Alla inlägg den 8 juni 2008

Av Lycka, en servicehund - 8 juni 2008 20:57


Nu under sommaren så gör vi de flesta av sökövningarna utomhus, även då idag. Idag blev det att söka kattgodis i gräset. Det är så himla roligt och jag bryr mig inte alls om vad som händer runt omkring mig! Paula och Ruben ville inte, som vanligt, så medan jag sökte så tränade de "framåt". De fick också träna några grundfärdigheter, tex stå, ligg.


När matte hade ätit lunch så skulle hon iväg en sväng för att handla och vi följde såklart med! När hon var färdig så tog vi en omväg hemåt så att vi fick springa av oss. När vi närmade oss några stora stenar så sa matte "hopp" och vi rusade mot stenen och jag hoppade upp! Paula och Ruben ville också hoppa upp (vi brukar få kommandot "hopp" då och då när vi är ute och brukar hoppa upp på stenar och bänkar m.m) , men stenen var för hög för dem... Matte brukar inte visa på vad vi ska hoppa upp, utan när vi hör kommandot så letar vi själva upp det första bästa att hoppa upp på!


På hemvägen så fick jag gå med tjänstetäcket. Matte tycker fortfarande att det är fascinerande att se att jag blir en helt "annan" hund när jag får täcket på mig. Annars (när mattes assistent håller i kopplet) har jag så bråttom framåt och springer hit och dit! När täcket åker på och jag går med matte så går jag med slakt koppel och tittar inte ens på andra hundar. Det är knappt att jag nosar på marken.


På eftermiddagen så var det träningsdags. Matte satte fast två av oss åt gången så att vi fick träna en och en, utan att bli störd av de andra. Ibland slarvar matte med att sätta fast oss och då blir det så att alla vill träna samtidigt och det slutar med kaos! När vi får vänta på vår tur så blir vi extra "taggade" att träna. Jag fick börja med att söka. Idag fick vi söka efter den lilla papperslappen. Det var ganska svårt för mig för jag har bara gjort det någon gång förut, men jag lyckades i alla fall när jag kom på vad jag skulle göra.


Sedan fick jag krypa bredvid matte. I början ville jag inte alls, men eftersom matte håller inne med belöningen om jag gör fel (förutsatt att jag KAN momentet såklart!) så gjorde jag till slut det jag skulle!


Efter det så skulle jag träna på att hålla apporten, men det lyckades inte alls! Jag tog den i munnen och la mig ner och det ska jag ju inte göra! Jag ska ju sitta med apporten i munnen! Förra gången jag tränade på detta så gick det jättebra, men då och då så blir det "bakslag" på vissa moment och konstigt nog så brukar det gå bättre än senaste gången, nästa gång man tränar på samma moment! Så var det ju när jag skulle lära mig att hämta tjänstetäcket.


Till sist så fick jag träna på att öppna skåpdörren i köket och nu öppnade jag den mer än häromdagen.


Paula fick också börja med att söka papperslappen och hon har gjort det förut så det var inga problem för henne. Sedan fick hon också träna på att hålla apporten. Hon vill däremot inte längre ens ta upp den från golvet!
Nu fick Paula backa i den träningen (matte fick sänka kriterierna) så nu behövde hon bara sätta tänderna runt den.


Efter det fick hon träna "volt". Nu var hon tvungen att göra två volter i rad innan hon fick belöningen och det gjorde hon gärna! Hon snurrar och snurrar så matte tror att hon ska bli alldeles yr... Till slut fick hon lägga pennan i skålen. I det momentet ingår det  på sätt och vis också "apport" eftersom matte först slänger iväg pennan som hon sedan springer och hämtar och lägger i skålen.


Ruben började också med att söka papperslappen och han har gjort det massor av gånger så han vet precis vad som gäller! Efter det fick han fortsätta sin träning med att hämta mattes skor. Han lyfter fortfarande upp den från golvet, men han har ännu inte fått börja att träna på att bära den till matte eftersom han fortfarande håller den "slarvigt". Till sist fick Ruben också träna på att hålla apporten. Första gångerna släppte han den på en gång, men efter en stund så började han hålla i den och då höll han den flera sekunder!


Som avslutning så träna vi alla tillsammans på "varsågod", dvs vi ligger på golvet med en godisbit framför oss och måste vänta på kommandot från matte innan vi får ta godiset.


Imorgon ska jag på mitt första besök på ett boende, som Assistanshund,(inte att förväxla med Servicehund) och det ska bli väldigt spännande!


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards