Alla inlägg under augusti 2008

Av Lycka, en servicehund - 10 augusti 2008 19:45


Jaha, nu har vi varit i stugan och bl.a tränat på att apportera anden från vattnet. Resan dit gick riktigt bra, jag la mig tillrätta nästan på en gång och flåsade inte alls. Paula, däremot, spydde i mattes famn! Matte tror inte att hon var magsjuk, men det var hemskt varmt i bilen (solen gassade).


När vi kom fram till stugan så vart vi helt hysteriska av glädje, som vanligt! Ruben börjar "skrika" och pipa redan när vi svänger in på sista avtagsvägen!
När vi sedan är framme så FLYGER vi ur taxin och rusar in i stugan för att hälsa på mommo. Hon blir lika glad när hon ser oss!


Efter att vi hade ätit lunch så packade vi med oss diverse träningssaker och så gick vi till sjön. Nu hade ju matte planerat att jag skulle träna på att hämta anden (dummyn m.m.) från vattnet, komma upp på land och avlämna den till matte utan att skaka på mig.


Egentligen så är det ju meningen att jag ska börja med att ALLTID avlämna allting i mattes knä. Eftersom jag aldrig har tränat apportering från vattnet så tänkte matte börja med att sitta väldigt nära strandkanten, så att jag inte skulle få möjlighet att skaka mig innan jag hade lämnat anden. Men, eftersom det är lite brant precis vid stranden, så kunde inte matte sitta så nära som hon ville. Mommo fick då  hoppa in och hjälpa till och jag skulle då avlämna anden till henne.


Mommo fick noga instruktioner av matte hur hon skulle agera och sedan satte vi igång! Först satt jag bredvid mommo och mattes assistent slängde ut anden i vattnet. Jag satt helt stilla tills anden hade "landat" och matte sa: "JA!".
Jag for ut i vattnet och hämtade anden och simmade med den in till land och upp ur vattnet. Jag hade inga som helst problem med att hålla i anden även på land, mitt problem är att jag inte vill släppa den! Jag stannade till vid mommo, höll i anden tills mommo sa: "Tack!" och då släppte jag den (motvilligt!) i utbyte mot korv! Och inte förrän jag hade släppt anden så skakade jag mig!


För att vara första gången så gick det fantastiskt bra!


Vi tränade så här några gånger och sedan fick mommo ställa sig längre bort från stranden. Det här var svårare. Jag ville inte lämna anden till mommo utan försökte gå runt henne! Då fick vi börja om igen med att träna närmare stranden.


Vi tränade på samma sätt med dummyn, vedträn och en petflaska. Dessa föremål ville jag gärna släppa så fort jag kom upp på land, för att sedan skaka mig. Men efter några gånger så släppte jag iaf föremålen, på mattes "tack" innan jag skakade mig.


Sedan fick jag träna på att gå fram till matte för att avlämna föremålen och det gick bra på så sätt att jag gick fram till matte utan något kommando tex. "hit" eller "kom" och avlämnade föremålet innan jag skakade mig.


Däremot avlämnade jag inte föremålen i mattes famn, det ska jag träna på separat. Förut har jag ju fått "droppa" föremålen på marken bredvid matte så det blir nytt för mig på ett sätt. Annars när jag plockar upp saker från golvet, posten m.m så lämnar jag ju dom i mattes famn så matte tror att jag snart kommer lära mig att lämna även "apporteringsföremålen" i famnen.


Vi tränade så här i de dagar som vi var i stugan och matte tyckte att det var jätteroligt, och det tyckte såklart jag också! Jag skulle kunna hålla på att apportera i evigheter! Det är extra kul att hämta i vattnet eftersom jag också älskar att simma!


En dag så slängde mattes assistent ut fyra föremål i vattnet: vedklabbe, två grenar och dummyn. Sedan simmade jag ut och hämtade en och en och gav mig inte förrän jag hade hämtat upp allihop! Varenda gång valde jag att hämta dummyn först. Näst efter "döda djur" så gillar jag min dummy allra mest!


Det var varmt de här dagarna så Paula och Ruben låg mest i skuggan. Jag, däremot som mest hela tiden var i vattnet led inte alls av värmen.
Ibland tog jag paus från apporterandet och simmandet och blev torkad med handduk och ibland gick jag också runt och nosade där på stranden.
Lille Ruben blev "besatt" av anden. Han gick runt och letade efter den hela tiden, när matte hade lagt den åt sidan. En gång kom han åt den och skulle börja slita den i stycken!!! Inte ens jag beter mig på det sättet! Jag håller anden väldigt försiktigt!

Paula var inte alls imponerad av den döda fågeln, utan förstod inte alls min och Rubens fascination!


Det har varit några HÄRLIGA, givande dagar både för oss hundar och matte. Nu ska jag fortsätta min träning hemma i Kiruna med att avlämna dummyn, kaniner m.m i mattes famn.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 5 augusti 2008 19:32


Igår, måndag, så hade matte något möte så vi hann inte med så mycket på dagen. På eftermiddagen så for vi med Paula och Ruben till moster där de skulle vara medans matte var med mig på boendet. Jag passade på att busa en stund med Atlas!


När vi kom till boendet så väntade deltagaren som vanligt på mig och jag sprang i full fart till henne när jag såg henne! Vi började med att hon fick gömma sig i skogen och jag fick söka upp henne. Jag älskar verkligen att söka upp figurant och matte funderar på att lära mig att använda rullmarkering. När jag hittat personen så kommer jag alltid automatiskt tillbaka till matte och det skulle jag kunna utveckla till att använda rullmarkeringen för att visa att jag hittat personen.


Jag fick göra två uppsök och sedan ville deltagaren gå på en promenad. Vi gick i ungefär en timme och jag som annars brukar dra i kopplet (jag är koppeltränad, men jag har så bråttom så jag brukar glömma av mig), gick hela tiden bredvid min deltagare utan att dra. Matte tror att det beror på att jag hade täcket på mig och då vet att jag måste koncentrera mig.


Förra måndagen när Paula och Ruben var hos moster så rymde dom! De sprang en bit för att titta efter matte, men när dom inte såg henne så blev de helt förvirrade och sprang tillbaka till moster!


Igår när vi var färdiga på boendet och skulle hämta dem så var de iaf kvar hos moster och blev ÖVERLYCKLIGA när vi kom tillbaka. De undrar nog vart vi tar vägen en gång i veckan...


Idag, tisdag, så fick vi träna sök utomhus, på förmiddagen. Efter lunch så städade matte eftersom det är två veckor sen sist! Idag hade vi ingenting emot det utan låg och vilade under tiden. Sen fick vi söka inomhus och träna "varsågod".


Efter middagen så gick vi ut. Matte satte sig i solen och vi pysslade på lite för oss själva. Jag höll på med att nosa runt i buskarna, men Paula och Ruben som gärna inte går en meter från matte fick träna. De tränade sök, "backa", "larma", "volt" och "framåt".


Matte har också kastat bollen åt mig. Jag tycker det är jätteroligt att springa efter den och sen kommer jag tillbaka och släpper den för att få den kastad igen, igen, igen och igen...


Moster har varit förbi och klippt våra klor. Paula trängde sig förbi Ruben och skulle bli klippt först!!! Man kan inte tro att det är samma hund som förut bet och morrade när man skulle klippa klorna. Nu ser hon det som en mysig stund!


Matte har också köpt en and idag som jag ska få apportera i vattnet. Imorgon åker vi ju till stugan och anden ska packas ner. Jag kommer nog inte ha några problem med att hämta fågeln och komma med den till matte, det svåra blir nog att låta bli att skaka av mig innan jag har avlämnat fågeln.
Jag har tränat på det förut med dummyn och då har jag för det mesta INTE skakat mig, men har råkat göra det ibland. Men, men, nu ska vi träna på det i några dagar och matte tycker att det ska bli spännande att se hur det kommer att gå! Rapport om detta kommer under helgen.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 3 augusti 2008 20:27


I fredags träffade vi Maggan, Leo och Acke för att träna med kaninen igen.
Paula och  Ruben fick vänta inne, men Atlas fick följa med. På en gång som jag kände lukten av kaninen så ville jag ha den och började dra den ur handen på mattes assistent! Men jag fick vänta på min tur.


När det var dags så sitter jag still medan kaninen läggs ut och när matte säger: "JA!" , så springer jag i full fart och hämtar den. Det som jag har problem med  är avlämningarna. Jag tycker att det är så kul att bära på kaninen så jag vill inte lämna den ifrån mig, inte ens fast jag får köttbullar i utbyte! Matte fick tips och råd av Maggan att bara träna på avlämningar ett tag framöver.


För att också underlätta för mig så ska jag få lämna kaninen, fågeln osv i mattes famn, som jag gör med tex posten. På det här sättet så vet jag att ALLT ska lämnas i mattes famn och slipper fundera på vad som ska i famnen och vad som ska avlämnas på marken. Matte får stå ut med att få döda djur i famnen...


Efter vi hade tränat så gick vi med Maggan till ett övergångsställe. Jag har helt plötsligt slutat trycka på knappen (även lampknappen hemma).
Maggan gav matte rådet att börja om från början, med target, i det här fallet blir det en post-itlapp. Idag, söndag, så tog vi en promenad efter lunch och då passade vi på att träna med post-itlappen. Och nu gick det jättebra! Ibland så behövs det att någon annan ser "problemet" med andra ögon! Det är lätt hänt att man fastnar i ett moment och inte kommer vidare.


Jag har också använt post-itlappen både till lampknappen och hissknappen idag och jag lyckades med båda! Nu är det bara att träna vidare och så småningom ta bort lappen.


Idag har vi äntligen haft tid att träna inomhus! Jag började med att träna "ligg".Det går fortfarande segt så idag använde matte sig av doggie-zen för att få lite fart.


Sedan tränade jag med apporten och nu höll jag den tills matte sa: "Tack".
Efter det så tränade jag på att öppna skåpdörren och nu öppnade jag den halvvägs! Till slut så kämpade jag på med kylskåpsdörren, jag vill så gärna öppna den, men den är tung!


Paula fick börja med att apportera pennan och lägga den i skålen. Sedan hämtade hon posten och lämnade den bredvid matte. Efter det så fick hon hoppa igenom rockringen och sedan fick hon också träna med apporten. Hon gillar verkligen inte den! Hon bär allt annat utom den!


Ruben fick börja med att försöka lägga pennan i skålen, men han har ännu inte lyckats med det. Han lyfter pennan, men släpper den på golvet efter en stund. Sedan fick han träna "ställande under gång" och det är han jätteduktig på! Efter det fick han träna på två övningar som han inte har gjort på länge:
1. Matte lägger en godis i bokhyllan. Sedan ska han hoppa upp i soffan, öppna  en bok och när han har gjort det får han springa till bokhyllan och ta godisbiten.
2. Mattes assistent slänger en godisbit över huvudet på Ruben. istället för att han springer och tar den så springer han till matte och sätter sig.
När han har gjort det så väntar han på "varsågod" och får då ta godisbiten.
Ruben tycker att dom här två övningarna är jätteroliga! Han tycker ju att allt som har fart är roligt!


Det var skönt att få träna ordentligt, det var ju några dagar sen sist eftersom vi har varit "barnvakt". Imorgon är det ju måndag och dags för mig att besöka boendet. Vi får se vad vi hittar på att göra, det beror mycket på vädret.


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards