Alla inlägg den 10 augusti 2009

Av Lycka, en servicehund - 10 augusti 2009 17:05


Idag så gick vi med matte till biblioteket och såklart hade matte tagit med klövjeväskan så att jag skulle få bära hem böckerna.


När vi ändå var uppe på stan så gick vi mot fontänen så att jag skulle få doppa mig. Jag hade redan börjat dra i kopplet så matte förstod att det var dit jag ville! Vi passerade en uteservering där det satt en matte med sin hund. När vi gick förbi hunden så skällde Paula åt den och den skällde tillbaka. Vad gör hundens matte då? Jo, hon häller ett glas vatten över hundens huvud!?!?! Matte trodde inte sina ögon!!! Tänk att vissa hundägare gör SÅ med sina hundar... Tur att vi inte "uppfostras" med sådana metoder! Det "värsta" som händer oss om vi gör något fel, t.ex om någon av oss är på väg till andra sidan vägen, är att matte säger: "Nej!". Och det är väldigt sällan hon ens behöver göra det! Och när vi tränar så säger såklart matte ALDRIG "nej"! Efter att jag hade tagit ett dopp i fontänen så fick jag på mig klövjeväskan och så gick vi hemåt.


När vi hade ätit middag och vilat en stund så var det träningsdags, inomhus!
Och nu när det har blivit svalare ute så märker matte direkt skillnad på oss; vi är mycket piggare och mer träningsvilliga! Vi fick alla träna olika Freestylemoment.


 

Jag började med att träna "Jenka"= hunden hoppar upp mot ägarens kropp


Sedan fick jag börja med något nytt; "Tassen" = hunden lyfter upp höger tass och "Andra" = hunden lyfter upp vänster tass. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra, eftersom det var första gången. Så jag fick klick + belöning när jag lyfte tassarna frivilligt.


Efter det så fick jag "träna" på att hämta posten; tidigare idag när posten kom så stod jag bara och tittade på den så matte undrade om jag hade glömt vad jag skulle göra. Men, det hade jag inte! Det är bara det att när posten kommer så brukar Paula och Ruben också springa till dörren och Ruben lägger sig oftast PÅ posten! Och då är det ju inte så lätt för mig att göra mitt jobb! Fast matte får göra så i fortsättningen; hon får be mig hämta posten när "syskonen" har gått därifrån, även om det kanske dröjer ett tag...


Kortklippt Ruben


Ruben tränade "kryp", "buga", "tassen" och "andra". Han hade lätt för "tassen" och "andra" eftersom han ofta "använder" tassarna. Han fick också börja med frivilligt lyftande och sedan lärde han sig "andra", på kommando!


Paula tränar att buga


Paula tränade samma moment som Ruben (hon har också lätt för det), men hon lärde sig inte att utföra något av momenten, på kommando. Hon hjälpte också till att hämta posten! Men hon når ju inte att lyfta upp den i mattes famn, utan lade den bredvid matte. Och då är det ju tur att matte har mig; för jag lyfte ju såklart upp posten i mattes famn!


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards