Alla inlägg under februari 2009

Av Lycka, en servicehund - 8 februari 2009 20:00


Igår var det ännu en iskall dag, så man kan ju inte vara ute särskilt mycket!!! Men vi gick iallafall till Jysk med matte. Jag hade fått mina sockor på mig eftersom det alltid fastnar isklimpar på mina tassar, även fast matte klippte bort håret häromdagen... Vi hade också en filt att sitta på medan matte var inne på Jysk och handlade. Vi har nog aldrig sett matte handla så fort!!! Vi hade inte så stor lust att nosa överallt som vi brukar, pga kylan, så det gick undan när vi promenerade. Ja,ja, vi fick iallafall komma ut och röra på oss en stund. Och jag "jobbade" på vägen hem, alltså hade tjänstetäcket på mig. Och såklart så tryckte jag på övergångsställsknapparna åt matte!


På kvällen så tränade/fotades vi igen. Matte tycker verkligen att det är roligt nu när hon kan skicka bilder med sin egen dator! Matte fotade lite olika moment som vi gjorde, och dom bilderna kommer imorgon. Bla. så skulle matte fota när Paula bär posten; men varje gång som mattes assistent la ner kuvertet på golvet för att Paula skulle hämta det så sprang jag ju dit, plockade upp kuvertet och la det i mattes famn! Och jag gjorde detta HUR många gånger som helst! Vi blev också fotade i närbild/svartvitt.


Lycka


Paula


Ruben


Idag på förmiddagen så fick vi paket och så tränade vi "varsågod".
Och efter lunch så kom moster och Atlas. Vi fick först klorna klippta och sedan lekte jag och Atlas, kul!


Atlas och jag leker


Farliga jag – fast Atlas vet att jag bara låtsas. Det är skönt att få vara farlig ibland och inte bara en dum blondin...


På eftermiddagen efter mat och rastning så var det träningsdax. Jag började med att träna "ställande under gång". Sedan tränade jag enkelmarkeringar. Ruben kom fram en gång för att ta dummyn före mig, men jag drog den ifrån honom och sprang till matte med den...


Efter det så tränade jag med träapporten. Idag var det första gången som jag gjorde hela momentet som man ska; jag satt i utgångsställning, apporten blev kastad, jag satt kvar tills matte sa: "Apport!". Då sprang jag och hämtade apporten, sprang tillbaka till matte och satte mig i utgångsställning och höll kvar apporten tills matte sa: "Tack!". Hela kedjan gick perfekt! Till sist tränade jag läggande, med doggie-zen.


Ruben började med att peka på rätt leksak; bollen, trossen och Ior och nu börja han verkligen få kläm på vilken sak som är vilken! Sedan tränade han "framåt" och "ställande under gång". Han avslutade med att göra några bugningar.


Paula började med att krypa och hon är verkligen duktig på det, men tanke på hur svårt hon hade med att lära sig det! Sen tränade hon något nytt, för henne; "läggande under gång". Först hade hon problem med att bara gå bredvid matte?!?! Men sen fattade hon vad det gick ut på och kastade sig ner när matte sa: "Ligg". Hon förblev också liggande när matte rullade iväg!
Efter det så fick hon träna på platsliggning.


Idag blev det alltså några Lk1-moment för oss alla tre! Och så fick vi alla tre avsluta med att träna "varsågod".


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 6 februari 2009 20:15


Igår så var det ju meningen att vi skulle gå till boendet, men min brukare fick förhinder. Och eftersom vi brukar städa på torsdagar så passade vi på att göra det eftersom vi inte skulle iväg.


Här tränar jag apport i utgångsställning och nu är jag duktig

och håller tills matte "klickar"


På kvällen så skulle matte försöka filma oss när vi gjorde olika moment. Men inte gick det!!! Det är som om att vi känner på oss att det är någonting i görningen... Moment som vi överhuvudtaget ALDRIG har problem med, ville vi inte alls göra! Matte som ändå är envis försökte få till det, men inte inte!
Fast det ska nog lyckas så småningom och då kommer filmerna in på bloggen.


En film blev bra och det var när Paula KASTAR sig ner när matte säger: "ligg", men när matte sedan tittade på filmen så blev den alldeles för mörk, typiskt. Fast medan vi höll på med filmningen så fick vi ju träning på köpet, så det var ju bra iaf!


Idag på förmiddagen så tränade vi "sök", inomhus såklart! Och sedan fick vi paket att öppna.


Igår så bestämde "min" och matte att vi skulle besöka boendet idag istället och efter lunch så åkte vi dit. Och trots att det var 22 minusgrader ute, så gav vi oss iväg för att promenera... Fast som vanligt när vi kommer dit så börjar det alltid med att jag får brukarens (nu är det min!) vante och så springer jag runt och leker med den en stund!


Sedan promenerade vi till Björkis. Mest för att vi skulle få värma oss lite grann (ja, iaf matte, brukaren och assistenten!) Fast matte passade också på att köpa ben åt oss och två klickrar till dom två nya ungdomarna som matte har fått i sin grupp på Brukshundklubben. Efter det så gick vi vidare. Som tur är så är Ruben ganska långhårig nu, så inte ens han frös, utan spatserade på glad i hågen!


När vi kom tillbaka till boendet så hade vi varit ute hela timmen och vi gick in lite snabbt för att värma upp oss lite grann. Vi var bara inne 5 minuter och sedan promenerade vi hemåt, med lite ärenden på vägen och när vi kom hem så hade matte tvättstuga så vi fick var sitt ben att gnaga på under tiden.


På kvällen så tränade vi bara "sök", eftersom matte var tvungen att fixa tvätten. Fast vi var ändå glada och nöjda med dagen, så vi la oss till ro. 


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 4 februari 2009 20:34


Idag skulle ju matte på kurs, så det var tidig uppstigning och sedan tidig lunch för matte. Sedan rastades vi för att sedan vara ensamma en stund!?!? Fast vi tyckte det var hemskt länge, ca. 3 timmar...


På en gång när matte kom hem så gick vi ut en stund och sedan gick vi in för att äta middag.


Efter middag och ännu en rastning så var det äntligen dax att träna, jippie!
Paula började med att markera burken där godisbiten låg. Nu har hon också lärt sig att markera genom att lägga sig framför rätt burk.


Paula markerar rätt burk


Sedan tränade hon olika positioner med doggie-zen. Efter det fick hon hämta post som matte la ner på golvet. Till sist fick hon träna "framåt" som verkligen är en av hennes favoritmoment!


Ruben började också med att markera godisbiten i burken.


Ruben markerar rätt burk


Efter det tränade han också på att hämta posten, men än så länge lyfter han bara upp den från golvet. Nästa steg är ju att föra posten till matte.
Sedan tränade han också "framåt" och till sist fick han träna på bugningar.


Jag började med att hämta apporten från köket för att sedan gå med den till matte och sätta mig i utgångsställning. Jag fick göra om detta massor av gånger eftersom matte skulle filma mig, men det gör ingenting, jag tycker bara det är roligt! Tyvärr så var det för mörkt för att det skulle bli någon film, så matte ska filma mig en annan dag.


Efter det tränade jag på enkelmarkeringar och sedan på dubbelmarkeringar. Tänk att jag hade sådana problem med dubbelmarkeringarna förut och nu går det så bra!


Här tränar vi "Var så god" alla tre


Till sist stod mattes assistent i hallen, ropade på mig, gav mig en sko och sa: "För!". Då tog jag skon, sprang till matte och la upp den i hennes famn.
Likadant med andra skon.Just det här med att föra olika saker till matte, tycker jag är så himla roligt!


LYCKA


PS Måste nog tala med matte om kamerans tidsangivelser, dom stämmer inte alls. Den 12/2 2007 hade hon inte ens kameran...

Av Lycka, en servicehund - 3 februari 2009 20:49


Igår så hade vi verkligen ingen tid alls till att träna. Först var vi på stan. På ditvägen så fick vi först strosa och nosa, men sen tyckte matte att det gick alldeles för sakta (hon var jättestressad) så då satte hon fast oss med kopplen i elstolen och så var det full fart framåt! Fast på hemvägen så gick vi genom skogen och då fick vi iallafall springa lösa och nosa hur mycket vi ville.


Sen var det bara för matte och oss att slänga i oss middagen! Därefter kom moster och hämtade oss, för vi skulle vara hemma hos henne en stund, eftersom matte skulle på två möten.


På kvällen så kom matte och hämtade oss med taxin. När vi kom ut från mosters lägenhet och såg taxin utanför så RUSADE vi dit och hoppade in!
När vi kom hem så var vi så trötta så vi gick direkt och la oss...


Idag så höll matte på med pappersarbete för ungdomsgruppen så vi hann inte träna på förmiddagen. Sen efter lunch så gick vi ner till Brukshundklubben för att hämta lite material som också skulle användas till ungdomsgruppen, senare på dagen. Fast vi promenerade både till klubben och hem så vi fick springa av oss ordentligt. Jag hittade en jättestor pinne (typ, gren!) som jag fick hoppa efter i snön!


När vi kom hem så förberedde matte allt inför kvällen och sen åt vi middag och vilade en liten stund innan det var dax att åka iväg till Brukshundklubben, igen!


Matte började med att ha ett kort teoripass. Det var lägligt eftersom det har kommit några nya ungdomar förra veckan och även idag. Sedan fick ungdomarna som varit med förut gå ut och träna hopp. Under tiden så introducerade matte dom nya ungdomarna i klickerträning. Dom fick först "klicka in" sina hundar och sedan fick dom göra några övningar, bla
"fokus". Jag och Paula fick vara demohundar så vi fick ju träna lite iallafall!
Imorgon ska vi vara ensamma en stund efter lunch eftersom matte ska på kurs, men sen har hon lovat att vi ska träna och träna och träna...


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 1 februari 2009 21:15


Idag blev det ingen träning på förmiddagen, matte höll på med sin nya dator istället!?!


Nog är man ju ganska tjusig, eller hur?


Fast efter lunch så gick vi iväg med matte. Först skulle matte handla och sedan tog vi en långpromenad hemåt. Och vi var inte de enda som var ute i det härliga vädret; vi mötte MASSOR av andra hundar! Mycket bra träning för oss, alltså att kunna passera alla andra hundar utan att bry sig om dem!
Jag fick också hoppa efter snöklimpar i djupsnön, HÄRLIGT! Matte hade ju glömt ta med sig min klövjeväska idag, så jag fick passa på att leka istället... Efter middag och vila så gick vi ut och då träffade jag min kompis Ludde. Jag och han fick leka tillsammans en stund.


När vi kom in så var det ialla fall dags att träna. Jag började med att träna med träapporten; att hämta den och sedan sätta mig i utgångsställning vid matte. Och det är inga problem.
Sedan gjorde jag ett par dubbelmarkeringar och en enkelmarkering. När jag gjorde enkelmarkeringen så fick jag helt plötsligt "hjärnsläpp"; jag tog dummyn och gick och satte mig i utgångsställning! Fast matte pekade på sin famn och då hoppade jag upp och avlämnade dummyn där.
Efter det så tränade jag på positionsväxlingar och på att krypa bredvid matte.
Och till sist så tränade jag "ställande under gång". Nu stod jag blixtstill när matte rullade iväg en bit från mig.


Rubens roliga viloställning


Ruben tränade först på att hämta posten. Han lyfter den från golvet, men bär ännu den inte till matte.
Sedan stängde han dörrar och lådor.
Och till sist fick han också träna "ställande under gång".


Paula tar vägen över vardagsrumsbordet när hon ska upp i mattes famn...


Paula började också med att hämta posten och hon kommer ju med den till matte, men når ju såklart inte upp med att lägga den i hennes famn.
Sedan tränade hon "framåt" och hon tycker det är så roligt så att hon börjar skälla av upphetsning och svansen går som en propeller!
Efter det så tränade hon på positionsväxlingar.


Imorgon ska vi inte besöka boendet eftersom matte ska på möte, men vi går dit på torsdag istället. Inte vill vi missa någon vecka och det vill inte min brukare heller!

LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards