Alla inlägg under november 2008

Av Lycka, en servicehund - 19 november 2008 18:59


Idag har jag uppdaterat med utställningsbilder.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 19 november 2008 18:51


I förmiddags så hittade matte visselpipan så vi tog med den ut för att träna. Det var meningen att vi skulle träna både stoppsignal och inkallning, men jag gick inte ifrån matte en meter så matte kunde inte vissla in mig! Nåja, vi får träna på det en annan dag. Vi tränade också på "fritt följ". Jag och Paula gick sida vid sida, men det var lite blåsigt och kallat så Ruben hade redan hunnit springa till porten och var inte med.


Efter lunch var vi tvugna att stressa ner till coop för att storhandla! Vi har nog aldrig gått så fort ner dit! Matte hade tagit med en varm skön filt som hon fick sitta på medan hon handlade. Vi brukar få sitta och vänta under tak så det brukar inte bli kallt och nu när Ruben är kortklippt har han även täcke på sig. Eftersom matte skulle handla så mycket så for vi med taxin hem. I vanliga fall brukar jag ju hjälpa till att bära varorna hem men idag hade matte handlar så många kassar att det inte gick.


När vi sedan kom hem och matte packat upp alla varor fick vi något extra mumsigt till middagen; KÖTTBULLAR! Ibland när matte varit och storhandlat brukar hon bjuda oss på köttbullar.


Sen på kvällen så for vi iväg till moster. När vi kom så skällde Atlas ut oss, han kände nog inte igen oss först! Men sen blev det full fart på oss som vanligt...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 18 november 2008 21:57


Igår, måndag, så var vi en sväng på Brukshundklubben för att ordna lite papper inför tisdagens träning med ungdomsgruppen. Vi promenerade hem och jag som hade varit på utställning på söndag och fått vara väldigt passiv, var överaktiv! Jag gjorde sådant jag inte gjort sedan jag var ung; Hoppade efter vantar m.m. Matte fick lov att kasta massa snöklimpar åt mig som jag fick springa efter och även fånga i munnen, för att jag skulle bli av med energi!


Vi tog också och tränade "framåt", dvs. vi stannar vid matte, mattes assistent går iväg och ropar på oss. Men vi springer inte till henne förrän matte säger: "Framåt!". Det är en rolig övning eftersom man då får springa ordentligt! Vi springer ju tillbaka till matte också efteråt! (fast UTAN kommando, vi har alltid bråttom till henne!) Jag är ju så van vid att få träna eller göra någonting annat, varje dag, så det "lagras" energi i min kropp om jag är still en hel dag...


På kvällen så for vi allihop till boendet. Nu har ju Paula och Ruben varit med ett par gånger så de börjar känna igen sig och blir också uppspelta när vi kommer dit. Vi tog en promenad, så gott som hela timmen och sedan gick vi in en liten stund. Ruben som ju är lite försiktig av sig börjar nu känna sig hemma på boendet och strosar runt lite grann, bl.a in i köket!


Idag på förmiddagen skulle vi gå ut för att träna med visselpipan, men den var spårlöst försvunnen! Matte får väl köpa en ny om den inte dyker upp...
Efter lunch så fick vi vara ensamma en stund eftersom matte skulle någonstans dit vi inte får följa med. Som tur är var hon inte borta så jättelänge. Och direkt när hon kom hem så gick vi ut allihopa och tog en rejäl promenad i det sköna vädret. Vi passerade ett övergångsställe, som vi ju alltså inte skulle gå över. Matte var redan förbi när hon i ögonvrån ser att jag hoppar upp och trycker på knappen! Snacka om att jag tar mitt jobb på allvar! Ser jag ett övergångsställe så trycker jag på knappen!


Och efter att vi hade ätit middag så var det dags för att åka till Brukshundklubben. Matte hade feber, men tycker att det är så roligt att träna med ungdomarna så vi för dit i alla fall! Efter den vanliga rastningsrundan så tränade vi inomhus. Matte började med att dela ut klilckers till ungdomarna och även ett kompendium. Idag var det "sitt" och "bakdelskontroll" som skulle tränas. Jag fick vara demohund. Både ungdomarna och hundarna är otroligt duktiga på att träna!


"Bakdelskontroll" är ganska svårt att lära sig, men hundarna klarade av det galant! Mycket, såklart, beroende på att deras unga ägare är jätteduktiga på att lära sig och förstå hur man tränar med klicker! Ungdomarna fortsatte även träningen från förra gången; "Target" och "Fokus".


Sen när vi kom hem så fick vi söka godis i lägenheten. Vi hade ju inte fått träna någonting tidigare idag så vi var lite rastlösa.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 16 november 2008 19:50


Igår, lördag, tog vi en rejäl promenad efter lunch eftersom vi sedan skulle vara inomhus resten av dagen, matte hade en del att göra hemma. Det var ganska kallt men inte ens Ruben frös eftersom vi höll god fart! När vi kom in, så kom moster, Atlas och Branny till oss. Moster skulle klippa mina klor och slå in Pontus julklappar som vi ska förvara hos oss fram till julafton.


När dom hade åkt hem så åt vi middag och sedan var det dags för mig att bada inför utställningen på söndag. Även om jag älskar att bada i sjöar, diken m.m så kan jag inte påstå att jag gillar att tvättas, i duschen!  Men man behöver iaf inte bråka med mig, jag står stilla,  under tyst protest! Sedan blev jag också klippt mellan trampdynorna (DET gillar jag!) och  så blev jag borstad (DET gillar jag också!).


Och så på söndag morgon så steg vi upp tidigt för att fara på utställning (inofficiell). En av mattes assistenter, som var ledig, kom och hämtade Paula och Ruben eftersom dom skulle tillbringa dagen med henne. Matte har aldrig någonsin ställt ut en hund och trodde att hon skulle vara nervös men det var hon inte. Först när vi kom in  trodde jag det skulle bli jätteroligt, när jag såg alla andra hundar, men jag insåg snabbt att dom inte var där för att leka med mig!?!


Domaren var snäll och hälsade artigt på mig


Och sen blev det att vänta, vänta och vänta... Som tur är, är jag van vid att  följa med matte överallt så jag kunde ligga ner och slappna av. När det äntligen var vår tur så var matte bara lite orolig när vi skulle springa runt i ring, eftersom jag har haft lite problem med vänstersvängar. Men det gick jättebra! Jag höll koll på matte och sprang inte in i hennes rullstol en enda gång! Vi fick beröm för vårat uppvisande, både av domaren och publik!


Här bedöms jag av domaren, Marc Linnér


Domarens utlåtande blev; "Feminin tik med vackert huvud och uttryck. Bra hals och överlinje. Något sluttande kors. Bra skuldra. Något rak överarm. Tillräckligt bröstdjup. Tillräckliga vinklar bak. Rör sig bra fram och tillbaka. Rör sig bra från sidan. Kunde ha varit mer trimmad. Trevligt temperament. Bra kondition. Välvisad. Välkomnar debutanterna."


Jag fick HP (hederspris ;-))!


Det var en hane som vann BIR. Men matte var jättenöjd med mig! Att jag visade upp mig så fint och var så koncentrerad, på min första utställning!Matte tyckte det var jätteroligt med utställning, så fort jag och hon fick komma in i ringen och visa upp oss. Men allt väntande innan var trist! Både jag och matte tycker om att GÖRA saker ihop, inte bara vara stilla och vänta! Så det var nog både min första och min sista utställning! Fast det var en rolig upplevelse! Matte hann tyvärr bara få ett par bilder, eftersom batteriet på kameran dog! Men det kommer iaf ett par bilder på bloggen - så småningom.


När vi kom hem så trodde matte att jag skulle vara trött, och det var jag också, i en timme! Sedan började jag sätta på cd-spelaren och dra i kylskåpsdörren, utan att matte hade bett mig! Men efter att vi hade varit ute där på kvällen så vart jag tvärtrött och somnade!


Paula och Ruben var också trötta när dom kom hem, det brukar vi alltid vara när vi har varit på besök hos någon annan, utan matte. Och imorgon så ska vi ju besöka boendet, så matte hoppas att  vädret är något sånär. Hon tycker att det inte gör något om det är kallt, bara det inte snöar...


Utställningshunden :-)

LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 14 november 2008 22:17


Igår, torsdag så kom Atlas till oss igen! Fast matte skulle ändå städa så vi fick inte gå ut direkt för att leka... Atlas var lite rädd för damsugaren så till slut så smittade det av sig på mig så jag sprang också runt och undvek den!
Jag var rädd för den när jag var liten, men nu för tiden bryr jag mig inte om den, i vanliga fall, alltså!


Men matte tog en paus i städandet efter en stund så gick vi ut allihopa. Och som vi, jag och Atlas, sprang runt och jagade varandra! Det är så härligt att springa med någon som är så snabb som mig, då går det verkligen undan... Fast Atlas är nog snabbare än mig efter som han har låååånga ben!


På kvällen så hann vi träna en stund. Först fick vi alla tre söka. Efter det körde vi alla positionsväxlingar. Ruben är snabb mellan alla positioner. Jag är fortfarande lite seg med läggandet, men dom övriga går bra. Paula har haft problem med ställandet, mest för att hon är så ivrig så hon byter positioner så fort! Men igår fick hon till riktigt bra ställanden.


Idag, Fredag, så tränade vi innan vi gick ut på förmiddagsturen.
Vi började med sök. Vi tränade också, alla tre samtidigt, "sitt, stanna". Matte lämnade oss i vardagsrummet och rullade iväg till ett annat rum, där vi inte kunde se henne. Vi satt kvar, utan att röra oss en millimeter, tills hon kom tillbaka. Sedan tränade vi "kryp".


Efter lunch så gick vi iväg till Björkis för att köpa klickers till mattes ungdomsgrupp. Ungdomarna ska få varsin klicker och ett häfte som matte har skrivit ihop: "Klickerträning i teori och praktik".


På kvällen, efter rastning så tog vi ett till träningspass. Jag började med enkelmarkering och det var inga problem. Nu tänkte matte också prova igen med dubbelmarkering, men det gick sämre. Jag springer och hämtar den första, men sedan går jag till den andra för att ev. byta eller försöka ta upp båda! Så nu kommer jag bara att träna enkelmarkering framöver sen får jag göra ett nytt försök senare. Fast till mitt försvar måste jag säga att belöningen kunde varit bättre och så var jag lite trött, säkerligen efter gårdagens lekande med Atlas!


Sedan tränade jag med apporten. Idag så fick jag hämta den från lite längre avstånd och det är också bra; Jag kommer med den perfekt!


Till sist tränade jag på att hålla tidningen. Det är inga som helst problem, oavsett störning.


Paula började med att städa undan leksaker. Sedan puttade hon boll. Ruben öppnade boken och puttade boll. Det blev "cirkuskonster" för Paula och Rubens del idag (förutom Paulas städande, förstås!). När Paula och Ruben puttade boll kom jag och skulle "hjälpa" till; jag tog bollen och gav den till mattes assistent!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 12 november 2008 00:04


I måndags så var vi ju på mitt "vanliga" jobb. Eftersom det skulle bli promenad så var även Ruben och Paula med. "Min" deltagare höll i kopplet, som hon brukar, och jag drog iväg mot övergångsställerna för att trycka på knapparna! Deltagaren visste inte att jag brukar trycka på knapparna så hon tyckte att det var festligt! Och blir det inte grönt direkt så trycker jag igen...

