Alla inlägg den 3 augusti 2008

Av Lycka, en servicehund - 3 augusti 2008 20:27


I fredags träffade vi Maggan, Leo och Acke för att träna med kaninen igen.
Paula och  Ruben fick vänta inne, men Atlas fick följa med. På en gång som jag kände lukten av kaninen så ville jag ha den och började dra den ur handen på mattes assistent! Men jag fick vänta på min tur.


När det var dags så sitter jag still medan kaninen läggs ut och när matte säger: "JA!" , så springer jag i full fart och hämtar den. Det som jag har problem med  är avlämningarna. Jag tycker att det är så kul att bära på kaninen så jag vill inte lämna den ifrån mig, inte ens fast jag får köttbullar i utbyte! Matte fick tips och råd av Maggan att bara träna på avlämningar ett tag framöver.


För att också underlätta för mig så ska jag få lämna kaninen, fågeln osv i mattes famn, som jag gör med tex posten. På det här sättet så vet jag att ALLT ska lämnas i mattes famn och slipper fundera på vad som ska i famnen och vad som ska avlämnas på marken. Matte får stå ut med att få döda djur i famnen...


Efter vi hade tränat så gick vi med Maggan till ett övergångsställe. Jag har helt plötsligt slutat trycka på knappen (även lampknappen hemma).
Maggan gav matte rådet att börja om från början, med target, i det här fallet blir det en post-itlapp. Idag, söndag, så tog vi en promenad efter lunch och då passade vi på att träna med post-itlappen. Och nu gick det jättebra! Ibland så behövs det att någon annan ser "problemet" med andra ögon! Det är lätt hänt att man fastnar i ett moment och inte kommer vidare.


Jag har också använt post-itlappen både till lampknappen och hissknappen idag och jag lyckades med båda! Nu är det bara att träna vidare och så småningom ta bort lappen.


Idag har vi äntligen haft tid att träna inomhus! Jag började med att träna "ligg".Det går fortfarande segt så idag använde matte sig av doggie-zen för att få lite fart.


Sedan tränade jag med apporten och nu höll jag den tills matte sa: "Tack".
Efter det så tränade jag på att öppna skåpdörren och nu öppnade jag den halvvägs! Till slut så kämpade jag på med kylskåpsdörren, jag vill så gärna öppna den, men den är tung!


Paula fick börja med att apportera pennan och lägga den i skålen. Sedan hämtade hon posten och lämnade den bredvid matte. Efter det så fick hon hoppa igenom rockringen och sedan fick hon också träna med apporten. Hon gillar verkligen inte den! Hon bär allt annat utom den!


Ruben fick börja med att försöka lägga pennan i skålen, men han har ännu inte lyckats med det. Han lyfter pennan, men släpper den på golvet efter en stund. Sedan fick han träna "ställande under gång" och det är han jätteduktig på! Efter det fick han träna på två övningar som han inte har gjort på länge:
1. Matte lägger en godis i bokhyllan. Sedan ska han hoppa upp i soffan, öppna  en bok och när han har gjort det får han springa till bokhyllan och ta godisbiten.
2. Mattes assistent slänger en godisbit över huvudet på Ruben. istället för att han springer och tar den så springer han till matte och sätter sig.
När han har gjort det så väntar han på "varsågod" och får då ta godisbiten.
Ruben tycker att dom här två övningarna är jätteroliga! Han tycker ju att allt som har fart är roligt!


Det var skönt att få träna ordentligt, det var ju några dagar sen sist eftersom vi har varit "barnvakt". Imorgon är det ju måndag och dags för mig att besöka boendet. Vi får se vad vi hittar på att göra, det beror mycket på vädret.


LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards