte vara ute någon längre stund! Så det blev ju ingen träning för oss andra heller då... Som tur är så växer ju hans päls fort, så snart är det nog inget problem för honom heller att vara ute fast att det är kallt.


Efter lunch så var vi iaf iväg till biblioteket. Jag fick bära böckerna i min klövjeväska, det ryms faktiskt ganska mycket i väskan! Jag fick inte följa med in på biblioteket eftersom matte hade bråttom och bara snabbt skulle lämna in böckerna. Paula hade inte sin väska eftersom den är så liten ryms det knappt någonting i den och absolut inte en bok! Ruben hjälper till på sitt sätt; Han bär in mattes vante! Så fort vi kommer in trappuppgången så väntar han tills han får ena vanten och sen bär han stolt in den!


På kvällen så åkte vi som vanligt till boendet. Och som sagt: eftersom det är så mörkt på kvällarna så tränade vi inte. Vi promenerade så gott som hela timmen och sedan gick vi in en liten stund. Paula och Ruben var också med igen, det funkar jättebra, nu när vi ändå inte kan träna. Ev. så ska vi börja gå dit på dagtid istället och då kan vi ju träna varenda gång!


Igår, tisdag, så var vi iväg till Björkis för att köpa klickers till ungdomsgruppen. Nu har det kommit till två nya ungdomar till mattes grupp och det fanns tre klickers så vi fick gå hem tomhänta! Fast i slutet på veckan skulle det komma nya, så nästa gång vi åker till Brukshundklubben så ska ungdomarna få var sin klicker.


På kvällen så åkte vi iväg till Brukshundklubben (utan klickers). Fr.o.m igår så är barnen uppdelade i två grupper. Mattes kompis tar hand om yngre barnen och matte leder dom äldre, ca. 12-14 år. För närvarande är det fem ungdomar i mattes grupp och det tycker hon är ganska lagom! Igår fick dom låna var sin klicker så att dom kunde träna. 


Ungdomarna kommer att få lära sig och sina hundar dom 19 grundfärdigheterna, tex. sitt, stå, hopp och bakdelskontroll. Fram emot våren så kommer dom också få träna på bl.a spår och agility. Igår så stod "fokus" och "targeting" på programmet och jag fick agera "demohund".
Ungdomarna och deras hundar var jätteduktiga. Ingen av dom hade förut använt sig av klicker, men förstod direkt vad det går ut på!


Vi promenerade först och sedan tränade vi i ca. 30 minuter och på slutet var alla hundarna ganska trötta eftersom det var ett helt nytt sätt för dom att träna!


Igår fick också matte beskedet att vi kommer att besöka ett äldreboende, fr.o.m med nu på fredag! Dom ville att vi alla tre ska följa med eftersom Paula och Ruben då kan sitta i famnen på vissa av dom äldre. Det ska bli jättespännande och roligt, både för oss och matte!


Idag, onsdag, så har Atlas kommit till oss på morgonen. Han ska bara vara här fram till klockan 12, så det blir en snabbvisit av honom. Han försöker hela tiden leka med mig, men jag vill inte! Jag är van att vila på morgonen, (efter morgonrastningen) tills det är dags för vår förmiddagstur! Fast en liten stund lekte jag iaf med honom!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 2 november 2008 20:15


När vi var ute på förmiddagen så blåste det fruktansvärt kallt! Ruben tyckte inte alls att det var så speciellt roligt att vara ute, så vi var inte ute så länge. Vi hann iaf träna inkallning en liten stund,  med visselpipan, jag och Paula, alltså! Ruben hade redan sprungit till porten...


När vi kom in så var ju Ruben träningssugen eftersom att han inte hade tränat utomhus med oss andra, så han tittade på matte med sina bedjande ögon; "Kan vi få göra något roligt?". Och matte sa dom magiska orden: "Vill ni TRÄNA?". Och som vanligt när hon säger så blir vi alldeles uppspelta!
Fast matte var väldigt hungrig och sugen på lunch och ville äta så fort som möjligt, så vi fick "bara" söka godis.


Efter lunch så var vi iväg med matte. Både jag och Paula hade våra klövväskor som vi fick bära grejer i. Min väska är ganska stor och rymmer mycket, men Paulas är pytteliten! Fast matte har fyllt den med makaroner?!?, så att det ska vara tyngd i den! När vi bär våra väskor så är vi helt koncentrerade på vår uppgift och struntar i allt omkring oss och vi bryr oss inte heller om att nosa.


När vi gick iväg så tryckte jag på övergångsställsknappen, men på hemvägen så gjorde jag inte det eftersom jag bar väskan. Paula har inte burit på länge så hon var alldeles slut (mentalt, alltså!) när vi kom hem!


Ruben som börjar bli till åren, snart 9, har ingen väska. Inte för att man märker på honom att han är börjar bli "gammal"! Men det är klart, 9 år är ändå 9 år! Han hade nog också tyckt att det vore lite konstigt att helt plötsligt, vid den åldern börja ha en väska på ryggen!


På eftermiddagen när vi gick ut så hade matte med sig visselpipan igen, nu för att träna stoppsignal. Och nu börjar jag förstå vad det går ut på; Jag satte mig och tittade på matte, på signalen, när jag var ca. 2 meter ifrån henne!


Paula har också "av bara farten" lärt sig detta. Ruben däremot, han hade fullt upp med att gå omkring och nosa, typiskt hannar! Och precis som i förmiddags så ville han träna när vi kom in istället. Så matte gömde godis igen (bra att ta till när matte känner sig lite trött och inte orkar engagera sig allt för mycket!). Och efter det så fick vi alla träna "backa". Jag och Ruben klarade det nu UTAN stöd. Särskilt jag fick till ett jättebra backande, bredvid matte och helt rakt.


Ruben stod lite snett med rumpan, men det behövs bara lite finjustering.
Matte försökte också med att Paula skulle backa utan stöd, men det gick inte alls! Paula är så otroligt ivrig så att det ibland blir lite tokigt! Fast att hon backade iaf med stöd och snart kan hon nog också det utan.


Jag och Ruben och en av mina grannar har också hunnit busa. Eller, om man ska vara ärlig; Jag och Ruben hoppade runt och försökte få honom att leka med oss! Fast han verkar gilla oss lite grann... Hans ägare säger att han är lite för gammal för att leka!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 1 november 2008 10:20


Igår, fredag, så fanns det inte tid för någon träning för oss. Eftersom det har varit ganska kallt så är det svårt att träna utomhus, de två av oss som måste vänta medan den tredje tränar, blir kalla! Och eftersom vi absolut inte går iväg och nosar etc. medan någon av oss tränar så blir det väldigt kallt om tassarna av att stå still!


På dagen när vi hade varit iväg med matte och var på väg hem så väckte jag lite uppståndelse; Vi passerade ett övergångsställe, som vi INTE skulle gå över, och jag sprang så klart fram och tryckte på knappen! Just då kom ett par gående och utbrister: "Tryckte hunden på knappen?!?"

"Ja", svarade matte.
"Så att det blev grönt ljus?", frågade då mannen.
"Ja", svarade matte.
"Vad använder du för kommando?", frågade kvinnan.
"Tryck", svarade matte, "men oftast inget kommando alls".
Jag och matte som är van vid att jag trycker på övergångsställsknappen tycker inte att det är en så stor grej, men vi båda var allt lite stolta när vi gick vidare!


Idag, lördag, när vi var ute på förmiddagen så hade matte med sig visselpipan för att träna stoppsignal och inkallning. Stoppsignalen fungerar om jag är nära matte, men vi har inte börjat träna på avstånd ännu. Inkallningssignalen funkar ju bra och nu kommer vi alla tre rusande när matte visslar, väldigt praktiskt!


När vi kom in så tittade vi alla uppfodrande på matte för att få träna. Och så klart så fick vi det! Vi började med att söka godis i lägenheten. Sedan fick jag träna på att gå med träapporten i utgångsställning och nu har jag förstått att den är det enda föremålet som INTE ska upp i mattes famn, jag kommer med den och sätter mig i perfekt utgångsställning och håller tills matte klickar. Hon behöver heller inte använda något kommando.


Efter det så tränade jag på att hålla tidningen, med två "syskon" som samtidigt slet i den = Bra störning! Paula och Ruben tränade också på att hålla i träapporten och också på att hålla tidningen. Båda två tar ett ordentligt grepp om tidningen nu.


Efter lunch så var vi på en lång promenad i det fina, men ganska kalla vädret. Ruben som nu är kortklippt har på sig ett fint, varmt täcke när vi är ute längre stunder.


När vi var på väg hem så mötte vi en kvinna som hade varit och köpt tidningen. Jag såg ju att hon höll i den och tänkte "hjälpa" henne med att bära den! Matte tyckte inte att det var någon bra ide, så hon sa: "Här!" och det betyder att vi är på väg åt fel håll och ska gå mot matte. Kvinnan som bar tidningen förstod nog inte riktigt vad som höll på att hända... Men istället för kvinnans tidning så köpte matte en egen så att jag kunde få bära hem den!


Efter middag och rastning så var det dags för en till träningsrunda. Jag började med att träna på enkelmarkering. Efter det så tränade jag på "volt", alltså att snurra runt med alla tassar i golvet, på stället. Det var väldigt länge sedan jag tränade på detta moment och jag har ju aldrig kunnat det. Men nu ska jag få träna det bara för skojs skull!


Sedan körde jag positionsväxlingar och nu går läggandet mycket snabbare. Dom andra positionerna har jag inga problem med (Stå och sitt). Jag tränade också på att krypa, bredvid matte och även att backa. Det går bra men än så länge blir det inte så långa sträckor, vilket för övrigt är svårt i lägenheten (även om matte har en relativt stor lägenhet)! Efter det så fick jag träna på att sätta på TVn (det var länge sedan); Nu lyckades jag två gånger i rad! Förut har jag bara klarat det en endaste gång.


Paula fick träna på ett par freestylemoment; "Stegra" och "volt". Hon fick börja träna på att göra volt med ett föremål i munnen. Matte tror nog att hon lär sig det ganska snabbt!


Ruben tränade också på att stegra. Sedan fick han börja träna in ett nytt freestylemoment; "Bocka". Nu första gången så förstod han ju försås inte vad matte menade, men det kommer! Sedan fick dom också krypa.


Efter det så gjorde Paula och Ruben något dom inte gjort på länge; Sätta på videon. Dom kommer ihåg vad dom ska göra så det var inga problem.
Och till slut så fick vi några paket var att öppna. Ruben är så otroligt snabb så han hinner öppna fler än mig och Paula!


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards