Alla inlägg under juli 2008

Av Lycka, en servicehund - 7 juli 2008 22:47


I helgen som varit så har vi inte gjort sådär jättemycket. Vi har mest tagit långpromenader och så har jag fått göra några uppletanden i högt, högt gräs. Det är jätteskoj! Det tycker både jag och matte!


Igår, måndag när vi var ute på förmiddagen så höll vi mest på att leka, jag och mattes assistent alltså! Jag fick springa efter trossen och så fick jag ha dragkamp och det är alltid kul.


Efter lunch så var vi med matte på stan och då fick jag bära tjänstetäcket hela tiden.


På kvällen så var det dags att besöka "mitt" boende igen. Idag var vi lite tidiga och fick sitta och vänta på deltagaren. Jag, som annars, inte har några problem med att sitta och vänta, var lite uppspelt eftersom jag nu vet att vi ska göra något roligt när vi kommer dit! När deltagaren kom så blev jag jätteglad!!!


Sedan gick vi iväg för att lägga viltspår. Först gick vi förbi bäcken så att jag fick simma en stund, det var varmt ute så det var skönt. Hade jag fått så hade jag simmat hur länge som helst, men vi har ju bara en timme på oss.


Mattes assistent la ut blodet och på slutet la hon en tjädervinge. Efter det så tog deltagaren min spårlina och så bar det iväg! Jag är så otroligt snabb så deltagaren hann knappt med mig! Spåret var ganska svårt, med flera tvära vinklar, men det var inga som helst problem för mig.


Och sedan tog jag tjädervingen och sprang iväg med den, det måste jag träna på säger matte, alltså att lämna av tjädervingen till matte. Vi ska börja träna det helt separat från spårningen, bara att komma in med vingen utan att springa iväg med den.


På måndagarna har vi ju bara en begränsad tid så spåret blir inte så långt, men matte ska gå och lägga ett RIKTIGT långt spår åt mig någon annan dag.
Jag är verkligen duktig på att spåra!


Sedan skulle vi göra ett uppletande, men jag tyckte tjädervingen var så spännande så jag tuggade sönder den istället, usch usch!


Idag, tisdag så var vi på agilitybanan. Matte kommer ju att hålla agilitykurs till hösten och behöver en "demohund" och hade hoppats att det skulle bli jag... Men även idag vägrade jag att ta något som helst hinder, så nu har matte bestämt att jag ska slippa det! Jag håller ju på med så mycket annat: Assistanshund, snart Servicehund, Spår, Lydnad och så småningom jaktträning. Det räcker ju faktiskt! Tråkigt har jag ju det inte ialla fall!


Paula, däremot älskar agility och idag tog hon alla hinder, även de hon har tvekat inför förut: Vippbrädan och att hoppa igenom däcket. Så nu är det bestämt att hon kommer att få träna agility och vara "demohund".


Jag och Ruben kommer ialla fall vara med på agilityplan och vi får väl ta några hinder om vi vill...


Senare ikväll så ska vi gå ut och ta med oss tjädervingen och så ska jag få träna på avlämningar. Förhoppningsvis så blir jag bra (eller bättre ialla fall) på det innan jag ska gå nästa viltspår!


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 3 juli 2008 22:43


Igår, onsdag, när vi var ute på förmiddagen så var vi utanför ett äldreboende som ligger i närheten av där vi bor. Personal och några boenden var ute i det fina vädret och en av personalen visslade och försökte få mig att komma dit. Matte gick då med oss alla tre dit och vi blev insläppta genom grinden.


Både personalen och de boenden blev jätteglada av att vi kom och vi fick massor av klappar och kel! Matte berättade för personalen att både jag och Paula är Assistanshundar och det tyckte de var spännande.


På kvällen gick vi på en långpromenad i det fina vädret och helt plötsligt började jag att dra hysteriskt i kopplet och skulle åt ett speciellt håll! Matte undrade vad det var jag ville och gick efter mig. Och där; jag hade känt vittringen av en bäck! Matte släppte lös mig och jag sprang direkt och slängde mig i vattnet! Och sedan simmade jag, och simmade, och simmade...


Jag simmade runt i vattnet i ca. 30 minuter och kom bara upp ett par gånger för att skaka av mig! Vilken tur att det finns ett så bra ställe för mig att simma som ligger ganska nära oss.


Idag, torsdag, sökte vi utomhus och jag var även i fontänen och tog ett dopp (eller fler).


Efter lunch så gick vi med matte på stan, men det var så varmt så det gick i snigelfart (i alla fall för Ruben och Paula). Jag hade full fart som vanligt!
På eftermiddagen så promenderade vi iväg till bäcken igen och jag hade så bråttom när jag förstod vart vi skulle.  Så idag har jag också simmat hur mycket som helst! Jag bryr mig inte om att matte inte hade tagit med någonting som jag kunde apportera, utan jag bara simmar omkring och jag tycker det är så vansinnigt roligt!


När jag hade simmat ett tag så gick vi till en äng, där jag skulle få göra ett sök. Idag gömde matte sin mössa (den som Paula brukar bära in) i högt gräs.
Jag for iväg som ett skott när jag fick kommandot "sök". Det var ganska svårt att söka i så högt gräs eftersom jag aldrig har gjort det förut, men jag söker med otrolig energi och hittade den till slut. Vilken lycka!!!


Sedan simmade jag en stund till. När vi gick hemåt så småningom så var jag ganska trött, men VÄLDIGT nöjd.


LYCKA

Av Lycka, en servicehund - 1 juli 2008 22:38


I söndags hade matte förberett för mitt första viltspår: renblod, spårlina och tjädervinge. Men, vad hände? Jo, regnet bara öste ner! Så det blev inget spår för mig... Fast matte hann i alla fall lägga ett personspår åt mig på förmiddagen.


Igår, måndag, så var det dags för mig att besöka boendet. Matte hade packat ner blodet, linan mm. för att jag skulle få viltspår idag istället.
Min "deltagare" stod som vanligt och väntade på mig när jag kom och jag blev så glad när jag såg henne.


Vi började med att promenera till ett lämpligt ställe för spåret. Vi hittade ett öppet fält med högt gräs och lite skog. Mattes assistent gick och la spåret medan jag fick vänta en bit därifrån. Jag kände att det var något speciellt på gång och satt och gnällde och kunde inte sitta still.

Vi hade inte tid att låta spåret ligga så jag fick sätta igång direkt!

"Deltagaren" höll i linan och så blev jag visad på spåret. Det var ett spår med tre skarpa vinklar, men jag var jätteduktig och klarade det alldeles utmärkt för att vara första gången! Två gånger gick jag ur spåret, men hittade tillbaka utan hjälp och i slutet gick det med full fart.


När jag kom fram till tjädervingen så nosade jag först bara på den (har aldrig sett en tjädervinge förut!), men sedan tog jag den och sprang iväg med den. Sedan bytte matte ut den mot min favoritboll. Det var väldigt kul med viltspår och matte fick blodad tand!


Efter söket tränade jag och "deltagaren". Vi tränade "sitt,stanna" och "ligg,stanna". Sedan tränade vi inkallning och budföring. Vi avslutade med att gå in en stund.


Idag gjorde vi ett godissök utomhus och så tränade vi avlämning vid apportering. Efter lunch gick vi med matte och gjorde ärenden. På hemvägen började det så klart att regna.... Men jag kan inte få nog av vatten utan satte mig i en stor vattenpöl! Och där satt jag fast det passerade en hund precis bredvid mig, undra vad den hunden tänkte (och hundens matte, förstås!)? Jag såg ganska rolig ut där jag satt!


På eftermiddagen när vi var ute så fick jag göra ett uppletande (jag gick ett spår där tre föremål hade lagts ut). Jag har gjort det en gång förut, när jag var "liten" och då markerade jag bara föremålen. Idag plockade jag upp dem.

När vi kom in så var jag ganska trött, men fick träna en liten stund. Idag tränade jag bara på att föra tre olika föremål till matte och det har jag inga problem med. Däremot så har jag fått för mig att jag inte kan tända köks lampan längre! Så det är bara att träna på det!


Paula och Ruben fick båda träna på tre nya freestylemoment. Först "trix": Hunden ska befinna sig med baken mot förarens framsida och flytta med föraren.


Sedan fick de träna "stegra/zebra" : Hunden skall stå på bakbenen.


Till sist fick de träna "om" : Hunden cirkulerar baklänges runt föraren.
Många nya moment för oss idag, men både vi och matte tycker bara att det är roligt!

LYCKA

Ovido - Quiz & Flashcards