Vi promenerade så länge att vi nästan missade taxin då vi skulle hem, det var så skönt och härligt väder!


Igår, tisdag, så hade ju matte tänkt att vi skulle träna jättemycket... men så rann tiden iväg!


 

Fast efter lunch när vi hade varit och handlat så fick jag bära massor av varor i min klövjeväska. Nu har jag burit tyngre och tyngre, sakta men säkert,  så nu  lastade matte den tills den blev proppfull. Det var nog ca. tre kilo på varje sida = 6 kilo tillsammans! Men jag hade inga som helst problem med att bära, jag tycker bara att det är otroligt roligt och så ser jag väldigt stolt ut! Det beror nog också på att det alltid är någon/några människor som kommer fram och beundrar och berömmer mig när jag går med väskan!


På kvällen var matte på något möte som vi inte fick följa med på. Hon hade inte fixat någon hundvakt eftersom att det bara handlade om några timmar så vi fick vara ensamma, och det är ALDRIG roligt! Det är så himla tråkigt eftersom vi är så vana vid att vara med matte jämt och ständigt... Nåja, det händer inte så ofta och det är faktiskt inte hela världen!


Alltid när vi har vart ensamma hemma, så är vi alldeles slut när matte kommer hem. Det är inte så att vi kopplar av utan vi sitter bara och väntar vid dörren. Så det blev en snabbrastning och sedan gick vi och vilade.


Idag, onsdag, när vi skulle ut på förmiddagsrundan så KASTADE jag mig på hissknappen när matte öppnade ytterdörren! Ibland blir jag så ivrig att jag missar knappen, men tar jag det bara lite lugnare så träffar jag rätt!


När vi var på väg in så sa matte: "Lampan!", och då ser jag mig omkring och LETAR efter en lampknapp att trycka på. Jag tryckte på en av dom som var i farstun, den som var allra längst bort! När matte ger mig kommandot så vill hon att jag letar en lampknapp och är det en speciell lampa som ska tändas då pekar matte på den och det här funkar hur bra som helst för mig!


När vi kom in så fick vi äntligen träna! Vi började med att söka godis i lägenheten, alltid lika roligt! Sedan fick vi öppna några "paket".


Sen helt plötsligt började Ruben att bocka/buga! Han har tränat på det för ett tag sedan, vid något enstaka tillfälle,  men matte trodde inte att han hade lärt sig det ännu riktigt ordentligt. Men idag slutade det med att han gjorde det då matte sa kommandot "buga"!


Idag har det kommit nysnö så det var lite dåligt före för mattes rullstol så efter lunch så blev vi kvar inne för att träna istället för att gå iväg som vi brukar.


Jag började med att träna enkelmarkering med dummyn/ripvingen och idag gick det perfekt; Jag hade stadgan, väntade tills matte sa; "Apport", sprang och hämtade den och avlämnade den i mattes famn! Jag gjorde flera enkelmarkeringar på rad och lyckades lika bra med alla, så nu ska jag få prova med dubbelmarkeringar nästa gång vi ska träna på detta.


Efter det så tränade jag med träapporten. Det funkar också perfekt nu; Jag tar den men stor iver och viftande svans, går  och sätter mig i utgångställning och håller apporten tills matte klickar. Idag fick jag hålla den ganska länge eftersom att mattes assistent skulle passa på att fota mig, men det var inget problem! Foton kommer  senast nästa vecka.


Paula gjorde volter och städade och sedan fick hon också träna med träapporten. Nu ska matte börja hitta på några nya moment åt Paula att träna på. Både hon och matte gillar ju att få göra nya saker! Hon fick också träna på "rutan" och idag stod hon som ett frågetecken först men matte väntade och efter några sekunder sprang hon och ställde sig i mitten.


Ruben hade fått tag i ripvingen så han låg i köket och tuggade på den och verkade inte så intresserad av vad vi höll på med! Men när matte tog fram träapporten så kom han snabbt för att få träna han också! Han älskar också att träna med apporten så han sträcker sig efter den hela tiden för att få hålla den! Tänk att matte förut inte trodde att Ruben kunde lära sig sådant.. Va!?! Efter det så tränade Ruben på att backa och det är han väldigt duktig på och svansen viftar hela tiden...  Vi avslutade med att  vi alla tre fick krypa.


Efter middag och kvällsrastning fick vi träna IGEN! Matte tar igen det vi har missat dom här senaste dagarna. Egentligen behöver hon inte ha dåligt samvete om vi inte tränar VARJE dag eftersom vi ju gör så mycket annat tillsammans och vi får vara med henne överallt, men, men matte är sådan och sen tycker hon att det är så vansinnigt roligt att träna med oss!
Nu blev inte träningspasset så långt eftersom att matte var dödstrött p.g.a att hon inte hade sovit inatt! Men vi fick iaf, söka godis och öppna paket.
Och sedan avslutade vi med "var-så-god-övningen".


När vi hade tränat färdigt så tänkte matte att vi skulle vara nöjda och det var jag och Paula. Men, Ruben HAN var inte nöjd utan fortsatte stirra på matte för att få göra något mer... Han blir som förbytt när det blir svalare ute och han har fått klippa av sig den långa jobbiga pälsen! Han springer runt där ute full av energi! Och han är överhuvudtaget otroligt pigg vaken och alert nu under den kallare årstiden! T.o.m barnen på Brukshundsklubben brukar säga: "Titta på Ruben, vilken fart han har!" (Oftast strosar han på i sin egen takt och luktar och filosoferar, förutom när man tränar, DÅ har alltid varit lika alert)!


Imorgon kommer Atlas till oss vid lunchtid för att vara med oss ett par timmar. Det ska bli skoj att träffa honom, även om vi träffades i måndags!
Det ska bli extra skoj att busa med honom utomhus, nu när det har kommit lite nysnö...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 10 november 2008 16:27


Nu har det varit några intensiva dagar och på träningsfronten har jag ingeting att berätta; Vi har överhuvudtaget inte hunnit träna någonting!


Ja, i fredags, så var det då dags för vårat första besök på äldreboendet.
Vi alla tre fick följa med. Dom boende hade samlats i matsalen/köket och vi fick vara lösa där. Paula och Ruben som är små satt i famnen på en boende. Hon blev jätteglad och berättade att hon själv hade haft hund när hon bodde i egen lägenhet.


Jag gick omkring och hälsade på var och en, om och om igen, till allas förtjusning! Jag var också in och besökte en boende på hennes rum och där blev jag bjuden på sockerkaka!


Både dom äldre och personalen som jobbade tyckte att det var jätteskojj att vi var där opch matte fick höra många berättelser om hundar som de äldre hade haft en gång i tiden. En kvinna skrattade förtjust när hon gav oss små frolicbitar som matte hade tagit med och hon skrattade också jättemycket när jag hela tiden var och slickade på hennes armar...
Flera av dom boende utbrast också: "Jag ÄLSKAR hundar!" T.o.m Ruben som är lite blyg av sig sprang runt och hälsade på folk och lät sig bli klappad.
Nu ska "chefen" på boendet och matte prata och komma överens om hur ofta vi ska komma tillbaka och besöka dom äldre. Det var jätteroligt!


Här vilar Atlas och jag på röda mattan


I lördags så var vi hos moster hela dagen. sedan tog vi en promenad hem, Atlas också!  Han var sedan med oss från lördag till söndag. Just för att han har varit hos oss så har vi inte hunnit träna. Och jag är mycket bestämd med att jag inte vill leka inomhus med honom, utan det gör man utomhus. Och som vi har lekt! På lördagkväll var vi båda helt slut och i lördagsnatt har matte haft Paula, Ruben och Atlas i sängen. Jag fick inte plats, så jag låg i soffan istället!


Det är skönt i soffan också, när man inte får plats i mattes säng...


Även fast Atlas har stört mig så har jag tryckt på hissknappen och övergångsställsknappen. Nu märker matte att jag börjar mogna till mig ordentligt!


I söndags, så var vi ute i en park så att jag och Atlas fick leka av oss.
Det är så roligt att ha någon som är lika stor som jag som jag kan leka med ordentligt!


Matte har också anmält mig till en utställning nästa helg, i och för sig så är den inoffciell, men ändå! Egentligen inte så intresserad av utställningar, men hon hade ändå tänkt gå dit som publik så hon tänkte att hon lika gärna kan ställa ut mig! Det ska bli spännande eftersom varken jag eller matte har varit med om det förut. Jag tror att matte kommer vara ganska nervös dagen innan...  Och jag tycker att det ska bli spännande med alla andra hundar som också kommer att vara där!


Ikväll är det dags för oss vårt "vanliga boende" och det blir en timmes promenad, som vanligt nu under vintern när det är så mörkt.
Imorgon ska matte se till att vi iaf får träna ordentligt!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 6 november 2008 19:25


Igår, onsdag, när Atlas var hos oss så var jag ju inte så sugen på att leka med honom. Men, när vi gick ut, DÅ blev det full fart på oss! Vi lekte med bollen och jagade varandra! Jag blev lite snopen när hans husse helt plötsligt kom och hämtade honom, just när vi hade dragkamp med en pinne. Eller pinne och pinne, det var snarare en gren!


Efter lunch så var vi ute med matte hela dagen. Den här gången utan klövjeväskor m.m Vi fick "bara vara" ! Det är skönt det också! Man kan ju inte alltid jobba...


På kvällen körde vi ett träningspass. Jag började med enkelmarkering. Jag har stadga nu. Men igår när jag skulle hämta dummyn så tyckte jag att ripvingen var väldigt intressant och vill slicka på den istället! Matte funderade på att försöka få bort vingen ifrån dummyn, men risken är att dummyn går sönder. och sen tänker matte att jag ändå ska kunna apportera allt, så då kan vingen lika gärna sitta kvar. Och jag har ju apporterat den tidigare, med vingen, utan problem. Så jag backade  i träningen; mattes assistent höll dummyn i luften och jag tog den och avlämnade den i mattes famn.


Sedan tränade jag med träapporten. Nu tar jag den och sätter mig i utgångsställning och väntar på klicket innan jag släpper den. Jag har helt och hållet förstått att apporten är det enda som INTE ska i mattes famn!Paula och Ruben tränade också med apporten och så fick vi alla tömma tvättkorgen.


Idag, torsdag, när vi var ute på förmiddagen, så tränade vi med visselpipan,  både stoppsignal och  inkallning och det funkade jättebra!


Nu har Rubens päls vuxit ut litegrann, så nu  hade  han inte bråttom in, utan var med och tränade! Han kommer också på inkallningssignalen.
Ruben som också tycker om vintern är alldeles sprallig nu! Man skulle kunna tro att han är flera år yngre!


Idag har matte också städat. Men när hon var färdig så tränade vi innan det var dags för matlagning. Jag och Paula tränade på rutan. Först några gånger med hjälp av musmattan, men sedan utan. Paula förstod snabbt att hon skulle ta sig till mitten för att få klick och belöning! Jag tog mig också till mitten, tre gånger. Det här är egentligen Rubens "paradgren", (han har tränat det många gånger genom åren!), men idag låg han i soffan och tittade på när vi tränade det! När vi sedan skulle träna med träapporten kom han och ville vara med!


Sen fick Paula och Ruben träna hopp genom rockringen. Jag tränade också på att backa, utan stöd.


Nu är det kväll och vi ska gå på en promenad.


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards