Alla inlägg under juni 2008

Av Lycka, en servicehund - 12 juni 2008 21:06

Igår hann vi inte träna alls (förutom sök utomhus)! Matte hade besök på dagen och efter att vi hade ätit middag så for vi iväg till hennes kompisar.
Jag blev överlycklig när jag kom dit, för där finns ju min hundkompis Moa.
Jag hoppade runt och skällde, av ren glädje! Även fast Moa inte ville leka med mig så tyckte jag i alla fall att det var roligt att vara där!


Idag på förmiddagen tränade vi lite olika saker, förutom då, det vanliga söket. Jag tränade positionsväxlingar och nu har jag börjat lägga mig lite snabbare än förut.


Paula fick också träna positionsväxlingar och hon har lite problem med "stå". När hon har fått kommandot så hinner matte knappt belöna henne innan hon har bytt position. Hon är alltså FÖR snabb!


Ruben tränade på att backa och han gör det ju nu utan targetpinnen, men än så länge tar han bara några få steg bakåt. Sen fick vi alla tre tillsammans träna "kryp" och "varsågod".


Efter lunch så gick vi iväg till biblioteket. Det var en ny personal där, men han verkade tycka att det var helt naturligt att jag var där! Matte vet inte om han har fått information om mig eller om han bara inte brydde sig...


Efter middagen så fick vi träna nya moment. Dessa moment är några av momenten som ingår i Freestyle (lydnad till musik) som Paula ska börja med.
Paula fick börja med att backa. Hon har ju tränat det förut, men nu ska hon backa bredvid matte när matte rullar bakåt och sen ska hon kunna backa i flera olika rörelser och positioner.


Sedan fick jag träna på samma sak och eftersom det ingår i en av grundfärdigheterna, som jag fick lära mig under mattes utbildning, så var jag jätteduktig.


Efter det så fick vi träna på något som heter "front". Då ska vi stå framför matte med nosen mot matte och sedan ska vi hålla positionen när matte rör sig i olika riktningar.


Sedan fick vi träna "runt". Det innebär att vi ska cirkulera runt matte.
Det var ett lättare moment än "front".


Sedan fick Paula träna på att göra "volt", men nu med ett föremål i munnen! Det gick riktigt bra och det tror matte att Paula kommer lära sig snabbt.


När vi två hade tränat så fick vi vänta i sovrummet och så fick Ruben träna ifred. Han fick också börja med att backa bredvid matte och eftersom han har tränat så mycket "backa" så var han jätteduktig.


Sedan fick han också träna "front", "runt" och till sist fick han också träna på att göra volt med ett föremål i munnen. Jag fick hoppa över just det momentet eftersom jag först måste lära mig att göra volt ordentligt.


Nu första gången vi tränade på dessa moment så visste vi så klart inte riktigt vad vi höll på med, men matte tycker att vi var jätteduktiga ändå.
Matte tycker att det är så kul att börja träna på något nytt och att det är så spännande när hon ser att vi gör framsteg!


Nu ska vi träna på dessa nya moment här framöver och så får vi se hur det går. Eftersom Paula förhoppningsvis någon gång kan tävla i Freestyle så är matte noga med att hon ska göra alla momenten helt rätt. Jag och Ruben får ha de här övningarna som aktivering och kommer inte att lära oss lika många moment som Paula.


På lördag åker vi till stugan och förhoppningsvis så kan jag simma i sjön! Just nu springer jag till alla diken jag ser för att kolla om det finns vatten som jag kan hoppa i! Tyvärr (tycker jag iaf) så har det inte regnat så mycket så dikena är torra!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 10 juni 2008 20:35


Igår, måndag, var det dags för mitt första "arbetspass" som assistanshund!


Först gick vi till moster för att lämna Paula och Ruben. Sedan satte matte mitt tjänstetäcke på mig och så gick vi till det boende som vi kommer att besöka varje måndag. Redan på väg dit så kände jag på mig att det var något speciellt på gång och jag började bli lite uppspelt och ivrig.


När vi kom fram så blev vi mottagna i dörren av en av de boende och en  av personalen. De hälsade oss hjärtligt välkomna och visade oss in i vardagsrummet där vi ska hålla till om vi vill vara inomhus. När vi kom in så satt en till av de boende där inne. Det är dessa två personer som jag kommer att besöka.


Nu första gången så började vi med att presentera oss för varandra och jag fick hälsa på "deltagarna". Jag som annars är så livlig när jag träffar människor uppförde mig exemplariskt, jag hälsade lugnt och sansat och hoppade inte alls! Matte tror att det beror på att jag hade täcket på mig och då förstod att jag "arbetade".


Efter en stund så beslutade vi oss för att gå ut på en promenad. En av "deltagarna" höll i mitt koppel och så gick vi iväg. Jag följde villigt med henne, men gick då och då för att se till matte. Vi var ute ca. en halvtimme och sedan gick vi in eftersom det var så kallt ute.


Vi satte oss i vardagsrummet igen och bl.a diskuterades det vad som skulle göras vi nästa besök. Det bestämdes att matte ska ta med min borste så att jag kan få pälsvård. Vi kommer också att vara ute och träna. Matte funderar på att jag ska få träna linförighet och apportering. Nu uppförde jag mig också jättebra och gick fram och tillbaka mellan "deltagarna" när de kallade på mig.


På slutet blev jag lite trött eftersom allt var så nytt och la mig mitt på golvet och somnade, helt lugn och avslappnad.


Det var allt vi gjorde nu första gången och det var så roligt! Nu ser jag fram emot nästa besök.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 8 juni 2008 20:57


Nu under sommaren så gör vi de flesta av sökövningarna utomhus, även då idag. Idag blev det att söka kattgodis i gräset. Det är så himla roligt och jag bryr mig inte alls om vad som händer runt omkring mig! Paula och Ruben ville inte, som vanligt, så medan jag sökte så tränade de "framåt". De fick också träna några grundfärdigheter, tex stå, ligg.


När matte hade ätit lunch så skulle hon iväg en sväng för att handla och vi följde såklart med! När hon var färdig så tog vi en omväg hemåt så att vi fick springa av oss. När vi närmade oss några stora stenar så sa matte "hopp" och vi rusade mot stenen och jag hoppade upp! Paula och Ruben ville också hoppa upp (vi brukar få kommandot "hopp" då och då när vi är ute och brukar hoppa upp på stenar och bänkar m.m) , men stenen var för hög för dem... Matte brukar inte visa på vad vi ska hoppa upp, utan när vi hör kommandot så letar vi själva upp det första bästa att hoppa upp på!


På hemvägen så fick jag gå med tjänstetäcket. Matte tycker fortfarande att det är fascinerande att se att jag blir en helt "annan" hund när jag får täcket på mig. Annars (när mattes assistent håller i kopplet) har jag så bråttom framåt och springer hit och dit! När täcket åker på och jag går med matte så går jag med slakt koppel och tittar inte ens på andra hundar. Det är knappt att jag nosar på marken.


På eftermiddagen så var det träningsdags. Matte satte fast två av oss åt gången så att vi fick träna en och en, utan att bli störd av de andra. Ibland slarvar matte med att sätta fast oss och då blir det så att alla vill träna samtidigt och det slutar med kaos! När vi får vänta på vår tur så blir vi extra "taggade" att träna. Jag fick börja med att söka. Idag fick vi söka efter den lilla papperslappen. Det var ganska svårt för mig för jag har bara gjort det någon gång förut, men jag lyckades i alla fall när jag kom på vad jag skulle göra.


Sedan fick jag krypa bredvid matte. I början ville jag inte alls, men eftersom matte håller inne med belöningen om jag gör fel (förutsatt att jag KAN momentet såklart!) så gjorde jag till slut det jag skulle!


Efter det så skulle jag träna på att hålla apporten, men det lyckades inte alls! Jag tog den i munnen och la mig ner och det ska jag ju inte göra! Jag ska ju sitta med apporten i munnen! Förra gången jag tränade på detta så gick det jättebra, men då och då så blir det "bakslag" på vissa moment och konstigt nog så brukar det gå bättre än senaste gången, nästa gång man tränar på samma moment! Så var det ju när jag skulle lära mig att hämta tjänstetäcket.


Till sist så fick jag träna på att öppna skåpdörren i köket och nu öppnade jag den mer än häromdagen.


Paula fick också börja med att söka papperslappen och hon har gjort det förut så det var inga problem för henne. Sedan fick hon också träna på att hålla apporten. Hon vill däremot inte längre ens ta upp den från golvet!
Nu fick Paula backa i den träningen (matte fick sänka kriterierna) så nu behövde hon bara sätta tänderna runt den.


Efter det fick hon träna "volt". Nu var hon tvungen att göra två volter i rad innan hon fick belöningen och det gjorde hon gärna! Hon snurrar och snurrar så matte tror att hon ska bli alldeles yr... Till slut fick hon lägga pennan i skålen. I det momentet ingår det  på sätt och vis också "apport" eftersom matte först slänger iväg pennan som hon sedan springer och hämtar och lägger i skålen.


Ruben började också med att söka papperslappen och han har gjort det massor av gånger så han vet precis vad som gäller! Efter det fick han fortsätta sin träning med att hämta mattes skor. Han lyfter fortfarande upp den från golvet, men han har ännu inte fått börja att träna på att bära den till matte eftersom han fortfarande håller den "slarvigt". Till sist fick Ruben också träna på att hålla apporten. Första gångerna släppte han den på en gång, men efter en stund så började han hålla i den och då höll han den flera sekunder!


Som avslutning så träna vi alla tillsammans på "varsågod", dvs vi ligger på golvet med en godisbit framför oss och måste vänta på kommandot från matte innan vi får ta godiset.


Imorgon ska jag på mitt första besök på ett boende, som Assistanshund,(inte att förväxla med Servicehund) och det ska bli väldigt spännande!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 7 juni 2008 20:19


Idag på förmiddagen så sökte vi också utomhus istället för inomhus eftersom det var så fint väder. Efter lunch så gick vi med matte på stan och gjorde några ärenden. Det var en STOR hund som vi skulle passera och den skällde mot mig. Jag blev jätterädd och gömde mig bakom matte!


På hemvägen gick vi igenom vår lilla skog som finns i närheten av där vi bor.
Jag hade tur och hittade en liten vattenpöl som jag kunde svalka mig i. Oftast när vi går igenom skogen så vill jag att man ska kasta pinnar eller något annat åt mig så att jag kan söka upp dem och hämta dem, men idag var jag fullt upptagen med att springa omkring och nosa överallt!


På eftermiddagen när vi alla hade ätit och vilat så gick vi ut och jag skulle få spåra igen. Det blev personspår idag också! Oj, så skoj! När jag hade gått spåret färdigt så gick jag tillbaka och ville fortsätta. Matte ska någon dag gå upp i skogen och lägga spår så att det blir lite svårare för mig.


Efter det så blev jag upptagen med att gräva lite och såg inte åt vilket håll matte gick! När jag  hade grävt färdigt så sprang jag åt fel håll och satte mig utanför porten till vårat hus. Där satt jag och skällde och trodde att matte var innanför och vägrade öppna dörren... Till sist kom mattes assistent och ropade på mig och visade åt vilket håll matte befann sig. Jag rusade dit och när jag såg henne blev jag överlycklig!!! Tänk att jag trodde att hon hade övergivit mig! Jag blev också glad över att se Paula och Ruben och var tvungen att pussa på dem lite...


Innan vi gick in så fick jag söka i gräset. Paula och Ruben ville inte vara med, så de fick träna  "cirkuskonster" och  några moment istället.
Sedan när vi gick hemåt så höll jag koll på matte så att hon inte skulle försvinna igen!


Det blev ingen träning inomhus alls idag, men vi var nöjda på kvällen ändå.
Och jag har ju faktiskt tryckt på hissknappen, och lyckats träffa den också, varje gång vi har gått ut!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 6 juni 2008 21:04


Idag har vi inte gjort sådär jättemycket. På förmiddagen när vi var ute så fick vi söka godis ute i gräset.


Jag har fått dille på att leta möss i buskarna! Överallt vart jag går så hör jag ju dem springa i buskarna och jag blir så nyfiken. Som tur är (för mössen och matte iallafall!) så är de alldeles för snabba så jag kommer aldrig få tag i en! Ja, ja, det är väldigt spännande iallafall!


Efter lunch så satte matte sig ner för att jobba på datorn. Jag lät henne hålla på ca. 1 timme, men sedan så började jag störa henne eftersom jag hade tråkigt och ville att hon skulle hitta på något roligt för oss att göra...
Nå, matte la undan datorn och så gick vi ut.


Ute fick jag träna personspår. Mattes assistent gick en runda och sedan fick jag spåra. Jag tycker att det är otroligt roligt och fort går det! Belöningen i slutet var min kära tross!


Paula fick också spåra, efter mig, men Ruben tycker inte att det är speciellt kul, så han fick titta på.


Efter det så tränade vi lite annat utomhus. Först fick vi träna "framåt", alltså vi ska sitta bredvid matte och mattes assistent går iväg. Vi måste vänta på att matte säger "framåt" innan vi får springa till assistenten. Även om assistenten skulle ropa vårat namn så måste vi vänta på mattes kommando!


Sedan tränade vi "stå", "kryp", "ligg" och "larma". Det var ganska mycket störning runt omkring eftersom vi höll till mitt på en gångbana, men det gick jättebra för oss. T.o.m jag som har ganska mycket "spring i benen" var kvar hela tiden hos matte och valde att träna istället för att gå någon annanstans.


Sedan hade jag tur och träffade en hundkompis som jag brukar leka med och det gjorde vi idag också!


På eftermiddagen hade matte tvättstuga så hon hann inte göra något med oss under tiden. När hon var färdig med tvättstugan, framåt kvällen, så tränade vi iallafall en stund.


Jag började med att träna "ställande under gång". Jag stannar kvar när matte säger "stå" och blir stående när hon rullar iväg en bit. Än så länge så rullar matte bara en liten bit, men avståndet ska ökas på mer och mer.


Efter det så tränade jag "läggande under gång". Där blir jag liggande när matte rullar iväg och ligger också kvar när hon kommer tillbaka och väntar tills hon säger "sitt".


Till sist så tränade jag på att ta ur en påse ur påshållaren, men än så länge så drar jag bara lite i påsen. Fast jag har ju nyligen börjat träna på det!


Ruben fick börja med att hålla i apporten och idag höll han den i flera sekunder! Sedan fick han träna på "höger" och "vänster". Det har han tränat på väldigt lite så än så länge så kan han det inte. Han fick avsluta med att träna "framåt" och det är ett moment som han ääälskaaar att göra! Hela han är spänd och bara väntar på att matte ska ge kommandot!


Paula började med att träna på "rutan". Det var ett tag sedan så hon fick börja med att ha musmattan som hjälp några gånger, men sedan klarade hon det utan den. Hon fick också träna "framåt" och hon tycker att det är minst lika roligt som Ruben! Hon viftar på svansen istället, tills hon får kommandot! Paula fick avsluta med att träna "höger" och "vänster" och inte heller hon kan det ännu.


PS. Innan det var min tur att träna (det är olika vem av oss som får börja) så gick jag som vanligt och satte på cd-spelaren hela tiden, så vi fick träna till musik! Inte så illa! DS.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 5 juni 2008 22:59


På förmiddagen blev jag hämtad av en av mattes assistenter. Vi skulle iväg på en joggingtur! Under de två timmarna som vi var iväg så hann jag bla. busa med en hund som hette Elsa och bada i alla små bäckar som vi passerade. Jag tyckte att det var lite konstigt när jag såg att vattnet "rörde på sig"! Så jag gick bara i där vattnet var stilla. När jag sedan kom hem så var jag trött och bara la mig ner för att vila!


Efter lunch så fick Paula och Ruben bada. Alla vi tre var så smutsiga efter våren. Vi hade också massa sand i pälsarna efter att vi har varit i Lannavaara. Efter badet så gick vi iväg med matte och på vägen mötte vi två av barnen från ungdomsgruppen. Vi kände igen dem och blev jätteglada när de kom och hälsade på oss! De satte också igång med att börja träna med oss! Vi fick göra "volt", ligga, sitta och stå. Det var jätteskoj och vi var jätteduktiga (barnen också!) och lyssnade på barnen. Vad roligt att barnen ville träna med oss, bara sådär!


Efter middagen så var det min tur att bada... Det behövdes verkligen eftersom jag är en liten "lortlisa". Jag älskar ju att springa, rulla och gräva i sand, lera osv!


Sedan när vi hade rastats och kommit in så fick vi träna. Oj, så ivriga vi var, det var ju några dagar sedan vi har tränat! Jag fick börja med att hålla i apporten och nu lyckades jag hålla i den i mer än fem sekunder, flera gånger! Jag ville så gärna hålla i den så jag nästan slet den ur assistentens hand! Sedan fick jag krypa och efter det gick vi in i köket. Där fortsatte jag min träning på att öppna skåpdörren för att sedan ta ut en påse. Idag fick jag upp dörren lite mer än sist jag tränade detta moment. Matte öppnade också dörren så att jag fick börja träna på att dra ur en påse ur hållaren. Så fort jag såg påsen så började jag att dra i den (inget kommando) och nu är det bara att fortsätt att träna på det tills jag får upp den helt!


Ruben började med att träna "backa" och nu har han blivit riktigt duktig!
Han tar flera steg bakåt och ibland hinner matte inte ens ge honom kommandot... Sedan fick han stänga dörrar och lådor.


Paula fick börja med att göra volter. Oh, vad hon tycker det är skoj! Hon kan inte låta bli att skälla till ibland, av ren lycka! Hon fick också stänga kökslådan. Till sist fick vi söka godis i lägenheten.


När vi hade tränat färdigt så blev jag och Ruben på lekhumör. Så vi sprang runt och jagade varandra i lägenheten och lekte med våran boll!
Sedan var vi trötta och gick och la oss...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 4 juni 2008 15:57


Nu är det några dagar sedan jag skrev min blogg så nu har jag en del att skriva om!


lördag så var det ju dags för oss att åka till campingen i Lannavaara där vi skulle vara på läger med ungdomsgruppen. Vi kunde inte ha haft bättre väder (tycker matte iaf!), strålande sol och varmt. Matte och vi tre bodde i en egen stuga och alla de andra, tre vuxna, sex barn och sex hundar, bodde i en annan.


När alla hade packat upp sina saker så började vi med att äta spagetti och köttfärssås, ja, även vi hundar fick äta det! Vi kunde vara lösa hela tiden och stugdörrarna stod öppna så vi kunde springa ut och in så mycket vi ville!


Jag och Lucy leker...


...och leker. Lucy är en kompis från Brukshundklubben.


Jag sprang då oavbrutet omkring på gården och då och då fick vi besök av en labrador (som smet från husse). Den hade visst blivit kär i mig och jag tyckte då bara det var trevligt för varje gång han kom så lekte vi!


Här har jag hittat ett dike – det är så djupt att jag kan simma i det. Vilken
lycka!


På eftermiddagen så kom Sandra och Pondus för att visa rallylydnad för barnen.


Det var väldigt varmt så först gick vi ner till sjön så att vi hundar skulle få bada och svalka av oss.


Två lyckliga badbrudar


Nu har Pondus också kommit ner i vattnet!


Oj, så roligt det var! Jag och Lucy sprang som galningar i vattnet och jagade varandra! Några av de andra hundarna var också i, men INTE Paula och Ruben! Efter badet så gick vi tillbaka till campingen för att Sandra skulle få visa rallylydnaden.


Sandra visar och förklarar rallylydnad


Sandra förklarade för barnen vad skyltarna betydde och sedan gick hon och Pondus banan som hon hade lagt.


Här går Sandra och Pondus banan


Barnen tyckte att det var jättespännande! Efteråt fick barnen gå banan med sina hundar. Paula blev utlånad till två barn som inte har hund själv. Fast det var varmt så Paula var väldigt seg och det är hon ju aldrig annars.


Sedan blev det korv med bröd till barnen och vi hundar fick dela på det som blev över, vilken lycka!


På kvällen fick barnen gå en tipsrunda där frågorna handlade om hundar. Vi hundar fick också följa med runt. Alla barnen var jätteduktiga och har lärt sig mycket under teoripassen på Brukshundklubben.


Efter att ha varit ute hela dagen så var alla dödströtta, både människor och vi hundar, och vi alla somnade direkt när det var dags att gå och sova!


Slagna hjältar på lördag kväll...


söndagen skulle vi åka íväg vid lunchtid så vi hann inte göra så mycket den dagen. Det skulle packas och städas. Men vi allihopa gick iaf på en promenad och jag passade på att bada i alla diken jag såg! Det var ett väldigt lyckat läger, både för barnen och oss hundar!


I taxin på väg hem låg jag ner eftersom att jag var så trött, men sova kunde jag inte, lite jobbigt är det fortfarande att åka bil längre sträckor!


måndag var det ju städdags och sedan var matte på möte på kvällen så vi hann inte träna någonting.


Igår tisdag, så var vi på en långpromenad på dagen eftersom matte sedan skulle få besök på kvällen, bla. av Margareta. Jag blev överlycklig eftersom Leo och Acke också följde med! Vi satte såklart igång med att busa på en gång! Acke var också med ibland, men Paula och Ruben ville inte leka, som vanligt!


Ja, och på måndag börjar min nya karriär som Assistanshund! Jag ska börja besöka ett gruppboende med matte och det ska bli väldigt spännnande! Matte tror att det kommer passa mig utmärkt!


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards